• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
DEYCHEV - специалист
как най- лесно да махна напукана боя от дървна порта с виброшлайф(нямам наличен) лентов шлайф (нямам наличен) или с бормашина(имам налична)
Последна промяна от DEYCHEV на вт юни 01, 2010 9:28 pm, променено общо 1 път.
DEYCHEV - специалист

Прикачен файл

21700006b.jpg
21700006b.jpg (72.21 KиБ) Видяна 4484 пъти
marian1 - майстор
с топлодух иначе ще има сдух :lol: ....това не е шега въпреки закачливият ми тон!С посочените от теб неща ще имаш прах и в тъмните места и няма да свършиш повече от седмица.С топлодух боята изгаря и се отделя от дървото чрез по твърда шпакла,после малко шкурене безир и лак или боя зависи какво си избрал за следващ етап.... при липса или ако си скрудж,взимаш или бензинова лампа или газова горелка-много е трудно с тях но не е невъзможно ако все пак не ти се дават 30-40 лв за топлодух ( сешуар за топъл въздух ).....
DEYCHEV - специалист
свалях боя с пистолет за горещ въздух на някой места ставаше много лесно но на други се е.еше майката и на тая порта мисля че ще си е.е майката а после незнам какъв е метода но искам да изглежда старинна т.е. с нещо като лак с цвят орех или нещо подобно
georgebg - специалист
в момента правя подобни опити с вътрешни врати, дограми, ивсякакви дървении по барбекюто... пробвал съм виброшлайф, ексцентър шлайф, ъглошлайф с приставка за залепване на шкурки, и с приставка за фиброшкурки. Така както съм ги изброил е във възходящ ред на скорост на шкурене. Последното което шкурих беше дограма с незнаен на брой слоеве лакове, безири и прочие. Всичко се задръстваше само с фиброшкурка 24 и то при средна скорост на ъглошлайфа успях да стигна до дърво... оттам по-финната обработка е с ексцентър шлайфа и редувам шкурките нагоре..
Пробвал съм и със смивка за боя , и с пистолет за гореш въздух но без особен успех.
Правите вътрешни врати за да махна лака първоначално ползвах ел.ренде и също съм доволен, след това пак с ексцентър...
Ако имаш улеи, фладери и други труднодостъпни места за шлайфовете, ползвай оберфрез с подходящ фрезер ...
DEYCHEV - специалист
georgebg написа:
, ъглошлайф с приставка за залепване на шкурки, и с приставка за фиброшкурки. Така както съм ги изброил е във възходящ ред на скорост на шкурене. Последното което шкурих беше дограма с незнаен на брой слоеве лакове, безири и прочие. Всичко се задръстваше само с фиброшкурка 24 и то при средна скорост на ъглошлайфа успях да стигна до дърво...
какво представляват"приставка за залепване на шкурки, и с приставка за фиброшкурки" за пръв път чувам за това имам едно малко ъглошлайфче имали такива приставки за негоhttp://img.alibaba.com/photo/102568783/ ... rinder.jpg
Johny - майстор
Нарича се смивка или натриева основа - NaOH. Има една гръцка - спрей и е много добра, но е по-скъпа. Търси български аналози.
marian1 - майстор
Според мен ще направи грешка с тази смивка и тези шлайфи.....правилният начин го написах,трябва малко повече рутина и ще пееш.....
housedoktor - майстор
Възможно най-познатата ми операция .Най -добър резултат се постига с ъглошлайфа.Въпреки ,че имам всички съществуващи видове шлайфмашини ,той е най бърз ,но и най много прах се вдига..Ако портата е много стара и грапава и желаеш да има старинен вид -има само един начин -много бавен и много мъчителен .Малък шлайф и телена четка НО задължително по посока на фладера .Задължително да се работи с очила и по дебели дрехи (ще разбереш защо )Средно голяма 160 годишна порта ми отне 3 дена ,но стана перфектно.Всякакви други смивки духалки и т.н са приемливи за гладки повърхности .Пробвал съм с какво ли не ,понякога може да се комбинират няколко начина в зависимост от слоевете боя и вида повърхност .Както каза georgebg понякога се налага оберфреза или резбарски длета.Ако портата е боядисвана преди по вече от 10 г ,то използвай маска .Старите бои съдържат олово ,което много вредно .Въобще -подготви се за дълга битка с проклетата порта.Успех
DEYCHEV - специалист
извинявайте, но не съм виждал телена четка за ъглошлайф. в практикер , бриколаж има ли такива? имат ли номер, твърдост ,форма или нещо подобно? ъглошлайфа ми е 115-ка ще станели с него? а що се отнася до портата мисля че е само веднъж боядисвана преди около 10-на години на много места дървото се е показало (мисля че се вижда на снимката) , но и е съсъхнало(напукало) и затова си мисля че ако използвам пистолет за горещ въздух и боя попадне в пукнатините ще е много трудно махането от там.
  • 1
  • 2

Тема "премахвне на боя дървена порта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: