• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
STEPER - специалист
Здравейте,
Интересувам се от технологията относно боядисване на плоскости от MDF.
Как се извършва подготовката на материала,какви бои се използват или кои са най-подходящи и т.н.
Ако някой е на ТИ с това то моля да сподели.
Поздрави
shadowman - майстор
Извършвал съм подобна дейност, но не съм на ТИ и няма да съм полезен.
peshev-ko - специалист
Има бои специално за МДФ.
Първо се нанася полиуретанов грунд за МДФ и се шлайфа много старателно/като при подготовка на автомобил/,защото въпреки,че е много гладък МДФ-а,съвсем не изглежда така като го пръснеш.
Аз грундирам и шлайфам 2 пъти,като финала на шлайфането завършвам с шкурка 2000.Използвам водоустойчива боя.
Обърни особено внимание на срязовете.
Това е от мен.Искам да ти кажа,че последно съм работил по тази технология преди повече от година,така,че може да има и по-нови технологии...
STEPER - специалист
peshev-ko
Благодаря за информацията.
Тази водоустойчивата боя само за MDF ли е?Има някакво по конкретно име?
Би ли ми посочил някои марки бои за MDF или фирма производител,за да мога по-специално да ги потърся,
че то ако попитам общо за боя за MDF в магазина сигурно ще ми предложат блажна боя :)
Поздрави
maroka - специалист
Предполагам си решил да си пръскаш нещо.

Лаковете, които те интересуват можеш да намериш във Вернилак, Сирка, Милеси. Виж в Гугъл къде ще ти е най-удобно.

Там вече ще те питат дали искаш на спиртна, или водна основа.

За пръскане ти трябва и хубав пистолет, и хубав компресор. Чисто от към прах помещение и филтър при самото пръскане- аспирация, или водно огледало.
За сушенето пак помещение без прах и с подходяща температура.

За предварителната подготовко колегата ти е обяснил процеса с грундиране и шлайфане.

С 2 думи работата хич не е проста и в домашни условия няма да излезе хубав краен резултат - освен ако не си си направил хубаво лаково в гаража :)

Има много фирми, които могат да ти пръснат лаково MDF. Помисли си дали ти се захваща с тази работа, защото при нея най-важно е движението на ръката на пръскащият :)
solo5 - майстор
В Бургас в Салекс искат 180 лв на квадратен метър за лакиран МДФ :?
maroka - специалист
solo5 написа:
В Бургас в Салекс искат 180 лв на квадратен метър за лакиран МДФ :?
Това предполагам за двустранен гланц, с включен материал :)

Скъпо е, има доста по- евтини оферти в Столицата.
И пак си зависи дали само ще ти пръскат, дали ще им занесеш лака, или те ще го купуват и т.н - всичко е въпрос на пазарлък.

Не казвам, че ще е без пари. Лакираният МДФ е скъпо удоволствие.

Най-добре Колегата да каже какво точно иска да прави. Тогава ще се види кое е по на сметка :)
STEPER - специалист
Благодаря на всички за съветите и насоките които ми дадохте.
Исках да правя някой неща в кухнята но както виждам няма да докарам нещата до добър край. :shock:
Не мислех,че нещата са толкова сложни :)
Ще трябва да търся друго решение или да оставя нещата на по-подготвени хора за това.
Благодаря още един път и закривам темата.
Поздрави
може и малко да съм закъснял с този отговор, но ще напиша горе долу какво се прави в домашни условия ,не в производството.Необходимите материали за боядисване на МДФ /аз лично съм използувал тези / това е полиуретанова боя на ерлак и полиуретанов грунд. От икономическа гледна точка ако искаш да си спестиш няколко операции относно жуленето с шкурка е възможно да си закупиш направо лакиран фабрично МДФ - но цената е нагоре , говорим в момента за суров МДФ. След като вече е обработен детайла / имам в предвид фрезоване,разпробиване на отвори и др./ пристъпваме към грундирането му, можем да го направим с пистолет или четка но специално за грундирането не е необходимо чак такова внимание. Нанасяме два пъти грунд , след което шлайфаме детайла с шкурка /180/ защото при нанасянето на грунда дървесните влакна набъбват и се явяват на повърхноста , с шкурката ги отстраняваме ,с боядисването е по сложно трябва ти компресор , пистолет за боядисване що годе сносен. При боядисването е също както и при грундирането , нанасяш слоя боя -шкуриш . Желателно е първите една- две ръце да е с по -разредена боя , защото няма смисъл - целта е че при всеки следващ слои излизат все по малко от тези власинки които набъбват при боядисването. Както каза и колегата в по горния пост обръща се внимание на ръбовете, особено ако са фрезовани . Едрината на шкурката при шлайфането на боята е желателно да е по финна от 400 нагоре, като преди да се нанесе финишното покритие се шлайфа с 1200- може и по финна.Боядисването с пистолет е една друга тема - но принципа е ръката да се движи равномерно , да се започва ръсенето винаги отвън детайла и да се спира пак отвън детайла за да не се получават стичания, най лесно се изръсват в хоризонтално положение сложени в/ху някоя стара пласмасова касетка , хубавото на тази боя е че съхне срещу прах за 15 минути , а пълното и изсъхване за 12 часа, и така правиш докато на теб ти хареса , аз го постигам на четири ръце боядисването става гладко супер е ,и удоволствието от постигнатото .....сам.
Надявам се да съм бил полезен с това обяснение горе долу, но лично аз съм го правил в домашни условия няколко пъти и знам колко е трудоемко , с две думи разправия си е голяма :lol:
Прилагам и снимка на първата ми кухня от МДФ.
bisplus - специалист
Нещо ти куца със снмката.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за MDF" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: