Всичко за дърводелството
Здравейте. Искам да си купя трион за да си одрежа "филийка" от един паднал дънер. Обаче е с мн голям диаметър и ел.триони не вършат работа. Сещам се за един тип триони, преставлява широка метална лента с дървени дръжки, казват им жага или тропачка. Обаче немога да го намеря даже в гугъл. Или ако имате идеи за друг начин да се одреже "филийката" . Благодаря ви предварително :-D
sinbor - специалист
Зависи колко е диаметъра на дървото може да си отрежеш "филийка" и с бичкия
ZMeyGorianin - майстор
petia_89_sl написа:
Има метър и половина
:rolleyes: Това да не е баобаб. Иначе с моторна резачка с голяма шина трябва да стане. Но резача трябва да си разбира от работата, защото дървото ще се обикаля и предполагам трябва да бъде възможно най-равно отрязано. Другият вариант е на гатер, но не виждам как ще го домъкнеш до там!?
schuldiner - майстор
Абе и аз силно се затрудних да открия тоя трион джага в нета - или аз не му знам името, или продавачите, щото само бичкии излизат... На английски го намерих като "2 men cross-cut saw" (заради картинката). С него ще стане, но е трудно, особено за по-твърда дървесина. Една джанка 50 см я мъчих два дена... Ако има кой да ти пилне с бензинов трион една груба шайба, обработката после с ръчни електрически върху плот е по-лесна.
Ако питаш как да я обработиш така, че да не се спраска радиално, отсега казвам "не знам". Аз бих я стегнал в метален обръч, ама да не гадая... не знам за какво ти е.

Змей, сещам се за топола. И аз търся, ама дънер поне метър дълъг и над 60 санта диаметър.
mumar - специалист
само като име открих триона джага - двуръчни триони :?
http://www.ua.all.biz/bg/g835407/
май на бичкията й казват и дюлгерска пелка :shock:
иди, че го търси по име...
tripioo - специалист
така джага в общти линиии е парче стомана с форма на усмивка... дълго към1; 1,5 м в най широката част е към 20-25 см , зъбите са по кривата страна , в двата края има дръжки.... и е инсвтрумент за 2 работника....
а за да режа триона трябва да се заточи и да има ДОБТЪР чепраз иначен за нищо не става
tripioo - специалист

Прикачен файл

vidi_pil[1].gif
vidi_pil[1].gif (7.7 KиБ) Видяна 5057 пъти
Благодаря мн за отговорите. Миналото лято приятеля ми и няколко мом4ета събаряха дървета с един трактор високо в балкана и аз си сабирах ненужните "изрезки" и си прявя това онова. И тоя дънер е там,искам да го правя на плот за маса.
torbalan - Дървен философ
няма ли да се сцепи, ако е филийка?

Тема "Въпросче за трион" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: