Всичко за дърводелството
Наскоро ми се наложи да правя отвори в дърво,но не разполагах с нужните по дължина свредла.Търсих и по магазините ,но за съжаление не открих.Ако някой се е сблъсквал с "проблема",моля да сподели решението му,а също ако някой знае от къде в Бг може да се закупят.Става на въпрос за нещо от рода на 450-500мм ,а може и по дълги с различен диаметър.Благодаря на отзовалите се!
qwerty7 - напреднал
Ми търси в гугле ето и пример http://www.avetisyantools.com/index.php?ch=4&type=2

Дано не го сметнат за реклама,за което се извинявам предварително!!!
inspo - майстор
И защо трябва да купуваш? Форумът е Направи сам :)
Щом ще пробиваш дърво може да импровизираш с късо свредло заварено за дълго колкото ти трябва фи. Правиш фаска и на двете, слагаш ги да легнат в един прав винкел за съосие и прикапваш.Диаметърът им трябва да е един и същ. Със СО ще стане перфектно. Ако пък арматурата е леко стоманизирана - още по добре.
housedoktor - майстор
Аз използвам плоски свредла с удължител от 35 см или едни с голяма стъпка,но от тях има много ментета

Прикачен файл

TL1044406-40.jpg
TL1044406-40.jpg (9.27 KиБ) Видяна 5175 пъти

Прикачен файл

11.jpeg
11.jpeg (10.89 KиБ) Видяна 5175 пъти
MamaMy - майстор
Аз си заварих две. Едното е 10мм на пръчка Ф6мм и дължина около 500 мм. Другото е ф8 на същата пръчка. Пръчките ги взех на готово от стари дограми. Те са в бравичките за горно и долно заключване.
Свредлата ги ползвам не само за дърво и няма проблем. Единствения проблем е заточването.
inspo,точно този вариант избрах и аз,но единствено постигнах добър резултат с по-дебели диаметри.При по-тънки материала "повежда",макар,че винкела способства за по-бързо охлождане на заварката,получава се странично биене.Първата снимка от поста на housedoktor е на-добрия вариант,стига да има търсените дължини.Това с удължителя също би свършило работа,но докато ширината на перото е по-голяма от муфата на удължението.Впротивен случай ще разпробиваме точно до съединението свредло-опашка.
MamaMy - майстор
Аз изравнявам диаметрите с помощта на парчета медна тел с различни диаметри навити на няколко места върху пръчката. Така като легнат на винкела са съосни. След това капвам една капка и обръщам от другата страна. Капвам и там и вече гледам на къде се е кривнало и капвам срещуположно да го дръпне.
И двете свредла ги направих от първия път без никой да ми е показвал. Все още се уча да заварявам. :) :wink:
EDI - майстор
Аз си купих преди 2 години комплект свредла за дърво от 3 до 12 дълги 350 мм.Някакви китайски бяха, незнам каква марка.Вършат ми добра работа, като за любител.Струваха 13 лева някъде.
sabi69 - специалист
Аз пък когато правих покрива - трябваше със шпилки да захващам гредите --- взех едно арматурно желязо 8мм. смачках го от едната страна да стане плоско като стрела и го заточих на шмиргела по подобие на старите ръчни дърводелски свредла.
Поставяш на бормашината и си готов.
Последна промяна от sabi69 на пет яну 14, 2011 10:26 am, променено общо 1 път.
mirk - майстор
Ето нещо готово оригинално фабрично, произведено в България с качество на австрийската фирма която е купила завода в Габрово.

http://www.gwg-gabrovo.com/bg/products/view/476

Свредели спирални свръх дълги DIN 1869 - Изпълнение III са най дългите. Размери от 3.5х265 до 13х450мм. Има и форма за заявка по интернет.
Най интересното което ми направи впечатление е че произвеждат и свредла с опашка шестограм 1/4" (6.35мм) подходящи за картонджийски винтоверт с размери 2.0 -10.2мм нормална серия и удължена серия.

Тема "Дълги свредла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: