• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
entusiast - специалист
Могат ли да се правят мебели за баня от OSB? Май имаше едно OSB-3 което се води водоусточиво... то надали е устойчиво чак на обливане с вода, но с подходящо лакиране (боядисване) за запечатване на дървото... Дали ще стане?
EDI - майстор
Не ти препоръчвам, ако нямаш душ-кабина с принудителна аспирация или преградена мокра част.Никакъв лак не би издържал на парата.Ако имаш суха част за нея няма проблем.
entusiast - специалист
EDI написа:
Не ти препоръчвам, ако нямаш душ-кабина с принудителна аспирация или преградена мокра част.Никакъв лак не би издържал на парата.Ако имаш суха част за нея няма проблем.
:sad: добре де, нали има разни яхтени лакове? а и тези акрилатните бои ги дават, че след засъхване защитават дървото много добре - пишат че може да се боядисват пейки по парковете например... :? там всеки дъжд си ги вали, нали
EDI - майстор
Напоследък яхтения лак не го бива - напуква се и се лющи от влагата.Лак на водна основа би защитил едно изделие, но от плътна дървесина, а не от слепени дървесни частици.Винаги след време някъде лака ще пробие и ще се надуе и напука плоскостта.
nabi - специалист
:? Дори това което продават като шкаф-мивка и го водят влагоустоичиво не издържа на вода
emil_v r - майстор
Извинявам се , но какво е ОСБ ? Някакъв талашит ли , или едно ПДЧ което се казваше ?
ABEPA - напреднал
"Запоени" дървени стърготини. Лепило + дървени отпадъци.
EDI - майстор
ПДЧ, ама от големи парчетии.............. :lol:
entusiast - специалист
nabi написа:
:? Дори това което продават като шкаф-мивка и го водят влагоустоичиво не издържа на вода
е именно затова и си мисля аз да си направя 1-2 шкафчета в банята, защото водоусточивите шкаф-мивки са пълни ментета! Бях на гости на едни приятели, дето преди 3 месеца правиха ремонт на банята и вратичките на "водоусточивият" им шкаф бяха цъфнали, а вътре - чисто ПДЧ. Единици са фирмит, които правят качествени мебели за баня, обаче цените им са... :(
Интересно ми е все пак, като гледам по разните джиджани западни списания за обзавеждане, хората имат и дървени мебели за баня. Всъщност дали са дървени или пак са ПВЦ, но подобно на дограмите, с имитация на дърво? И ако са дървени, дали използват някакви много здрави запечатващи дървото лакове или използват екзотични дървесни видове. Ведниж в един склад си играх с едно парче кедър - много интересна дървесина наистина, много странна структура. Жената в склада ми разказа че навремето от кедър са правили иконостасите в църквите и затова издържали по стотици години.
Spokoiniq - майстор
Моят шкаф под мивката в банята е изцяло дъб масив.Обработен е с ваксите на Osmo и е с 5 години гаранция.Абсолютно си заслужава 400-те евро, ако искате с трици да ловите маймуни-не става.Влагоустойчиви мебели за баня освен от ПВЦ евтини няма.Ако е МДФ трябва да е с пвц боя, която в повечето случаи фирмите не ползват и продават лакиран с авто акрилати мдф.За плоскости с друга структура-OSB или пдч забравете.OSB е дотолкова влагоустойчиво че да направиш покрив на беседка с битумни керемиди залепени(не заковани!) отгоре.Има и еластични хидроизолационни покрития (бяло съм ползвал) за басейни и бетон, които държат и върху дърво и са с 400% устойчивост на опън, но нанасянето е дебело и грозно, иначе запечатват всичко.
  • 1
  • 2

Тема "Използване на OSB в банята, а?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: