Всичко за дърводелството
ndinev - специалист
Здравейте,

Имам необработени чамови дъски с размери 145х20х2.5см които са още влажни. Започна да се появява мухъл по тях. Мога ли да ги обработя по някъкъв начин за да ги предпазя. Приложението им е непретенциозно - ще бъдат използвани за подложка под матрак.

За сега съм ги оставил да съхнат :-). Колко време според вас трябва да съхнат? Как е най-добре да подходя за да ги предпазя? Външния вид не е важен.
torbalan - Дървен философ
е, то хубава работа - как ще съхнат, ако са влажни :-)

внеси ги някъде, където е топло и сухо, ако искаш да съхнат...
ndinev - специалист
Да. Внесени са и съхнат. Въпроса е какво да правим по нататък...
EDI - майстор
За сега ги остави да изсъхнат.След това повърхностна обработка.
torbalan - Дървен философ
подреди ги така, че да има разстояние между тях... да може да минава свободно въздух...
след като изсъхнат - както каза ЕДИ - повърхонстна обработка... с едно обикновено електрическо ренде може да ги изгладиш...

режеш ги с подохядщи размери и слагаш под матрака... някой беше публикувал снимка на подобна конструкция - беше направено много хитро и практично...

допълнителна обработка, според мен не се налага, защото ще стоят на сухо и топло място - при това положение дървото не страда...
ndinev - специалист
Благодаря за отговорите.
Колко време трябва да съхнат?
jameson_2001 - специалист
Ако през лятото ги изкараш навън- да ги духа вятър,но задължително ги редиш с летвички м/у тях и с покривче да не ги вали, есента ги слагаш под матрака.
griffin - майстор
Колега погледни препаратите на бохемит, има такъв с който се обработват дървени детайли против мухъл разрежда се с вода и се маца, ще прекрати развитието на мухъла за известно време. След това като обработваш дъските е добре да си сложиш маска щото каквото е останало от тоя мухъл в дъските ще излети в вид на прахоляк и може да го вдишаш което не е задължително да е опасно но може да има кофти последици все пак.
С подобно нещо съм обработил етажерките си които стоят в влажно мазе и за около година се спря активното образуване на мухъл :). Препарата по спомени беше около 13лв. за литър концентрат.
ndinev - специалист
Мерси Грифин,ще погледна за препарата. Иначе за вдишването вече съм го вдишал :-) докато махах мухъла с шкурка.

Тема "Влажни дъски(мухъл)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: