Всичко за дърводелството
boltik - специалист
Интересува ме кави начини за сушене на трупи се прилагат за да се получи качествен материал.Аз лично съм наблюдавал преди години в Германия как поливат по цял ден трупите месици наред докато съхнат под-слънцето.По телевизията гледах едно предаване как смъкват чамов материал по-реката.Коментатора каза че когато трупите престоявали във водата им се подобрявало качеството.Въпросът ми е като изработвате тези красиви неща как подготвяте материалите?За всеки вид дърво отделен начин на сушене ли се прилага?
masterrichi - специалист
Тука в България никой не суши трупи,поради простата причина че нямаме качествен материал.Конкретизирай си въпроса какво точно искаш да правиш с тези трупи.
boltik - специалист
Конкретно колегата с дърворезбата откъде се сдобива с материали? Тези които изработват врати и прозорци те също използват изсушен дървен материал?Чувал съм че руския чам бил лош материал за минйорите защото няммъл смола в него.Бългърския имал достатъчно но всички сме виждали колко лошо изглежда една врата като има протекла смола по-нея.Чувал съм че да се получи качествен материал трябвало да се одреже през зимата.Не питам конкретно за чамовия материал а като цяло.
todor_tsanov - специалист
има един учебник сушене на дървесината, там са описани начините на сушене един начин за сушене на трупи е на корен - след като се разлисти дървото май или юни се опръстенява в долния край махат се кората и ликото за да може листата да изпарят влагата в дървото никаква дървесина не се суши на слънце за да не се напуква отвън поливането което си гледал е с тази цел преди в дървообработващите заводи имаше басейни в които киснеха трупите ето ликове
http://www.mebeli.info/go.idecs?i=7576
http://amo.dmt-product.com/amo-08/pdfamo08/30.pdf
ползвай google.bg
за зимата си прав тогава влажността в дървесината е най-ниска около 100-120 % а през пролетта стига и над 300 %
ArturDent - Почти Безобиден
Ама хич без да разбирам за какво става въпрос - тия цифри 120%-300% влажност ми се виждат в повечко с 20%-200% ;)
120% влажност на каква база ? Колко са 100% ?
todor_tsanov - специалист
ето формулата W = ( m1 - m0)/m0* 100%
m1 масата на пробното тяло
m0 масата на пробното тяло в абсол. сухо състояние
в предишния пост под влажност разбирай съдържанието на вода в дървесината
complast - специалист
Влагата в дървото никога не може да бъде над 30-40% а камо ли
200-300%.
Трупи никой не суши.Суши се бичения материал.Материал за греди
е най-добре да е сечен есента иначе измята.
boltik - специалист
Попиташ как се суши материала защото тук при мен правят греди,дъски и естествено мебели от един материал да го наречем налепени летвички със специално лепило.Казват му евро материал.Много красиво изглежда мебел от такъв материал.Масата изглежда като от паркет.Чувал съм че е скъпичек.
vanko68 - специалист
todor_tsanov написа:
ето формулата W = ( m1 - m0)/m0* 100%
m1 масата на пробното тяло
m0 масата на пробното тяло в абсол. сухо състояние
в предишния пост под влажност разбирай съдържанието на вода в дървесината
Сбъркал си делителя....m1 е
Johny - майстор
В братска Русия съм монтирал 2 камери за сушене на пиломатериал, както каза колегата - дъски, а не трупи. И там дърветата идваха по реката -Об. Минават през гатера и в камерата - 40м3. Има автоматика, която следи температурата с термодвойки и влажността с помощта на психрометър. В камерата има циркулационни вентилатори. Затопля се с помощта на радиатори на пара, като се регулира с ел. задвижки. Всички параметри се записват със самопишещи уреди.
Сушенето продължава 3-5 дена, като на определени интервали идва лаборантка, камерата се отваря, забива сондата в дървото и мери влажността му.
При домашни условия - дъските наредени с дистанционни подложки, проветриво помещение и една година търпение.

Тема "Сушене и подготвяне на трупите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: