• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Всичко за дърводелството
kapanec - специалист
Здравйте.искам помощ за направата на покрива на беседката която ще е изцяло от дърво.Какви греди (размери)колко начин на захващане въобще всичко детайлно защото това ми е най трудно.С другото долу горе съм наясно но приемам съвети и идей за цялата беседка.
Прилагам и снимки до там където съм стигнал до сега :?:

Прикачен файл

S7004644 [800x600].JPG
S7004644 [800x600].JPG (189.62 KиБ) Видяна 26803 пъти

Прикачен файл

S7004188 [800x600].JPG
S7004188 [800x600].JPG (192.47 KиБ) Видяна 26809 пъти
kapanec - специалист
Къде са всички добри хора който разбират от дърводелство
Давайте мнения идей :?:
filmatoplo - майстор
Режеш вертикалните греди абсолютно еднакво по дължина проверени с воден нивелир.После ди обединяваш със хоризонтални гради -да стане горе един 6 тоъгалник -там където хоризонталните греди се допират се зарязват по малко всяка със зъб и едната се качва над другата .След това взимаш едно по дебело трупче , може кръгло или шестоъгално да го отрежеш и го вдигаш на височина която избереш за било .От него към всеки получен ъгъл на хоризонталния шестоъгалник пускаш пебрата на покрива като оставаш и стреха .Получава се шестоъгална пирамида със връх трупчето към което се срещат ребрата .После добавяш още ребра да попълниш големите отвори -като рибена кост ковеш на растояние 50-60 санта .Като влезнеш във бесетката и погледнеш нагоре ще видиш форма на снежинка .Накрая ковеш дъски,ламперия или осб по желание.Покрива пак пожелание -воалит,керемиди или ламарина.Допълнително може -челни дъски,олуци и разни орнаменти . :wink:
ZEDYCUS - майстор
Колегата е пропуснал само гредата или гредите на които стъпва трупчето, най здраво ще стане с две хоризонтални греди и една напречна на тях , на която ляга трупчето.Направих една груба схема.Според височината на пънчето, определяш ъгълът на покрива.Поздрави.

Прикачен файл

Shema.jpg
Shema.jpg (74.12 KиБ) Видяна 26476 пъти
filmatoplo - майстор
И без вътрешните черни линии става -както описвам , но ако ви се вижда слабо осилете го .Като се наковът дъските всичко става едно цяло -пирамида която лежи на 6 кола.По време на монтажа -трупчето се подпира временно , и после подпората се маха .
kapanec - специалист
Много благодаря за отговорите .Ще го направя без вътрешните греди за трупчето което обидинява ребрата.Горе хоризонталните,греди който се захващат във вертикалните гредите се двоумя, да ли да не са по тоя начин да се захващат във вертиканите греди странично без да се зарязват на зъб и да стъпват на вертикалните греди, както съм го нарисувал на снимката или както казва колегата-filmatoplo.
Другото което ме замисля е дали да има още допълнителни ребра между основните ,разтоянието между тях 1,50м .Основните ребра ще са 6/8см
За наклона на покрива имали някакво правило колко трябва да е и как се изчислява тоя наклон или на око

Прикачен файл

S7004644 1[800x600].JPG
S7004644 1[800x600].JPG (126.56 KиБ) Видяна 26415 пъти
ZEDYCUS - майстор
При тази височина на вертикалните греди 190, при по високо пънче като пуснеш стрехата 50 сантиметра, има вероятност да си удряш главата в улука. Като пуснеш хоризонталните греди(да си стъпват със застъпване върху вертикалните, както казва колегата filmatoplo) взимаш една греда опираш я на тях и си мериш наклона и височината на пънчето, ще ти трябва и помощник да мери или държи(бирата)
:)
Допълнителни ребра си пусни, иначе дъската ще ти се държи само на половин дебелина на двете греди в триъгълника, който се получава.Там няма да е 150см, а със стрехата ще стане поне 2 метра. :!:
kapanec - специалист
До тука се избистриха нещата ще ви послушам за захвата на гредите и на допълнителните ребра.Но се заформя проблем със стряхата която найстина ще се окаже ниска и като се сложи челна дъска
ZEDYCUS - майстор
Няма да е точно 190. ще стане 2 метра ,като сложиш и хоризонталната греда. Направи го по полегат покрива и ще си стане. Но за да издържа снега, сложи поне една греда под пънчето. А ако сложиш и една ъглова апликация под хоризонталната греда ще стане дори 210см.Сега ще видя имах някъде снимана една беседка над село Руен(аз я ползвах за модел като правих моята беседка)

Прикачен файл

Изобр.014.jpg
Изобр.014.jpg (127.46 KиБ) Видяна 26382 пъти
Последна промяна от ZEDYCUS на пет май 14, 2010 8:56 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Беседка-построяване на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: