• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
tany666 - напреднал
Здравейте,извинявам се ако темата не е за тук.
Навил съм се да си купя един такъв комплект,който ще седи навън изложен на атмосферни влияния(демек ще го пере дъжд и грее слънце)
Какво да очаквам?Раздуване,изметване?
Мой приятели се опитват да ме разкандардисат-щял да се скапе!То няма нищо вечно!
Вие какво мислите?Благодаря.
mladkal - майстор
чам ще се скапе. ако не на първата година то на втората. ако периодично се поддържа с добри лакове за външна употреба няма да има пробелми.
Градинската мебел се прави основно от тиково дърво, поради щото е много смолисто и при точна първична обработка не позволява пропиване на влага, което е естествен враг на дървени детайли оставени на атмосферни условия.
sinbor - специалист
Имам дърводелска работилница. Правил съм кошери, пейки, маси, врати ...Няма нищо вечно така е, важни условия за дълготрайност на изделията са първо сух качествен дървен материал (може и чамов) второ изработка и трето качествени лакове. Ако имаш възможност да ги покриваш когато не си там и вали ще им удължиш живота.
Желая ти успех!!!
tany666 - напреднал
Още повече се разубеждавам.Аз няма да знам дали материала е сух,дали е качествена изработката или пък какви са лаковете.
Хич не ги харесвам пласмасовите ама май към тях отивам.

п.п.Гледах едни в магазин jysk до Хит(Младост) изработени от акация,череша.Дали да не взема от тях?
mladkal - майстор
Ако ми изнася акацията като цена -бих я взел. Здраво дърво е! Жилаво и смолисто е. Не като тиковото, но и далеч над чама е. Череша -нямам наблюдения. Дивата круша -за нея съм чувал, че е здрава.
пластмасата по маркетите е евтинка и след време прегаря.

колега, няма нещо, което да оставиш на произвола на майката Природа и да остиска. Всяко си иска грижа -било найлон -било лак.
Порови из фрума има тема за лакове за дърво- външно приложение. върти ми се нещо като име " Сократис" ала да не те подведа.

Аз лично съм си позиционирал мебели от тиково дърво. Преди 4-5 годинки си купих от Метро 60-70 кшнта стола... масата не я помня.. Първата година им треперех и ги прибрах зимата... ма тва първата...сетне и седят на тераската на куп и наметнати с едно тънко найлонче. Не са мръднали. доволен съм от инвестицията - съотношението здравина, цена, грижи (никви). Даже като се напрашат и зацапат ги мия директно с маркуча, четаката и "веро".
не си намерих кабела за фотото..инак щях да ти ги щракна като модел и детайл(повърхност)
tany666 - напреднал
Труден избор.
Ако взема чамовите сега ще ги покривам с найлон,но през зимата няма къде да ги прибера и пак трябва да са покрити с найлон.
Vladimir GG - напреднал
tany666 написа:
... То няма нищо вечно ...
Драсти,

в момента си слагам дървении разни в банята и съответно правя проучвания по въпроса с тяхното оцеляване и дълголетие.

По твоя казус знам следното - много често градинските мебели
НЕ се лакират, а се обработват с масла. Мажат ги по веднъж на ден, примерно, докато дървото се напои, после - от време на време, накрая - веднъж на няколко месеца.

(Показаха ми кухненски плот - омазан по гореуказания начин - кат слънце е засега - година след изработката при ежедневно мокрене.)

Идеята е следната - маслото попива в дървото навътре - при механична повреда дървото си остава промазано. На пипане си е като дърво. Ако повредиш лака - водата започва да се просмуква навътре.

Ако ти е интересно - можем да поговорим по въпроса. Успех!
rum_sz - специалист
Кеф цена няма.Догодина нови мебели,няма нищо вечно. :) :)
tany666 - напреднал
Взех маса от акация,продавача каза че е мазана,а аз трябва да я повторя след месец-месец и половина.Имало специално масло за тази цел,имаше го в практикер.
Vladimir GG - напреднал
Изображение

Това е една дъска - за проба я мажа.
Три пъти досега - още не е съвсем готова. Надявам се снимката дава приемлива представа.

Маслото е на Dufa. Един приятел много ми го похвали.
http://www.ivel-iv.bg/?q=product/81/337

=)
  • 1
  • 2

Тема "Баварски комплект-Питане." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: