• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
peter_m - специалист
По какъв начин да "свържа" двете греди показани на снимката. Размера им е 100мм/70мм, т.е. сравнително големи. Условието е да няма външни свързващи елементи (примерно г - образни планки). С пирони също не става. Важното е "свръзката" да не се вижда (т.е. да е само на контактната площ). Идва ми като идея с дибли, ако е със стандартните мисля, че няма да е достатъчно устойчиво, може някакви по-големи да търся (или евентуално да отрежа от арматурно желязо :? ). Съществува ли друг вариант. Някаква джаджа на двете греди и да се закачат :? Дайте идеи.

Прикачен файл

gredi.JPG
греди
gredi.JPG (6.56 KиБ) Видяна 8163 пъти
housedoktor - майстор
Има поне 20 вида сглобки
Тези могат да ти свършат работа

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (6.55 KиБ) Видяна 8137 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (2.97 KиБ) Видяна 8137 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (3.58 KиБ) Видяна 8137 пъти
peter_m - специалист
Мерси, но забравих да спомена, че става въпрос засглобка осъществима в домашни условия, а някои от тези няма как да станат без нужните машини. Мерси все пак. Ще умувам върху някакъв такъв по-прост вариант.
housedoktor - майстор
Трябват ти : трион,длето,чук и молив.За тези с диблите и бормашина .

Прикачен файл

Blind_mortise_and_tenon_joint.jpg
Blind_mortise_and_tenon_joint.jpg (13.75 KиБ) Видяна 8115 пъти

Прикачен файл

dimension_dowel_reinforced_butt_joint.jpg
dimension_dowel_reinforced_butt_joint.jpg (23.91 KиБ) Видяна 8115 пъти
shotik - майстор
peter_m написа:
Мерси, но забравих да спомена, че става въпрос засглобка осъществима в домашни условия, а някои от тези няма как да станат без нужните машини. Мерси все пак. Ще умувам върху някакъв такъв по-прост вариант.
Всичките показани сглобки се правят с трион,бормашина и свредла , длето и чук.

Докторе ,откъде ги взе тези схеми за сглобки,търсил съм и друг път ,но не съм попадал на такива,би ли пуснал линк ,сигурен съм че и други ще имат интерес да ги видят .
torbalan - Дървен философ
то все пак зависи и какво натоварване ще носи тази сглобка...

ако трябва освен всичко друго, да бъде и сравнително здраво - аз бих използвал няколко шведски сглобки...
shotik - майстор
torbalan написа:
то все пак зависи и какво натоварване ще носи тази сглобка...

ако трябва освен всичко друго, да бъде и сравнително здраво - аз бих използвал няколко шведски сглобки...
Mисля ,че шведските сглобки са за плоскости ,тук гредичките за по 10 см ,незнам да има такива сглобки за тях

:?
peter_m - специалист
Става въпрос за конструкция като тази. трябва да е толкова здраво, че да не се разпадне като се мести. Иначе си е тежичко. Не искам външно виждащи се свръзки.

Прикачен файл

shkaf_hol1_198.jpg
шкаф
shkaf_hol1_198.jpg (150.06 KиБ) Видяна 8048 пъти
housedoktor - майстор
рис 1 с лепило.Упражни се някъде ,защото не са най-лесното нещо тези сглобки
  • 1
  • 2

Тема "въпрос за сглобка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: