Всичко за дърводелството
bjdbjd - напреднал
Моля дайте съвет какви винтове (като материал, предназначение и максимални размери-диаметър и дължина) да използвам за сглобката на нещо като чекмедже от суров MDF 18мм, така че да не се раздуе или разцепи плоскостта , в която винтовете ще навлязат по дължина в нейната равнина и същевременно сглобката да е здрава. Също така - трябва ли да направя разпробиване предварително на сглобяваните плоскости с отвори с диаметър по-малък от диаметъра на винтовете, които ще ползвам преди да ги завия с винтоверта и каква да е разликата между диаметъра на винтовете и диаметъра на прадварителното разпробиване?
Абсолютно същите въпроси имам и за сглобяване на чекмежде от шпертплат дебел 6 мм.
Благодаря предварително на отзовалите се съфорумци
null - специалист
Разпробивай предварително. Цепи се. Аз правих чекмеджета и вече мисля, че трабва да се дупчи.
То си беше като в цех - с две бормашини и винтоверта :)
Всяка машинка със съответното свредло - едната с 5мм и приставка за фрезенк, другата с тънкото (2мм)
bjdbjd - напреднал
null написа:
Разпробивай предварително. Цепи се. Аз правих чекмеджета и вече мисля, че трабва да се дупчи.
То си беше като в цех - с две бормашини и винтоверта :)
Всяка машинка със съответното свредло - едната с 5мм и приставка за фрезенк, другата с тънкото (2мм)

За предварителното разпробиване съм убеден, че е нужно, въпроса ми е за 18 мм MDF с какъв диаметър да са видите и с каква дължина? От отговора ти да разбирам ли видиите 5мм и 2мм за предварителното разпробиване? Не е ли малко множко 5мм? А дължината на видиите? и какви да са? Модел някакъв, призводител да речем?Самонарезни ? и т.н.?
А съвет за 6мм шпертплат?
sinbor - специалист
Направи сглобки с бисквит мащина
unclebim - специалист
Има на Spax такъв винт специално за MDF без предварително пробиване - SPAX-M: http://www.spax.com/gb/pdf/2/9.pdf. Виж в Киров дали имат. Не съм работил с такива и нямам впечатления обаче.
solo5 - майстор
bisplus написа:
Винт 4х50
3,5x50 най-добре :wink:
пробиваш с ф3
шоп - майстор
Присъединявам се към Соло, по тънките винтове са по-добри. Та нали винта носи само на опън. Другата работа върши диблата. Само ми струва, че с 3 мм разпробиването ще е хлабаво. Взимаш шублер и мериш тялото на винта без витките и това е. Аз съм разпробивал и с 2.2 и с 2.5 и с 2.8 според винтовете.

Успехи.
griffin - майстор
Колега, предварително разпробиване с диаметър малко по малък от диаметъра на винта, къси дебели винтове без връх, не знам скоро дали си сглобявал мебели, но там това е принципа ако обърнеш внимание, колкото по дебел е винта на по голяма площ резбата му разпределя усилието върху самия винт така че да може по здраво да носи натоварването.

Тема "Сглобяване на чекмеджета от 18мм суров MDF чрез винтове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: