Всичко за дърводелството
mdimitrovm - напреднал
Здравейте ,
Дойде време да санирам къщичката и сега е момента да използвам скелето на майсторите за да достигна до стрехата на покрива.
Преди две години когато я строих майсторите много бързаха :x и не успях да боядисам / лакирам стрехата и сега ви моля за съвет с какво да обработя стрехата - с лак , безир.... нещо по евтинко че паричките свършиха . Подхвърлиха ми идея да напръскам с нафта :?
каво е вашето мнение ?
Благодаря
housedoktor - майстор
Ако е само зазащита -използвай импрегнант за дърво .Ако целиш и декоративен ефект -лак на водна основа .Аз предпочитам оргахимския .Лаковете съдържат импрегнанти. Има писано мноооооого по темата във форума
p.s . С нафта се мажеше преди 20 г г...
nikibars - напреднал
Безир:) Загрей го преди нанасянето - прониква по дълбоко, съответно защитава по-добре.
шоп - майстор
Сачака го обработвам само с лазурни лакове. Дълбокопроникващи са и добре импрегнират. Слабост ми е ебонита.

Колкото и да бързат майсторите нали ти си давал парите!?!
На всички покриви вкъщи сачака, гредите и челните дъски са обработени ПРЕДИ да се наковат. На земята се обработва най-лесно и качествено. Сега ще имаш много елементи които няма да можеш да покриеш. Не е болка за умиране де:-)

Успехи. С каквото и да намажеш ще е по-добре от без нищо.
GEORGI5959 - специалист
Най-евтино и дълготрайно ще стане както си чул с нафта, но и двигателно масло. Аз го правя с диз.гориво от бензиностанцията и моторно масло М 10Д, има го наливно по 3лв. литъра. Пропорцията е 1/1. Нанасям с валяк и голяма четка блажинарка.Става и с изгоряло/отработено/ масло, че е безплатно, но дървесината става много тъмна и известно време се усеща миризмата. Така го правят в етнографските комплекси. Виждал съм го и в Копривщица да мажат старите порти и дървените обшивки на къщите. Постига се ефект за стареене на дървото.Аз съм мазал с безир, с лазурни лакове, бои разни, но след 2-3 г. се разпадат от слънцето и влагата. Вярно има ефектни съвременни мазила но те са много скъпи/ напр.полски лак sadolin/. За хора със "слаби крави" препоръчвам масло и нафта. Аз преди 26г. като покривах вилата, намазах цялата дървения-подкеремидни дъски и съчак по този начин. Преди една седмица правих ремонт/сменях керемидите, че се случиха некачествени и се разпаднаха/. Като изринах варта от дъските, изметох и измих с вода-дъските светнаха като нови. Няма дървояд, няма изгнило, няма почерняло. Само съчака и челните дъски са добили хубав тъмен цвят защото са изложени на слънце и дъжд, но няма и следа от изгниване. Дървените траверси за влаковите релси как са инпрегнирани, а години са в чакъла.

Тема "Стреха на покрив - защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: