Тази седмица се сдобих с българска 5 операционна дърводелска машина.След литри ръждопреобразувател и малко други ремонти сработи.Човека от когото я зех спомена че освен за циркуляр и абрихт с минимални промени ставала за щрайхмус и бормашина... за петата операция на спомена нищо.Ще съм много благодарен,ако някой ме запознае с промените,които са нужни да я ползвам като статична бормашина,щрайхмуса не ми е особено нужен,ако може някой да спомене каква е петата операция.Стария собственик каза че я е ползвал единствено да реже мрамор на нея.
Всичко за дърводелството
Kirilpm
- специалист
41 мнения в "5 операционна дърводелска машина"
todor_tsanov
- специалист
ако е якорудска - фреза, циркуляр, абрихт,щрайхмус и борапарат
kobutan
- специалист
леле, и това чудо работи?:shock: как са ножовете на вала на абрихта-щрайхмуса?
значи 5 операции наистина са циркуляр, фреза, абрихт, щрайхмус и борапарат. има си превключвател за всяка операция, фрезата има един капак на плота, сваляш го и после вдигаш фрезата, слагаш фрезер...
абрихта е отгоре на плото, отдолу е щрайхмус. на самия им вал отстрани е монтиран патронник за бургии - това е бор апарат. трябва да има и приставка към него - плотче с ограничители, чрез които се фиксира движението на плотчето вляво-дясно и напред-назад, за да можеш освен отвори да правиш и длабове в детайлите.
за статично бормашина -в бор апарата слагаш и стягаш детайла, регулираш движението на плотчето спрямо бургията и дупчиш. това е за бормашина.
значи 5 операции наистина са циркуляр, фреза, абрихт, щрайхмус и борапарат. има си превключвател за всяка операция, фрезата има един капак на плота, сваляш го и после вдигаш фрезата, слагаш фрезер...
абрихта е отгоре на плото, отдолу е щрайхмус. на самия им вал отстрани е монтиран патронник за бургии - това е бор апарат. трябва да има и приставка към него - плотче с ограничители, чрез които се фиксира движението на плотчето вляво-дясно и напред-назад, за да можеш освен отвори да правиш и длабове в детайлите.
за статично бормашина -в бор апарата слагаш и стягаш детайла, регулираш движението на плотчето спрямо бургията и дупчиш. това е за бормашина.
PIP
- майстор
Ако това са ти продали за 5 операционна машина са те излътали, така че ходи да си търсиш парите. Имал съм същата машина (Габровка, до колото си спомням), която е 3 операционна - абрихт/бор апарат и циркуляр. Иначе за любителко ползване при положение, че всичко и е наред върши много добра работа.
mitko64
- майстор
Имам я същата вече 21 години. Триоперационна е/ абрихт, циркуляр и борапарат( плота му и плота за циркуляра си вървяха в комплекта, всичко за 1200лв. през 89 г.). Този циркулярен диск, дето е на снимката едва ли е за нея. Оригиналният беше 190мм с чапразирани зъби. За любителска работа си е добра.
Kirilpm
- специалист
Машината закупих срещу смешната сума от 50 лева.Всичките ми разходи до тук са около 2 лева за ръждопреубразувател,50 грама грес и 1 кутийка грунд,не мисля че е неизгодно.Собственика само спомена,че е чул,че се пригаждала за бормашина и щрайхмус.Иначе е перфектен шмиргел,перфектен циркуляр и след заточването и изправянето на трите ножа е и добра като абрихт.Разяснете часта с борапарата,от коя страна се слага патроник и къде,ако все още може да се намери такъв да го диря.Допълнителните детайли бяха един плот,който пази от ножа на абрихта при рязане на дъски,една ламарина която пречи на стърготините от циркуляра да хвърчат и една шейна изработка от стария собственик,каза че я е ползвал да плъзга тежките парчета мрамор.Гарантира,че с хубава диамантина и охлаждане(един ламаринен съд,пълен с вода,през който диамантината минава реже мрамор и теракот без проблеми.
mitko64
- майстор
От страната, където е предпазителя на ремъка оста трябва да е стругована на конус за патронник 13мм с конусно набиване. Моят борапарат се закрепва на три болта М 10 от същата страна. Беше със пласмасови втулки на направляващите, но ми направиха на струг бронзови и направо заспа. Не е добра идея да го ползваш за рязане на фаянс, гранитогрес и други с отделяне на прах. ПВто е на AEG и изключва при голямо натоварване. Тогава остави двигателя да поистине, че аз пренавивах веднъж мотора. Не знам за тези три ножа на абрихта, но моят е с два.
Тема "5 операционна дърводелска машина" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература