• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
agro - специалист
Здравейте,
питането ми е дали е възможно да се изработят 7 метрови слепени греди в условията на обикновена дърводелска работилница. Сечението да е около 20 х 40 см и да доближават по здравина заводско произведените. Поразгледах Нет-а, видях, че задължително материала е сух. Следи се текстурата да се постави правилно, махат се чеповете и се прави назъбено слепване /снаждане/ по дължина на дъските. Това, което не намерих, е какви лепила се слагат, колко време и с каква сила е притискането и т.н. Имам масивни български банциг, абрихт, щрайхмус и циркуляр, ръчните ел. инструменти не са проблем.
griffin - майстор
Колега ще ти трябва телфер или мотокар при тия размери теглото ще е голямо. Не знам дали ще има дърводелска работилница с мотокар :). Следващия проблем ще е може би броя стегите които ще ти трябват :weedman:. И сигурно и някой друг помощник няма да е излишен, талпа 3000х175х65 е доста трудна за манипулиране от сам човек а манипулирането на по голям материал от сам човек става и опасно.
mavryt4o - майстор
това чудо ще е над 200 килограма но няма недъзможни неща искам да го видя това нещо като го изработиш но според мен не налагам мнение заложи на талпи не на греди по-здрави са примерно 5на 15 изправена държи много повече на усилие от горе отколкото града 10 на 10 .Ако няма да се вижда много лепило здрави видий и някакво шахматно застъпване мисля че то е най-важно някой стар дърводелец трябва да знае как трябва да се редят и сже пак няма да минава влак отгоре нали? Гледах по дискавъри едно ребро 1.5 метра 5 на 10 см издържа 2.7 тона преди да се счупи.
agro - специалист
Гредите ми трябват, за да премостя 6 м от стена до стена за гредореда над партерния етаж.От едната страна трябва да стърчат поне метър конзолно, за да се образува нещо като изнесен чардак, който ще изпълнява ролята на коридор пред стаите на горния етаж. Ще сложа отдолу наклонени подпори към стената, но повече за красота. Слагам снимки на подобни неща, да е по-ясно.

Та за слепените греди. С такива предполагам, мога да си позволя и повече от метър конзолно изнасяне. Ще са тежки, чак когато са слепени. Преди това детайлите им ще са леснопреносими. Установката за залепване ще е нещо заварено метално, тип "направи сам". След залепване - две верижни макари на тавана за сваляне на гредата и палетна количка за изтегляне на двора. Питането ми е за технологията на лепене, другото съм го измислил. Какви лепила се използват, дали се прави със загряване, колко силно се притиска, гладки ли трябва да са повърхностите, какво отклонение в дебелините на детайлите е допустимо, къде се прилага натиска и т.н.

Прикачен файл

P5021908къща.jpg

Прикачен файл

P5021889къща.jpg
P5021889къща.jpg (93.07 KиБ) Видяна 5218 пъти

Прикачен файл

P5021887къща.jpg
P5021887къща.jpg (99.12 KиБ) Видяна 5218 пъти

Прикачен файл

P5021893къща.jpg
P5021893къща.jpg (75.21 KиБ) Видяна 5218 пъти
bogomilZ - специалист
agro написа:
Здравейте,
питането ми е дали е възможно да се изработят 7 метрови слепени греди в условията на обикновена дърводелска работилница. Сечението да е около 20 х 40 см и да доближават по здравина заводско произведените. Поразгледах Нет-а, видях, че задължително материала е сух. Следи се текстурата да се постави правилно, махат се чеповете и се прави назъбено слепване /снаждане/ по дължина на дъските. Това, което не намерих, е какви лепила се слагат, колко време и с каква сила е притискането и т.н. Имам масивни български банциг, абрихт, щрайхмус и циркуляр, ръчните ел. инструменти не са проблем.
в грешка си че ти трябват слепени греди - не можеш да изработиш слепени в домашни условия първо нямаш инструмента за напречно снаждане
на теб ти е нужна съставна греда
griffin - майстор
За външно приложение може да ползваш полиуретанови лепила от форума май Еди има най-много опит с тях. Може да се ползват и водоустойчиви ПВА. За натиска колкото повече успееш да осигуриш по добре иначе загряване няма да ти трябва. Детайлите трябва да са максимално гладки за да залепнат добре но щом имаш абрихт и щрайх това няма да ти е проблем. Вместо стеги може да ползваш винтове. Потготви си летви с еднаква дебелина и нареди пластовете шахматно така че там където две летви са съединени челно да имаш летва от втория пласт която да ги застъпва. С винтове хващаш горния пласт дъски към долния. След като изсъхне лепилото (за пва лепилата е 1-2 часа махаш винтовете и продължаваш с следващия пласт пак шахматно. Ако те мързи да чакаш може да оставяш винтовете и вътре, но в последствие трябва много да внимаваш да не удариш винт. Разпределе винтовете горе долу равномерно по всяка дъска за да има горе долу равномерно притискане.
Гредата щом няма как да я обработиш накрая ще е с ориенгировъчни размери, но това не знам дали ще ти е проблем. Челното съединяване не мисля че ще окаже влияние при няколко слоя дъски. Винтовете няма да ти допринесат за допълнителна здравина така че не мисля че трябва да ги оставяш залепеното място е по-здраво от самото дърво. И накрая дърводелското пва лепило не изисква чак толкова натиск просто детайлите трябва да са хъбаво прилепнали за полиуретановите лепила знам че се изисква значително усилие за да стане здраво, но това да кажат тия дето ги ползват.
Слагам и една снимка да се ориентираш за реденето.

Прикачен файл

14315960977021936676538.jpg
agro - специалист
bogomilZ написа:
в грешка си че ти трябват слепени греди - не можеш да изработиш слепени в домашни условия първо нямаш инструмента за напречно снаждане
Ако го няма челното назъбено снаждане, дали гредата ще е съставна или слепена, резултантната якост май ще е еднаква. Плаши ме голямото разстояние на премостване - 6 м, затова искам да е максимално здраво, да не провисва. Толкова ли е страшна изработката на челното снаждане, та да не може да се направи по някакъв непроизводителен, но прост начин?
Bambookita - специалист
Ми купи си готови.
Salvador - специалист
Безсмисленото увличане по "естествени" материали няма да те докара до никъде. Всъщност ще те докара...най-вероятно до преразход във време и пари. Тия неща са били актуални преди 50 години.Минало. Има техническо дърво, различни конструкции-знаеш точно колко носи, при какви условия носи, как разпределя товара. В "дядовата" школа, мен ако питаш, нищо за нищо не става и само си губиш времето и парите. Не се хващай на тая, че е "изкарло 100 години" И 200 да изкара-каква полза, ако ще ти скъса и джоба, и нервите...
bogomilZ - специалист
agro написа:
bogomilZ написа:
Ако го няма челното назъбено снаждане, дали гредата ще е съставна или слепена, резултантната якост май ще е еднаква. Плаши ме голямото разстояние на премостване - 6 м, затова искам да е максимално здраво, да не провисва. Толкова ли е страшна изработката на челното снаждане, та да не може да се направи по някакъв непроизводителен, но прост начин?
ами инструмента за челно снаждане е в порядъка на 3000 лв така че ти решаваш
изхождай от това как биха го направили "колегите" през 1880 г.
  • 1
  • 2

Тема "Как се изработват слепени греди?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: