Всичко за дърводелството
skrijo - специалист
Взех си един банциг и поради факта ,че доста тежеше го раглобихме.Почнах да центрирам лентата на колелата (не знам да ли така се казва) и опънах лентата като я натисна с пръст леко да се огъва .Колелото долното има болчета за да се изправи долното колело вертикално .Сега лентата върви по двете колела еднакво и като натисна да режа лентата тръгва напред към високата част на колелата и после пак се връща . На горното колело има за накланяне на колелото . Къде бъркам при центрирането и лентата трябва ли да излиза извън колелата от страната на зъбите :?
griffin - майстор
Значи колелата трябва да са в една равнина, това най-лесно може да го провериш с свален плот и дъска която да легне на двете колела ако има възможност на модела. Ако няма възможност на правата дъска в краищата и се залепят две снадки с еднаква дебелина(не знам дали успях да поясня)
http://woodgears.ca/bandsaw/tuneup.html разгледай това може би ще стане по ясно. Пича тунингова като мойто но мисля че техниката е приложима и за всички големи.
pvk1967 - специалист
Колега нещо не ми се връзва това движение на лентата!? Нищо не пишеш за двата водача и дали има почистващо приспобление на двете колелета, защото налепилия се по колелото талаш също мести лентата! Трябват още подробности....
didoni_ - специалист
лентата трябва ли да излиза извън колелата от страната на зъбите :?
Трябва да излиза,иначе разваляш чапраза на лентата.
skrijo - специалист
Няма почистваща четка на колелата ,може и от това да е утре ще сложа .Колелата са бандажирани с корк и това не помага ли да не се изправя чепраза :?: Като не реже лентата върви нормално изкарана от колелото но като натисна и влиза навътре .
griffin - майстор
Значи колега разгледай видеото дето ти дадох, там настройват банцинг но малък. По принцип лентата без натоварване трябва да е в центъра на колелата опъването дето го мериш с натискане е меко казано едно към гьотире :-) или уред или на тест, на моя малък боклук лентата така и не мога да я опъна като хората еле ако 3/4 инча по тънките ги опъва. Погледни водачите които са под и над таблата лагера зад лентата трябва да е много близо една хартийка или съвсем леко да опира лентата при свободен ход. Тия лагери зад лентата не и да ват да почне да играе по колелата. Ако някой от лагерите може да се мести лентата.
На бандажирани колела чепраза не се преебава освен това колелата имат овален профил отгоре който кара лентата да застане в средата им.
Ако монтираш четка за лентата тя може да ти мести леко лентата :-), аз монтирах четки които да почистват самите колела да не се натрупва прахоляк под лентата ама утре трябва пак да отварям че явно има натрупан боклук и има вибрации :-).
Айде успех но изгледай видеото
pvk1967 - специалист
Като, че ли всичко е важно: геометрията на колелото, чистотата на неговата и тази на лентата повърхност, наличието на почистващи приспособления, целостта на лентата, обтягането й, настройката на двата водача и т.н.! И не на последно място - опитен човек да покаже кое как трябва да стане най добре...!
griffin - майстор
Значи оня ден си рециклирах банцинга горе долу по методологията на тоя, бая биеше едната гума се беше сцепила на горното колело не можех да центрирам като хората лентата при всяко обтягане се разцентроваше.
Както и да е разкарах старите гуми, навих на всяко колело по една цяла лента изолирбанд(не стана корона) леко центрирах долното колело с подложки че беше навън спрямо горното и о чудо банцинга взе да реже право и успях да срежа 12 см буково дърво относително право :-) направо не е за вярване че китайците не могат да направят 2 колела в една равнина.
Не е чак такава философия да постигнеш задоволителен резултат има от къде да гледаш поне така че може да се пробва поне :-)

Тема "Центриране на банциг лента" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: