Всичко за дърводелството
Vancata - напреднал
Здравейте, купихме си отделен шкаф за кухнята и го комплектовахме със старите дървени шкафчета. За съжаление кухненското шкафче дойде с вече нанесен глазурен лак. Дървото е чам предполагам (меко дърво).

Целта ми е да боядисам старите шкафчета с цветен лак за дърво, примерно махагон или по-светъл нюанс на кафяво, защото има известна забележима разлика в нюансите на старите шкафчетата и кухненския нов шкаф. Старите шкафчета са минати само с някакъв обикновен основен лак (не глазурен, май му казваха алкиден или нещо такова).

Въпроса ми е следния. Тъй като не искам да шкуря новия глазурен лак на кухненското шкафче има ли начин върху него да нанеса оцветяващ лак който вхаща върхъ глазурен и след това отново глазурен за да го запечатам? Ще се появи ли ефекта плъзгане на оцветяващия лак върху глазурния лак?

Предполагам без шкурене няма да мина, просто тук има хора който се занимават с това и в професионалната/работната си среда и разбират, защото може да има някакви новости в химията на лаковете и боите, които аз не знам. Целях да избегна шкуренето за да не навредя и развалия резбата и окрасата на кухненските вратички.

Отворен съм за всякакви съвети от компетентните хора във форума, за което предварително им благодаря!
шоп - майстор
Мдааа...може би си прав, че без шкурене ше е трудно или ще трябва специален лак( съответно скъп).
Мога да кажа моя опит, но има малък нюанс разлика от полошението при теб.
Направих едно обзавеждане на апартамент (темата е тук в дърводелство) и мебелите са черен фладер. Поръчах 4 бр столове на които краката можеше да избирам между череша и венге. Второто е по-близко до желаното от мен но не и това което исках ( пък и бяха с 10 лв на стол по скъпи?!?, защо ли?) Та взех череша и ги минах три ръце лазурен лак ебонит. Станаха перфектни без да шкуря. Не ме мързеше да шкуря, но не исках да изцапвам и облепям светлата дамаска. Определено първата ръка не покри, но послужи за основа на следващите.

Ако искаш направи проба на една от страниците, които няма да се виждат в последствие и прецени.
успехи!
rum_sz - специалист
Ами като си купил новите шкафове,защо не занеси старите в тази фирма да ги лакират.И да ни кажеш колко лева струва това удовоствие.
miliad - майстор
Интересно как разбра че лака е глазурен. На вкус ли го опита. :lol: Това в кръга на майтапа.
На теория правилния начин е да свалиш стария лак, като го изшлайфаш.Не можеш да си сигурен какъв лак е използван от производителя и ако нанесеш друг несъвместим лак рискуваш покритието да се напука.Напукване може да се получи и когато слоя лак е много дебел.Освен това ако ползваш светъл цвят лак, разликата в цвета на дървото може да ти даде и разлика в крайния резултат. Т.е. отнова да имаш два цвята в кухнята.
Та значи шлаифаш и след това лакираш с цветен лак било той и лазурен.А върху лазурния цветен лак можеш да минеш с безцветен "яхтен" лак. Това са материали за аматьори като нас, евтини са и вършат работа.
Vancata - напреднал
Мерси за съветите, така и ще направя. Ще шкуря на ръка, беез вибров или лентов шлайф за да няма ефекта на осъкатената кухня накрая. За лака сега разбирам, че се казва лазурен и се извинявам, но това никога не ми е било професионална среда за да знам точните наиминования на продуктите.
Поздрави.

Тема "Кухня, цветен лак върху глазурен лак?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: