Всичко за дърводелството
dito - специалист
Съжалявам за отклонението, но не ми се отваряше нова тема, а тази ми се стори най-близка по смисъл.
В момента си проектирам няколко шкафа и с една програмка се опитвам да оптимизирам някой и друг размер за да се събера в по-малко плоскости. Въпросът ми каква е дебелината на среза, който прави машината за разкрой на ПДЧ? В програмката го дават като horizontal kerf и vertical kerf.
Благодаря предварително.

Прикачен файл

c2l.JPG
c2l.JPG (60.85 KиБ) Видяна 4584 пъти
шоп - майстор
Нека специалистите се произнесат. Предполагам има различни машини и съответно различни дебелини. Когато давам плоскости да ми ги режат, гледам, че и по периферията на листа задължително има окрайчване. Предвиди го и него.
kobutan - специалист
обикновено е 4 мм, но зависи от машините на предприятието, където ще разкроявашплочата.
при теб са го дали 5 мм.
а за окрайчването - 10-15 мм от всички страни - left trim cut май е окрайчване отляво, другите съответно отдясно, отгореи отдолу на плочата.
виж тука по темите има дадени адреси на фирми, разкрояващи плочи и кантиращи детайлите. обади им се, питай за цени и за друго, каквото се сетиш.
DTIvanov - специалист
Кобутан ме е изпреварил, остави го по 5 мм, за да нямаш проблеми, независимо къде ще поръчваш плочите. За окрайчването 10 мм е достатъчно.
dito - специалист
Благодаря на всички!
Тези 5 мм сам ги зададох - в момента си проектирам 3-4 шкафа, на които мога да променям някои размери, а е малко на кантар дали ще трябва да поръчам още един лист, та затова опрях до милиметри :) Ще сложа и по 10 мм trim, не знаех, че трябва. Вече се ориентирах за разкрой от форума, само трябва да приключа с проектчетата, че напоследък няма никакво време. Ето, днес например ще трябва да се ходи на Рамщайн :-D :supz: :rock: :jump:
peter_m - специалист
Рязовете са точно толкова колкото е дебелината на триона (примерно 4.4мм) и са еднакви хоризонтално и вертикално (освен ако не е някаква изчанчена машина два триона по х и по у и то с разлини дебелини). Окрайчването в краищата на самата плоча винаги го има и зависи от изкъртването на самата плоча. Вече човека, който реже стандартно оставя по-голямото накъртване от към страната на фирата. Но обикновено около 15мм се оставя, но както казах това е много относително.
kobutan - специалист
още съвет, колега.
виж фирмите, питай и тука - все пак качество и цена на лочите, разкроя как е - че съм имал проблеми с диагоналите на детайлите при една фирма...
друг съвет - някъде плащаш цялата плоча, разкрояват ти я както искаш, но остатъците си ги вземаш. плащаш за цялата плоча, а не само за детайлите. така че по добре с остатъците си измисли още нещо или си направи резервни детайли за вратички и чела на чекмеджета да имаш - те най се драскат и набиват. да може да си ги подменяш.
канта за тях задължително слагай 2 мм пвц, а не меламинов.
dito - специалист
kobutan, благодаря, и двата ти съвета ще приложа. Остатъците се опитвам да ги използвам за шкаф за терасата, а окантването на всички вратички и чекмеджета го правя с 2 мм, докато останалите кантове са обикновени. Получава се по-добре, вече го установих при един гардероб (първият ми и единствен опит засега :) )

http://img340.imageshack.us/img340/388/img7866o.jpg

Тема "Разкрой" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: