Всичко за дърводелството
Yanaki - помощник
Добър ден на всички в един от най- добрите форуми от категория "Направи си сам"
Дърводелството ми стана хоби след като изработих едно елементче от акация за моята приятелка. Всичко с което разполагах бяха 2 домашни ножа и едно ръчно лентово трионче. Доста се озорих, но резултата си струваше. Отдавна имам интерес към дървообработването и реших да продължа, та сега в къщи имам едно парче от буково дърво и същите инструменти :lol: . Въпросът ми е към всеки, който може да ми даде информация за хубави ръчни дърводелски инструменти, които да не са много скъпи и да се намират някъде в Пловдив, в краен случай и София става.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ДЪРВОДЕЛСТВО И РЕЗБАРСТВО. уТОЧНИ СЕ. ааах тоя капслок!
Yanaki - помощник
ами за дърводелство ми е идеята по принцип, но и резбарството ми е интересно, като имам някакво идея, декорирам вече готовите дървени моделчета, съвсем аматьорси разира се.
Въпросът ми обаче е насочен към дърводелството и то на малки моделчета и фигурки (10-15 cм.)
Ако все пак можеш да ми помогнеш с някакви инструменти за резбарство също ще съм благодарен. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Мога само общо да ти кажа. Несъвместими са "хубав инструмент" и "не скъп". Но то това си важи за всичко.
По принцип инструмент се събира при нужда и според нуждата. Първото резбарско длето си купих когато ми потрябва и с профила който ми трябваше. Специално при длетата разликата евтино-качествено е очебийна.
Та, което се сещам, ще ти е удобно да си направиш някакво менгеме. Триончета и пили.. но е трудна работа някой да ти казва какво ти трябва. например размерът на инструмента зависи от размера на детайла, а едрината на зъбите зависи и от твърдостта на дървото... Пак се вруъщам на това, да си вземеш инструменти според конкретната нужда. То затова казват, че инструмент се СЪБИРА.
Успех и винаги с удоволствие да работиш дървото!
Yanaki - помощник
Благодаря ти n_a за мнението идеята беше да не са най- скъпите възможни. Ще си потърся инструменти, но ще ми е много от полза ако знаеш къде да ги открия- някакви големи магазини от сорта на практикер, бриколаж или други, ако знаеш. Въпросът е, че в Пловдив не знам специализирани магазини за тази цел.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
О, добре, че стана дума. Практикер и Бриколаж са категорично неподходящи. Първо, че е скъпо, второ, че е недостатъчно качествено.
Не мога конкретно да помогна, в Русе съм.
shadowman - майстор
Отивай на руския пазар, по-евтино няма, а може да попаднеш на някаква разпрдажба на стари джаги.
Yanaki - помощник
Хмм руският пазар не ми вдъхва доверие :) Не знаеш ли някой специализиран магазин. n_a някой от големите вериги строителни магазини знаеш ли да продават ?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
С големи букви ли да ти напиша че в големи вериги за обща употреба качествена специализирана стока не можеш да намериш?? :lol: :lol: :lol:
Стефан - майстор
n_a написа:
С големи букви ли да ти напиша че в големи вериги за обща употреба качествена специализирана стока не можеш да намериш?? :lol: :lol: :lol:
Ти вече го написа с големи букви. И, като си от Русе, знаеш ли нещо за руския пазар? Явно НЕ. Това е битак в Шекер махала/една от циганските махали в Пловдив/. Тогава ти е хоби да се намесваш в теми, от които не разбираш.

Тема "Ръчни инструменти за дървообработване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: