Всичко за дърводелството
dancherry - напреднал
Направиха ми дървени /чам/ шкафчета за кухнята. Понеже не съм спец, искам да попитам даги лакирам ли, или да ги мина само с някакъв байц, или безир. Чух разни мнения, че лака запечатвал дървото, затова търся съвет от вас - спецове.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
dancherry написа:
Направиха ми дървени /чам/ шкафчета за кухнята. Понеже не съм спец, искам да попитам даги лакирам ли, или да ги мина само с някакъв байц, или безир. Чух разни мнения, че лака запечатвал дървото, затова търся съвет от вас - спецове.
:) :) Байцът е оцветител. Безирът е масло за подхранване на дървото и по-добра връзка с последващи покрития. Така че, байцвай щом искаш, безиросай и лакирай от външната страна. Така хем дървото ще диша хем ще предпазиш повърхността. Все пак ще го пипате, нали. :-D :-D
shotik - майстор
Като допълнение на колегата,препоръчвам да стоплиш безира и тогава да го нанасяш,по-редък е и по-добре попива в дървото.
Друго което може да опиташ е и с нитроцелулозен лак,който също затваря порите на дървото,а върху него след изсъхване може и с Берщайн лак,който е по-дебел при нанасяне и държи на капки вода и пипане с ръце.Това е ако искаш да запазиш естествения фладер на дървото.
housedoktor - майстор
Забрави всякакви безири и други архаизми -Водорастворим лак -той попива в дървото, природен продукт е ,траен е,не мирише,съхне много бързо.Не се люши и лесно се почиства.Има много цветове -просто си избнери.Ако ,по незнаина за мен причина си против лакове на водна основа-използвай 3 в 1 (импрегнант+байц+лак)
NRG7 - специалист
======
Последна промяна от NRG7 на съб май 09, 2009 10:12 pm, променено общо 1 път.
karamundi - специалист
щом е за кухнята лак щото се мокри
null - специалист
OSMO Top Oil
Аз такова използвах за кухненска маса. Остава си като дърво на вид и пипане, но спокойно се мие и не се цапа. Капките остават отгоре и не попиват. Седи много естествено. Безвредно и на растителна основа.
Spokoiniq - майстор
Подкрепям!Цялата ми кухня е масив дъб, и шкаф в банята имам дъбов, всичко е с топойл и няма никакви грижи с влага, дори поливане чат-пат.27 кинта беше 500гр не помня за колко квадрата , но си виж във сайта на Phivex.Сменили са офиса между другото, и до новия няма къде да се спре от кал и други коли...

Тема "Лакиране или не" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: