Всичко за дърводелството
ibogdanov - специалист
Вчера захванах да свалям "юфката" от външната част на догратама и възникна една чуденка ???
дали е удачно да се ползва някаква вакса или масло за импрегнация или пак по традициония метод с лака.
На един джам пробвах с лазурния лак на Ограхим ( водоразтворим) и съм много доволен. Целият сачак под покрива също е с него и за една година не е мръднал.
Но все пак не го печче директно слънцето и за това не ми се струва умесно да намажа цялата дограма с него.
Ще ми се да пробвам с ваксите за декинга... иска ми се да се усеща структирата на дървото. Гланца на сегашния лак направо ме дразни.
Някой правил ли е подобна магария ???
EDI - майстор
Ползвай лак на водна основа, но добре свали боята и прешлайфай дограмата за да свалиш всички остатъци от боя и разтворители.
ibogdanov - специалист
EDI написа:
Ползвай лак на водна основа, но добре свали боята и прешлайфай дограмата за да свалиш всички остатъци от боя и разтворители.
това и правя... питанката ми беше за ваксата. Дограмата я докарвам, както майка и я е родила !!! голичка и светличка. Ама баси зора е да се смъква лака.
Предишните собственици са мазали на места с епоксидна смола.
Няма такава мизерия !!!
housedoktor - майстор
Лак на водна основа разреден 1;1 за първи слой и още един с по малкоразреждане за покривен слой.Ако импрегнираш първо -то лака не навлиза добре в порите.Импрегнант -само ако ползваш обикновенни лакове.А иначе от 5 г ползвам водорастворимите на Оргахим и съм много доволен
EDI - майстор
Аха, сега видях скобите, първо видях лазурен, грешката е моя.Аз директно лакирам без никакъв импргнатор.На жената кашпите ги правя три слоя лак и няма проблем нито с вода, нито със слънце.Ползвам лакове на ДУФА.
prascho - майстор
Еди аз по големите вериги магазини не мога да открия лак Дуфа. :x
EDI - майстор
Ами аз го купувам в Ямбол от едно малко магазинче, специализирано е преимуществено за немски материали.Така му викаме "немския" магазин.Продават на ЦЕРЕЗИТ, а от лаковете има няколко марки, половината са чужбински - ДУФА, МАРШАЛ и други такива.
ibogdanov - специалист
prascho написа:
Еди аз по големите вериги магазини не мога да открия лак Дуфа. :x

http://www.deutek.eu/bulgaria/

ето ти инфото за ДУФА.... звънкаш и ти дават каквото ти требе :)
samisam - напреднал
housedoktor написа:
Лак на водна основа разреден 1;1 за първи слой и още един с по малкоразреждане за покривен слой.Ако импрегнираш първо -то лака не навлиза добре в порите.Импрегнант -само ако ползваш обикновенни лакове.А иначе от 5 г ползвам водорастворимите на Оргахим и съм много доволен
Хаусдоктор,
Замислих се-после следва ли да се боядисва дограмата с автоемайл лак да кажем?
Предстои ми едно такова упражнение и се чудя как ще е най-добре- с пистолет с горещ въздух и после яко шкуркане, лак и боя или само лак.
Става въпрос за дограма на селска къща. Мислех да слагам ПВЦ но първо повече пари, второ духа на къщата ще се промени.
До скоро
Сам
housedoktor - майстор
Старата дограма си е голямо предизвикателство.С горещият въздух си е много трудоемко.Освен това ако не внимаваш обгаряш дървото,а може и стъклото да се пукне .Аз използвам малък ъглошлайф с диск за шкурене (внимателно ,за да не задълбаеш) .След това заглаждам с орбитален шлайф. Тесните места с делта шлайф и на ръка с остро длето.Мноого прах се вдига, но очистваш до дърво.Ако си късметлия може да стане и за лакиране Относно авто емайл лака: виждал съм добре направени прозорци така,но моите предпочитания са за бои на водна основа.Към боите на Оргахим има и добавки за устойчивост на триене и атмосферни влияния.

Тема "Импрегнация на дървена дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: