• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Rashev - напреднал
Здравейте,

Предстои ми да правя дървен навес пред входната врата. Колоните на които ще се държи навеса са дървени греди 15х15 санитиметра, които вече съм закупил и са с дължина 4 метра.
Тези греди обаче не са рендосани, а преди да се използват трябва да са гладки.
Въпроса ми е мога ли аз , като непрофесионалист да закупя някакъв уред и да рендосам и да изгладя тези греди. В Практикер има някакви електрически рендета по 200 лева - те ще могат ли да ми свършат работа и ще мога ли да се справя с тези 5 греди по 4 метра?

А имали друг начин да изгладя тези греди, освен да ги товаря пак на камион и обратно в дърводелската работилница?

Предварително благодар за съветите.
perko - специалист
аз, си купих едно електрическо ренде за 39.99 от баумакс и ми свърши работа. Предполага и това от 200 също става :)
Rashev - напреднал
Pol написа:
Навеса с оловни плочи ли ще е ?

:?
Не няма да е оловни плочи, навеса, който покрива входната площадка ще е около 16 квадрата изпълнен с Брамак керемиди. Да може и с по-тънки греди, но естетически тези греди 15х15 стоят по-добре.

Въпроса ми е как да ги рендосам, защото майсторите, които ще правят навеса искат да са изгладени.
ralev - специалист
Можеш успешно да ги загладиш с Лентов шлаиф. Не знам от къде си ги намерил т.н. майстори но щом ти се налага да им свършиш половината работа откажи се от услугите им.
housedoktor - майстор
Твоето решение се казва лентов шлайф -има ги в практикер производство "бау бау " за около 60-70 лв .С ел. ренде също става ,но трябва по-вече опит .Най -добре обаче е на абрихт
GEORGI5959 - специалист
Размера на гредите е добър. "Брамак" керемиди на кв.м. тежат 44 кг.ако не се лъжа, а и сняг ще има, така че трябва си сигурна подпора. Пък и кой каквото да ти говори, по-дебелият материал визуално изглежда по-добре, по-красиво става, създава чувство за стабилност, масивност и топлота. Колкото до въпроса ти за обработката, моят съвет е да не експерементираш без машини в домашна обстановка. С ръчно ел.ренде ще загладиш но не можеш да изправиш греда от 4 м. За това си трябва професионален абрихт, на който първо ще се изправят под прав ъгъл две от страните, а след това на щрайхмус ще се минат другите две. Пък там майстора може и да ти пусне някоя шарчица на фрезата. Поогледай дървениите по верандите и заведенията и виж как са направени. И незабравяй да пуснеш някоя снимчица на произведението.
kiroetuk - специалист
Аз моите греди ги изправях с Ламелен дисск ф125 мм Р60 за ъглошлаиф и след това с шкурка 120 на виброшлаифа става лесно и бързо при положение, че го правих и вече на построена беседка на мене за 17 греди ми стигнаха 10 такива диска а цената на диск шкурка е под левче.

Прикачен файл

products_6752_100125134658.jpg
products_6752_100125134658.jpg (144.38 KиБ) Видяна 14658 пъти
vlad0 - специалист
Това с лентовия шлайф ми се вижда малко фантастика, особено ако гредите са още пресни. Трябва ти ел. ренде, но и по-евтино ще ти свърши същата работа. За моя покрив рендосах около 100 мертека 8х10 /разбира се само частта която се вижда около 1.3 м/ с едно ренде Einhell за 48 лв. Номера е да минаваш с по-плитко примерно 0.5 мм като повтаряш докато не се изглади
bou81 - специалист
аз с вибро шлайф ги изшкурих и станаха перфектни а ако има лентов шлайф става още по бързо
GEORGI5959 - специалист
Въпроса на колегата е за рендосване на 4 метрови греди, минали само през гатера, а вие му давате съвети за шлайфане и шкурене. Това е последната операция преди боядисването. Не го заблуждавайте. Тук си иска сериозен/професионален/ абрихт и щрайхмус. Той сам си е отговорил на въпроса- "да товаря на камиона и в дърводелската работилница".
  • 1
  • 2

Тема "Рендосване на греди за входен навес?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: