Всичко за дърводелството
Христо - напреднал
Някой има ли представа откъде може да се намери шеллак (на люспи или готов разтворен) ? Виждал съм само по западни сайтове, а у нас за съжаление само с "Лазурен" и чат-пат полиуретанов карат... :?
greek - помощник
май художниците го използват.та може би има в техните магазини.
Христо - напреднал
Благодаря, поне един човек даде насока...

Просто се учудвам, при положение, че шеллака и т.нар. "френска политура" са едни от най- скъпите покрития (т.е. изделията с тях имат най- висока цена), как наши дърводелски фирми не са се ориентирали към "бутиковия пазар" - малко бройки, убийствено качество и подобаващо убийствени цени... Ако ще се оправдават с безпаричието - айде нема нужда - вижте италианските мебели как се продават. А не виждам в тях нещо, които да не може да се направи от средно грамотни и сръчни наши дърводелци.
крум - специалист
Производството се диктува от пазарната конюнктура.

За да се продават на такива убийствени цени, че да се избият убийствените разходи, трябва някой да налее едни убийствени пари в убийствена рекламна кампания, или поне в поддържането на един такъв производител, докато стане името му известно. В моя бранш това са едни 3-10 години. В дърводелския - предполагам 30 и нагоре.

А че има български производители с убийствени цени - това е ясно. Само че произвеждат само за навън. Познавам един, който прави мебели в стил Луи 16 и по-големия му брат Луи 17. Много качествени, но и много скъпи. И както казах - 100% за навън (не си мислете, че те ги продават директно - подизпълнители са на западна фирма, която ги продава на наистина УБИЙСТВЕНИ цени).
ev_dimov - специалист
Христо написа:
Просто се учудвам, при положение, че шеллака и т.нар. "френска политура" са едни от най- скъпите покрития (т.е. изделията с тях имат най- висока цена), как наши дърводелски фирми не са се ориентирали към ....
Така е на истина, но в България много малко хора умеят да боравят с шеллак, тъй като полировката му е много "тънка" работа
(казвам го от личен опит, тъй като работя с шеллак и различни навосъчавания...), и изисква традиция в дейността, каквато ние нямаме.
Изображение
На запад има потомствени полировчици(Браун-бащата на индустриалния дизайн е от такъв род, дори е бил "обещаващ "полировчик...). Тук много по-лесно е да се пръсне със съвременен лак изделието, защото съгласете се с мен- Поставен и полиран правилно, шеллакът просто е несравним, но грешно нанесен, ей тъй -намазан с четка може да съсипе и най-красивият предмет...все едно е мазано... хайде да не казвам с какво...
А от къде може да се купи шеллак в България...това ще е интересно и на мен.
Лично аз работя с индийски, който се води за най-качествения, и ще се радвам да го намеря и по нашите магазини...
Последна промяна от ev_dimov на вт апр 21, 2009 5:13 pm, променено общо 1 път.
tokuro40 - специалист
колко ти трябва?
мисля че имам в къщи :? :? :?
tokuro40 - специалист
колко ти трябва?
ev_dimov - специалист
tokuro40 написа:
колко ти трябва?
Мисля че съм разбран неправилно. Имам за моите цели достатъчно шеллак- просто ще се радвам да го виждам(разбира се сертифициран, без примеси на колофон и др.) и по магазините, а не да правя еквилибристики в областта на българо-индийската дружбаИзображение Изображение Изображение Изображение
Все пак благодаря за мигновенната отзивчивост :thumbs:
Последна промяна от ev_dimov на ср авг 12, 2009 10:26 am, променено общо 2 пъти.
null - специалист
Магазин Слънчогледите на ул. Иван Вазов мисля, че номера беше 13
На Шипка 6 в магазина за материали за художници
И на двете места има шеллак. Поне така ми каза позната художничка.
А сега ако може някой да каже някои тънкости при тая френска политура.
Savov - специалист
null написа:
......
А сега ако може някой да каже някои тънкости при тая френска политура.
Виж тук:
http://forum.offroad-bulgaria.com/showt ... hp?t=18839
Мисля, че имаше писано за технологията.

Тема "Шеллак - къде ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: