Всичко за дърводелството
Здравейте,
като един направи си сам манияк , най-накрая опрях и до лепене на паркета в собственото си жилище, но ударих на камък. По същество, имам нужда от професионален съвет за решение на проблема. А той е, естествен буков паркет, лакиран (фабрично), 18мм. дебелина, 120мм. ширина, дължината да дъските е различна (около 15 дължини), перфектно калиброван. Та, реших да го лепя, основата която съм направил е от OSB плоскости. Залепих паркета с лепило за паркет Мурексин, по време на залепването всичко беше ОК, нямаше фуги, всичко си пасна перфектно и равно. Проблема се появи на следащият ден когато лепилото вече беше поизсъхнало, всички краища на всяка отделна дъска се бяха поиздули и съответно се получиха неприятни фуги, и общо взето имам паркет на вълни с фуги. Идеята ми беше само да си го залепя и да си имам готов равен и лакиран под, но уви. Сега май трябва да го цикля, фугирам и лакирам на ново. Ако някой има идея за причините и възможните решения на проблема, ще съм благодарен на всяка полезна информация и съвет.
Spokoiniq - майстор
я цитирай модела на лепилото, нещо ми мирише на водна основа...друго-заклини ли паркета от стените като го лепи-ако не-сорка, сам си си виновен
Spokoiniq написа:
я цитирай модела на лепилото, нещо ми мирише на водна основа...друго-заклини ли паркета от стените като го лепи-ако не-сорка, сам си си виновен
Аз съм сигурен, че сам съм си виновен, но така е..... Иначе паркета го заклиних, основата е нивелирана (даже дървена). Проблема май наистина ще да е от лепилото. Сега точно не мога да кажа модел, но нищо чудно да е на водна основа, защото май пишеше, че може да се разрежда с вода и да се грундира с него предварително основата. Най-вероятно влагата докато е съхнело лепилото е навлажнила дъските и те са се изметнали.
Spokoiniq - майстор
лепи се с 2 компонентно ПУ лепило....за следващия път ще знаеш ;)
Spokoiniq написа:
лепи се с 2 компонентно ПУ лепило....за следващия път ще знаеш ;)
Даммм, пак се получи след дъжд качулка, но както казваш за следващият път ще знам. А решение на проблема от тук нататък........Дали има възможност да запърня фугите с нещо без да се налага ново циклене и лакиране?
Spokoiniq - майстор
Не, но си викни печени хора с хубав мат'рял да те фугират(резипласт примерно не е лош) и да те лакират.За да спестил смешните пари за циклене и лакиране си решил да купиш скъп лакиран паркет, че и ОСБ си слагал, можеше да го залепиш на замазката паркета с повече ПУ лепило(евентуални позакърпвания на замазката и запечатка)и с нормален паркет и с процедурите, дето и сега ще ги плащаш, и щеше да стане по-добре.Ама-инфо за next time :wink:
parketmilanov - специалист
както винаги Спокойния е прав ,
морексин предимно водни лепила предлагат , имат и 2К .но рядкост,
морексина е хубаво лепило по принцип но не е за точно този случай ,
сори за направисисам маниака , ама преди това да беше направил запитване нейде тук нямаше да се стигне до тас ситуация .но най-лошото е че ако си сложил повечко лепило може и още да се надигне паркета , стискаме палци да не е така , а ако започне да надува викай цикладжии да махнат лака отгоре за да диша , и след 30 тина дена пак циклене фугиране и 3 ръце лак пак !
успех ..
torbalan - Дървен философ
е, ако не за него - за мен темата е полезна :)
аз тия дни ще почвам да лепя дюшамето ;)
Благодаря за съветите. Вече съм в процес на търсене на някой който си разбира от работата (не като мен, направиси сам) за да решим качествено проблема. А за това,че съм ползвал неправилното лепило вече е 100% ясно.

Тема "Проблем след залепването на естествен буков паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: