• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Izotop - помощник
Здравейте на всички :)
Имам въпрос относно направата на едно скринче от масивна дървесина - дъб . Горе-долу ми е ясно като идея какво искам, тези дни ще си направя и плана и скицата на скринчето , няма да е нещо особенно честно казано , но въпросът ми е свързан с материала . Как мога да пресметна колко дървесина да си взема за целта ? За да не свучи странно : няма какво да правя остатъка след това , а дъбът не е от евтинките..... :)
tysonlkr - специалист
Доста странен въпрос :shock:
Ти ще си майстора а неможеш да прецениш колко материал ти трябва.

За да знаеш колко материал ще ти трябва първо ще трябва да решиш какво ще правиш. Скрин е много общо казано. Също така ще трябва да знаеш какъв материал ще закопуваш. Дали ще е на бройка или на кубик, дали ще е на трупи или на дъски и т.н.
Няма нищо сложно в сметките. Просто трябва да знаеш какво искаш да правиш :wink:
solo5 - майстор
първо започно от чертежа
после сметни колко квадрата ще ти трябват
изчисли загубите
направи проверка и т.н.
........
Izotop - помощник
@tysonlkr: Ами занимавам се със софтуер по принцип,мебелизма- това ми е удоволствие само за дома, при това нямам кой знае какъв опит :), за мен няма странно нещо в този въпрос. Идеята на питането беше : как Принципно се смята материала в този случай . Аз ще си направя после чертежа, ще си извадя детайлите, но КАК да сметна колко точно материал трябва да си купя . Материала ще е на дъски , това го знам . В смисъл : след като си направя чертежа и изваждането на детайлите - да сметна всеки детайл ....... каква кубатура ми вади и после да ги събера ли ? Не трябва ли да се сложи и някакъв процент отпадък ( и на идея си нямам колко би трябвало да е по принцип )? Това ме интересува : ПРИНЦИПНО как се смята , тоталната сметка после ще си я направя аз .

ЕДИТ: @solo5 - благодаря за мнението , много ми е полезно :) Публикувал си го докато пишех :) Ок , значи материала в този случай се смята на квадратура, а не на кубатура ? А приблизително какъв процент трябва да си сложа за отпадък ....... нещо ориентировъчно?
shadowman - майстор
Дано си наясно и с какви машини ще трябва да се обработва това дърво, че не е като ПДЧ-то да го решеж и кантираш а после с бормашината сглобяваш, демек за в къщи без нужните машини не виждам как ще стане. Като за начало иди до някои склад и виж как продава материала и от там тръгваш.
Последна промяна от shadowman на пон сеп 13, 2010 8:09 pm, променено общо 1 път.
Izotop - помощник
Материала ще е на дъски със дължина 2 метра и дебелина 4,5 см. Значи трябва да си сметна квадратурата на детайлите в общи линий и да прибавя процент загуби ? За инструментите........ами нямам кой знае какво :lol: , но съм се навил здраво ,и ако трябва и месец ще си се занимавам вечер у дома с това :)
shadowman - майстор
Исках да кажа, че тази работа с ренде и пирони не става. Взимаш материала които е крив и изметнат ( в повечето случаи), за начало ти трябва банциг за да го нарежеш на ивици, после на абрихт за да оправиш правия ъгъл и да махнеш грубото, после на щрайхмус за да калиброваш детайлите, после лепене на детайлите (ако има фреза и се направят със зъби става най-здраво) за което трябват стяги...след като стегнат пак на абрихта и на штрайхмуса, ако пък всичко е точно може да пропуснеш тези операции повторно, после се реже на точен размер и после се шлайфа и тогава идва ред на зглобяването. И дано вземеш добър материал, че ако е прекалено сух/мокър след кратко време всички се измята.
tysonlkr - специалист
Izotop извади си всеки отделен детайл и ще видиш колко материал (дъски) ще ти трябват. Процентно неможе да се каже каква ще е фирята. Винаги е различна.
Щом се занимаваш със софтуер ще ти е по лесно. Правиш си чертеж на отделните детайли и след това си разкройваш материала (на чертеж), като вземеш под внимание с какво ще режеш за да предвидиш дебелината на сряза и ще видиш колкова ти е необходим :wink: Но както каза колегата да се обработва дърво е доста трудна работа.

П.С. Извинявай ако съм те засегнал с нещо, нямах това за цел :wink:
Izotop - помощник
Не съм се засегнал на никого колеги , отговорите на всички са ми от голяма помощ , благодаря ви :) shadowman само успя да ме наплаши с подходящият материал........, започвам да се притеснявам дали няма да е прекалено сух или мокър ( ако е мокър - добре , ще го позная, но ако е прекалено сух........ ) - и на идея си нямам как ги определяте колко са добри тези дъски :? , но ще рускувам все пак , както споменах : много съм навил да си го направя :)
bogomilZ - специалист
Izotop написа:
Не съм се засегнал на никого колеги , отговорите на всички са ми от голяма помощ , благодаря ви :) shadowman само успя да ме наплаши с подходящият материал........, започвам да се притеснявам дали няма да е прекалено сух или мокър ( ако е мокър - добре , ще го позная, но ако е прекалено сух........ ) - и на идея си нямам как ги определяте колко са добри тези дъски :? , но ще рускувам все пак , както споменах : много съм навил да си го направя :)
плати си на майстор - той да си купи материал, да ти го направи - и ще ти излезе в пъти по ефтино отколкото ти да го правиш
това не е пдч - сряз - кантиране с ютията - дупка с дрелката и готов мебел
всеки който работи масив знае за какво говоря
ако все пак искаш коефициент - варира от 1.3 до 1.6
в твоя случай с тези дименсии ще достигне до 3 (мм проценти 300%) фира
и за да не бъда голословен може да се обосновя - от дебелина 45 мм сурово ще трябва да рендосаш до 22 - 25 мм стена - до тук изхвърли вече 50 % от материала във вид на стърготина
от дължина 2 м при височина на скрина например 90 см автоматично изхвърляш 20 см което е 10 % от дължината
с две думи дименсиите на този суров материал са рентабилни да си направиш врата или тежка маса за винарска изба, но за скрин не става
друг е въпроса че в домашни условия практически не можеш да направиш това с отвертка и зеге - дори и да имаш време за губени
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос относно пресмятане на необходимият материал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: