• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Искам да поставя на дървена дограма,само на вътрешните крила на прозорците стъклопакет.Възможно ли е това и как ще се закрепи стъклопакета,като място има само за стъкло и маджун,около 1 см.Някои прибягвал ли е до такова решение,защото на мен ми се налага да го взема заради голямата квадратура на прозорците,около 30кв.м,а и не искам да я заменям с PVC.Ако имате решение,моля за съвет или ме насочете към изпълнител.
torbalan - Дървен философ
ако търсиш изпълнител - ослушай се в твоя квартал за дърводелци...
технически погледнато не е невъзможно...

ако искаш идеи за да си го направиш сам - ще трябва да направиш нещо като каса от летвички с дебелина малко по-голяма от дебелината на стъклопакета, да го хванеш с винтове за дърво и лепило към съществуващата дограма... в така получената "каса" вкарваш стъклопакета като по ръба го лепиш със силикон... и накрая в останалото място вкарваш летвички с подходящ размер и профил, които ковеш с джамджииски пирончета за черчевето....
Последна промяна от torbalan на пет яну 29, 2010 3:04 pm, променено общо 1 път.
panalov - специалист
Не може да сложиш стъклопокет ,защото е 32 мм дебел а ти имаш само 10 мм както си писал.
Но можеш да сложиш стъкла залепени със силикон за рамката така е по добре от колкото с маджун.
PIP - майстор
В дългосрочен план не е добра инвестиция, понеже цената на стъклопакета не е малък процент от стойността на нова дограма. Но, ако все пак искаш и стига сегашната ти дограма да е в добро състояние може да се направи. Първо виж пантите в какво състояние са (дали са разбити), защото ще трябва да носят двойна тежест. Второ, дали черчеветата са усукани – ако не лягат добре ще ти изпуска от там, така че ако това не се реши се обезсмисля цялата работа, също виж дали им държат сглобките, че и без това крилата са слаби за стъклопакет. Ако все още мислиш, че ще си струва, то тогава на крилата може да се увеличи фалца с ръчна фреза, така че да се сложи поне 16мм стъклопакет + 5мм да има къде да захапе външна щипка, която да го държи.
konak4iev - специалист
може с обер фреза фалцовете да се направят по дълбоки и с 18мм стъклопакет ще стане обаче стъклопакета е доста тежък и зглобките на крилата ще изтърват и крилата ще провиснат мисля че ако крилата са по широки от 35-45см ще имаш ядове макар че сега се сещем на алуминиевите крила съм виждал да слагат подложки на диагонал и така стъклопакета държи диагонала
torbalan - Дървен философ
май по-добре както panalov предложи - да се залепят съществуващите стъкла със силикон и да се уплътнят дограмите...
Благодаря ви,май наистина няма да се получи със стъклопакета заради тежеста му,при все че става дума за прозорци с две крила,от които едното е 130/150.Разстоянието между външното и вътрешното крила е 15 см.,като външното е на квадрати 30/30см.,а вътрешното крило е цяла рамка 130/150.За него мислех вариант със стъклопакет,ама ме разубедихте.Мислите ли,че е удачен варианта с к-стъкло(нискоемисионно)и доколко то ще помага за термоизолирането.Става дума за помещение от около 80 кв. м.,в което има 6 бр. прозорци с размери 260/150см.
shotik - майстор
Ето и от мен едно предложение :
от вътрешната страна на крилото/от другата страна на маджуна/ приковаваш 10 мм летвички до съществуващото стъкло.Измерваш какво стъкло ще влезе от тази страна и го купуваш.Монтираш го върху летвичките и уплътняваш със силикон.Така се получават две стъкла на едно крило и въздухът между тях служи за изолатор и шумозаглушител.
panalov - специалист
shotik написа:
Ето и от мен едно предложение :
от вътрешната страна на крилото/от другата страна на маджуна/ приковаваш 10 мм летвички до съществуващото стъкло.Измерваш какво стъкло ще влезе от тази страна и го купуваш.Монтираш го върху летвичките и уплътняваш със силикон.Така се получават две стъкла на едно крило и въздухът между тях служи за изолатор и шумозаглушител.
При такова изпълнение ще се получи конденз между двете стъкла.
nihonjin - специалист
Това което искаш да направиш съм го направил в къщи преди 2 г. и съм много доволен и като шумоизолация и като топлоизолация. Поръчах си 18мм стъклопакет с едно к-стъкло и едно обикновенно. Излиза 40 лв/ кв.м. Залепих го със санитарен силикон в съществуващия жлеб без да го разширявам. Сам си го правих.
  • 1
  • 2

Тема "остъкляване на дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: