Всичко за дърводелството
Имам една голяма ПДЧ плоскост и искам да ми я нарежат на две по-малки. Бихте ли ми помогнали с информация къде (по възможност в Красна поляна или околностите) предлагат такава услуга, и колко струва-на метър ли, или по друг принцип.
Предварително благодаря!
masteradmin - майстор
Ами до колкото си спомням се вземаше 2 лв. на сряз, аз лично отдавна си ги режа сам. Сега пиша статия и се снимам как става.
Иначе там където предлагат плоскости там и ги режат.
Dido_N - напреднал
Вчера бях в Бриколаж и там имаше машина за рязане на плоскости.На сряз вземат 0.50лв, обаче май ако си купиш от там плоскоста.
Иначе админе, как става правото рязане на ПДЧ.Имам зеге и други уреди, но все не мога да го направя, като машинното рязане.Би ли ми дал някои напътсвия, че мисля да си сглобявам холна маса.Дизайна съм го уточнил, но рязането направо още не.Искам да си направя от тези маси, които са само с прави ъгли.Представляват един правоълник, и навсякъде е с прави ъгли.
Osiris - специалист
зеге и малък ръчен циркуляр после си оформяш ръбовете и кантоваш успех :) :wink:
Dido_N - напреднал
Абе пробвал съм със зегето, обаче винаги има кривини.Озирис, какво имаш предвид с "после си оформяш ръбовете".
А тези пластмасовите кантове къде се намират и как се лепят.Направо ми отива акъла по тях.Иначе лентите които се лепят с ютия многократно съм ги ползвал, обаче с пластмасовите, е друго.....става просто перфектно.
Osiris - специалист
как така има кривини чертаеш си права линия и ако не можеш да я следваш (при по големи плоскости ) закрепваш един мастар със дърводелски стеги така че да не мърда и караш по него оформянето става с шкурка или шлайф за да премахнеш неравностите от рязането иначе и избора на нож за зегето е от голямо значение има много видове за много видове срез :wink: ако плоскоста е много голяма и ъглите са ти прави ползвай циркуляр ако ще правиш някакви заоблени и неправилни форми там зегето е ненадминато инструмента както казват е 50% от рабатата другото е сръчност и умение :wink:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 7%E5%E3%E5
masteradmin - майстор
ами от къде да почна оня ден правих един шкаф за баня. Първо трябва да имаш ръчен циркуляр на мене ми струваше 55лв от мосюбриколаж.

Прикачен файл

SA400059.JPG
SA400059.JPG (77.34 KиБ) Видяна 20813 пъти
masteradmin - майстор
С него не се реже по следния начин.
1.Виждаш в коя посока се върти ножа, трябва да знаеш че там където тои влиза сряза е идеално гладък а там от където излиза ръба е малко рошав.
2. Понеже на моя циркуляр ножа се върти назад - това значи, че плоскостта трябва да се реже на обратно.
3. Вземаш ролетка и си отбелязваш разтоянието между ръба на основата и ножа. При мене е 2,4 см. Следтователно линиято по която трябва да пързалям циркуляра е на 2,4 см от сряза.
4. За това правя 2 линии едната линията по която ще се реже, а втората е тази по която ще се вдижи циркуляра.
5. На местото на 2-рата линия слагаш равна и гладка дъска (мастар нивелир) .
6. Хващаш циркуляра натискаш копчето да се развърти и след това започваш да го движиш по мастара като въобще не гледаш линииите прото го движиш по мастара които е захванат здраво с 2 стеги. Някои трябва да ти държи парчето което ще падне за да не се счупи накрая. !!!!! Внимаваи да не му минеш през пръстите !!!

Прикачен файл

SA400065.JPG
Както виждаш сряза е идеално гладък
SA400065.JPG (98.09 KиБ) Видяна 20806 пъти

Прикачен файл

SA400063.JPG
Дъската не ми се стори много права затова използвах нивелира като го стегнах с 2 стяги.
SA400063.JPG (83.13 KиБ) Видяна 20806 пъти

Прикачен файл

SA400060.JPG
Едното е линия за дъската а другата е линията за сряза.
SA400060.JPG (67.91 KиБ) Видяна 20806 пъти
Последна промяна от masteradmin на нед ное 12, 2006 5:02 pm, променено общо 1 път.
masteradmin - майстор
Иначе прободния трион се използва за овални срязвания в случая с него режа отвора за мивката. При него нямаме мастар тои се вдижи с ръка по чертата.

Прикачен файл

SA400068.JPG
SA400068.JPG (55.79 KиБ) Видяна 20801 пъти

Прикачен файл

SA400067.JPG
SA400067.JPG (70.32 KиБ) Видяна 20801 пъти

Прикачен файл

SA400062.JPG
SA400062.JPG (116.89 KиБ) Видяна 20801 пъти
Dido_N - напреднал
Доста добри и разбираеми обяснения!Благодаря!
Имам известен опит в направата на някой не толкова прецизни мебели, като цветарници, къщички за котки и кучета....
Мисля си че и сега ще се справя.Искам да си направя нещо такова като на снимката...
Ще си купя плоскост и ще се пробвам.А нищо не споменахте за обкантването, но с пластмасови кантове.

Прикачен файл

5585_big.jpg
5585_big.jpg (30.42 KиБ) Видяна 20792 пъти

Тема "Рязане на ПДЧ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: