Всичко за дърводелството
plamen6311 - напреднал
Здравейте колеги. Имам едно такова питане - имам ръчен циркуляр фестул с диск 160 мм. Искам да си купя нов диск ,но обмислям дали да не си купя диск с 56 зъба който го дават за алуминий. Аз ще реж асамо ПДЧ. Досега бях с оригиналния диск с който купих циркуляра, а той е с 48 зъба и го дават за ламинат.
Някой може ли да ми каже дали с 56 зъба ще режа още по фино и прецизно /без накъртване/ отколкото с 48 зъба. И въобще този диск като е за алуминий мога ли да режа ПДЧ /много ясно че ще отреже дъската но дали трябва/ или резултата ще е същия като с 48 зъба и само ще се набутам с парите.
Диска който имам сега започна да ми дава не добри срязове /има накъртване на детайла/.
А ако заточа досега съществуващия ми диск ще ими ли пак същия фин ряз като преди.
Предварително благодаря за съветите. Бих питал и за съвет как да си поддържам диска и как да го почиствам от насмоляване, някакъв препарат или някаква друга тънкост.
velsi - Почетен майстор
Диска за алуминий не реже добре пдч. Заточването му е съвсем друго. По-добре дай да ти заточат оригиналния или си купи същия, или подобен, но пак за ламинирани плоскости.
invizitor - специалист
Заточи си диска и няма да имаш проблеми,докато пак не се изтъпи, разбира се.Може да се заточва доста пъти,почти до свършване на зъбите.
sinbor - специалист
Най-добре отиди в свестен магазин и се консултирай. Броя на зъбите е единия фактор има и още много. Но какъвто и да сложиш от едната страна винаги ще накъртва затова специализираните циркуляри за ПДЧ са с подрезвач!!!
maroka - специалист
Няма проблем, заточи си диска и режи смело :)
Машинката ти е перфектна, ако искаш да избягваш къртенето от едната страна има съвсем лесен начин.

Диска ти кърти винаги от горната страна на детайла - защото отгоре зъбите "изплуват" през ламината.
Цаката е следната: ограничаваш потъването на диска на 3-4 мм, позиционираш линеала и правиш прорез (тип нут) отзад напред...тоест издърпваш циркуляра към себе си. Така получаваш чист ряз, все едно си го минал на подрезвач. След тази операция минаваш целият ряз напред и си готов - имаш чудесен ряз, при това и от двете страни.
plamen6311 - напреднал
Благодаря за всички мнения. Всъщност какво напрвавих - купих си нов диск с 48 зъба за ламинат. С него направих оня срез отзад напред като с подрезвач и после напред на пълна дълбочина и резултата беше много дбър. С новия диск си свърших много добре планираната работа , а стария ще търся къде да го презаточа. Благодаря за всички мнения.
skrijo - специалист
Извинявам се ,че пиша в чужда тема . За моя циркуляр с мотор 1,6kw и 2800 оборота, монофазен мога ли да сложа диск 600мм .
PIP - майстор
Skrijo, ще дам моето не професионално мнение. От близо 10 години не съм ползвал ‘правен’ циркуляр, но последния който правих по спомени беше с не по-голям от 450мм диск и 2.2-3кв трифазен мотор. Според мен диска, който искаш да сложиш ще е голям за мотора. Ще реже по-тънки дърва, но ще ‘спира’ с по-дебелите и може да изгориш мотора.
Освен това имай предвид, че с толкова голям диск едно, че е по-опасно да се работи второ, че самата конструкция на циркуляра трябва да е предвидена за него – виждал съм ос пред скъсване от по-малък диск.

Тема "Съвет за циркулярен диск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: