Не съм специалист в тази техника .Касае се за следното .Донесоха ми в насипно състояние едно старо радио Лоренц . Производство 1938год. Толкова беше зле че за да го снимаме със сина ми го вързвахме с ластици . Дадох кутията по точно парчетата от нея на мой познат дърводелец да я залепи и оправи .Момчето я стегна и лакираха .Днес аз приключих с моята част радиото направих го и то имаше отново рожден ден. Но едно нещо помрачи радоста ми от това ссъбитие .Погледнах кутията имаше едни бели точки .Вгледах се по внимателно и видях че там е имало малки дупчици като от дървояд .Които само са били покрити с лак и след месец време отново са започнали да загниват .Та въпроса ми е има ли лек за това ? Няма ли начин в дупчицата да се впръска някой препарат да се китова и отново лакира.
над сто и двадесет годишен орехов скрин баща ми преди години (лека му пръст) съживи като настърга орехово дърво на много ситен прах. забърка го с разтопен пчелен восък и с получената смес запълни дупчиците от дървояди. Последва лакиране и всичко си дойде по местата. Станаха почти незабележими.
това в годините на соца.
Сега има разни неща и ако си досаттъчно напорист можеш да откриеш кит с правилната текстура. Погледни в сайт по иконопис или някой реставратор.
Желая успехи!