• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
<Friend> - напреднал
Здравейте,
След четене на цялата тази тема и първите успешни (според мен) опити да направя за дечко бюрце и едно шкафче считам, че мога да продължа и по-нататък, но с Ваша помощ. Имам следните въпроси.
Коя конструкция да избера - 1 или 2. Става дума за начина, по който сандъка ще "стъпва" на земята. За шкафчето избрах вариант 2, защото то ще влиза в ниша и по този начин не опира в первазите. Дали и за гардероба да приложа това по същите причини? Разбира се отпред ще има челна дъска (перваз) или както там се казва. Най-долните отделения на гардероба са за чекмеджета. Горната част (580 мм) ще бъде надстройка.
И още нещо, което искам да уточня. Гнездата за пантите за вратите ги правя с фреза 35 мм с дрелката и шаблон на Hettich от Практикер за към 3 лв. С какви обороти би трябвало да се прави гнездото?
Малко пояснения за мебелите. Става дума за стандартно ПДЧ 18 мм. Смятам си разкроя, кантовете. Правя поръчка и в къщи започвам сглобяването със съвсем подръчни инструменти - дрелка с регулируеми обороти (и вместо винтоверт), фрезичка за фрезенк, винтове и т.н. Първия път не сгреших нито един размер и не съм ползвал "зеге"то си. Вече се "облизвам" за диблачка. ;)
Прикачен файл:
Garderob.jpg
Garderob.jpg (54.57 KиБ) Видяна 5398 пъти
comunikator - специалист
Според мен е по добре да си пуснеш страниците до долу и на тях да си хванеш цокъла може и някакви реголируеми крачета да вземеш метални на 50мм - 2лв бр. ще ти е по лесно после за монтажа.
А има едни пластмасови крачета с клипсове,клипсовете се връзват с винтове за цокъла и така цокъла ти остава подвижен.Много е удобно те са и по евтини даже.
kobutan - специалист
за гардероб - 1 вариант.
за панти - отвора си го пробивам с бормашина със специален фрезер 35 мм.
има си център фрезера, бележа си го, слагам центъра там и действам.
пробвай с някои остатъчни парчета докато свикнеш.
виж тука за панти http://napravisam.net/?p=3517
тука ето ти снимка от форума за фрезера
Изображение
ZEDYCUS - майстор
Аз бих го направил по втория вариант гардероба, никъде няма да се виждат винтове отстрани. А и тежестта на гардероба ще се носи от дъното цялостно. Краката са с регулиране, което е задължително за тези криви подове. Като сложиш после цокълът на щипки и работата ще си стане. :) Да не забравиш да сложиш крачета и под средната вертикална страница.
<Friend> - напреднал
kobutan написа:
...отвора си го пробивам с бормашина със специален фрезер 35 мм.
има си център фрезера, бележа си го, слагам центъра там и действам.
И аз така направих с вратичките на първото ми шкафче. Някои легла станаха перфектни, други малко се изместиха. Но за това съм си измислил (откраднал идея) и ще си направя приспособление. Въпросът бе с какви обороти би трябвало да се пробива - ниски, високи...?
Ще изчакам още някои мнения за конструкцията. За сега и аз клоня към мнението на ZEDYCUS. Освен това ако направя по вариант 1 от едната страна ще опира в перваза на ламината и гардероба няма да може да се сложи плътно до стената. Благодаря за напомнянето ZEDYCUS.
me_against - специалист
Аз бих го направил като вар.2. Както каза колегата без видими винтове и бих сложил по-хубави крачета, пак регулируеми. Около 1.5-2 лв. ги гледах преди месец. На ламинат изпъкват страхотно ...

Изображение
Smarin - специалист
Аз пък не одобрявам и двете конструкций :) страниците ги пускаш до пода и си им слагаш набивни стъпки (може и регулируеми , ако пода ти не е равен) на дъното си слагаш крака за да се подпре здраво и цокъла кеф ти с щипки кеф ти отгоре с винтове , ако те притеснява , това че ще се виждат винтовете еми купи си диблачка :) . начини много има но ако страниците ти стъпват на дъното или трябва да си играеш от всякъде цокъл да слагаш (а при един крив под става мазало) или да оставиш пространство , което само ще събира прах и няма да е лесно достъпно за чистене ! Не казваш в крайна сметка къде ще стой тоз гардероб в ниша ли е или пък се виждат и двете страници ? или пък само едната
Smarin - специалист
shadowman написа:
Ето как го направих аз ->http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 35&t=26241.
точно така се прави (малко си се престарал с краката , но по - добре да се презастрахова човек , щото съм виждал гардероби пълни с буркани :)) а като е с надстроика си буташ дъната и таваните между страниците (за какво да ти се виждат некви кантове отстрани , да не говорим че на тази височина може да се срежат "блок" малката и голямата страница и след това да не си личи , че има надстройка а да изглежда като едно )
shadowman - майстор
Сложих повече крака точно под шината, че да няма дертове с провиснали дъна, че повличат и вратите. Ако го правих с панти щяха да са по-малко.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за конструкция на гардероб" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: