Всичко за дърводелството
profesionalist_wood - майстор
Значи аз съм решил да си взема малко абрихтче но професионално за дребни неща на вилата ми.В момента имам щрайхмус FARTOOLS RD 1500w ширина на вала 30 см и височина на обработвания материал 15 см.
А именно съм се спрял на седния модел от Франция FARTOOLS PHT 254.ширина на вала е 25 см и плота е дълъг 1000мм-цена 728 лв с ддс.
Другия модел е от дъщерна фирма на Холцманн ZL-HB305 -ширина на вала 30 см и плота е дълъг 1000 мм-цена 1328 лв с ддс.

Та въпроса ми е щом имам Щрайхмус да си взема ли и нов абрихт,че стария съм гo отписал,един руски от 1974г.

Прикачен файл

RRRRRRRRRRRRRR.jpg
Холцманн ZL-HB305
RRRRRRRRRRRRRR.jpg (86.02 KиБ) Видяна 5888 пъти

Прикачен файл

ЩГЖШИОЖГЖО.jpg
FARTOOLS PHT 254
ЩГЖШИОЖГЖО.jpg (11.13 KиБ) Видяна 5888 пъти

Прикачен файл

YTRFGH.jpg
FARTOOLS RD 1500W
YTRFGH.jpg (780.81 KиБ) Видяна 5888 пъти
EDI - майстор
Пред няколко месеца рових много подробно точно по този въпрос и проучих всички подобни машини.Това са абрихт-щрайхмус машини.Хоби серии са на добри производители на машини и всички излизат от един и същ завод в Китай, само с различна окомплектовка на възлите, размер на обработваните детайли и различна боя.АЙНХЕЛ и УУДСТАР също от там си вземат машините.Един колега от форума каза, че има ЗИПЕР и за любителска машина се държи много добре..
Ясно,но забравих да кажа,че щраймуса ми има ширина на вала 30 см то значи ли че абрихт с ширина 25 см за кантове са ми достатъчни?
EDI - майстор
За кантове ще ти стигне и малката машина, 156 мм мисля, че беше размера.На УУДСТАР и АЙНХЕЛ има такава, струват между 550 и 580 лева.
:? Честно да ти кажа,страх ме е от горе изброените от теб марки защото не съм работил с тях,а съм работил с фартулс и се представи добре.Не знам дали Айнхела няма да се разпадне защото е от клас ,,смъртник,,-става за донор,преди 2 седмици разглеждах абрихт на айнхел в Бриколаж,както бях хванал ръчката за регулиране на плота,тя се откъсна и остана в ръката ми :shock: просто металното парче се отчупи без усилие :-D :-D ...Ще мина на 26 см кантове,защото не се знае какви дъски ще ми изпаднат отнякъде.
Благодаря за мненията :prayer: Като я поръчам ще я снимам.
EDI - майстор
Като го гледам ФАРТУУЛС-а е от същия завод, въпроса е дали всяка фирма контролира качеството.Предполагам ХОЛЦМАН и ФАРТУУЛС би следвало да упражняват малко по-силен контрол. БЕРНАРДО имат същите машини от същия китайски завод, но предполагам и те поддържат малко по-високо качество.
v_tan - специалист
Имам Фартуулс, този от втората снимка. Ширината на вала мисля е 26см. Тормозя го да рендосвам талпи с шир.25см и се справя много добре. Трябва обаче още един човек че плота е малък. Ремъка на щрайхмуса е доста тънък и два пъти го стопих, но по моя вина, защото пусках греди по 4м. :? За сега се въздържам да сменям ремъка, за да не се изкушавам, та ползвам само абрихта. като приключа със строителната дейност ще си взема ремък да работя разни дребни детайли. Този Фартуулс струваше в бриколаж ~850-860лв но лятото на 2010. Толкова да се е качила цената?
EDI - майстор
Да, и аз докато се натуткам, доста качиха цените :lol: .Само от ноември 2011 до март 2012 цените се качиха с близо 15%.
Затова щрайхмуса е предназначен за 4 метрови греди :lol:
Ебати премеждията :shock: 2 месеца чакам от stroi.bg да ми докарат абрихт FARTOOLS PHT 254 от Франция уж :-D и аз викам не може ли да отида до офиса им които е в с.Мрамор,Софийско. Те ми казват:,,Ние ще ви го пратим по куриер,ако не го харесате и в срок 7 дни можете да я върнете машината и ние да ви върнем парите,,.....ама чакайте бе,аз още не съм видял машината,това да не са чифт чорапи бе,те 728 лева малко ли са бе,и накрая бяха готови да ми я пратят ама се отказах.
Днес отивам в ,,Евромаркет,,На бул.Андрей Ляпчев защото съм поръчал предния ден същия абрихт и гледам абрихта не е почти същия като на каталога,добре айде,плота може да е същия,но си беше чист китаец,боята се лющи при минимално драскане с ноктите ми,ножовете на вала са сложени накриво,има доста следи от удари,всичко беше алуминиево и деформирани по ненормален начин,а пък щрайхмуса му ме отказа напълно.Просто беше огънат плота под абрихта от някаква тенекия и тоя продавача я разглоби и я огъна на ръка на бюрото си само и само да я изправи :? всичко беше разколачено,и сякаш абрихта е правен в час по трудово и отгоре на това ми искат 690лв!!! Ми като я гледам машината,би трябвало да струва 200-300лв.
И така ще търся абрихт ако не намеря свестен като на тоя от зелената серия която е спряна от производство поради това че производителите ги правели много качествено и почти не се нуждаели от ремонт :lol: Ще си взема смъртника Айнхел или woodrazor,нали все пак ще правя макети интезивно а пък ширината на рендосващия вал от порядъка на 20-25 см са ми достатъчни

Тема "Въпросче за вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: