• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
tyrnokop - специалист
Здравейте колеги.
Имам стари секции, които разпарчатосах за да използвам каквото мога като рафтове за гардероб с плъзгащи врати.

Изображение

Изображение

Изображение

Поръчах ПДЧ плоскости с размери 600 х 2600 мм. Закрепването им направих с Г-планки към пода и тавана. Използвал съм анкери за пода и тавана и обикновени болтове и гайки за ПДЧ-то

Изображение

Изображение

Изображение

Наредих старите плоскости като лавици.

Изображение

Изображение

Поръчах ПДЧ-та за вратите и закупих ролки. Ролките се окачват на горна релса. В долния си край вратите висят. Ролките се монтират много лесно към вратното крило и имат много голям ход за нивелиране на крилото.
Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Следва закачане на крилото към предварително закрепената релса на тавана.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

При работата използвах тези машинки.

Изображение

Остават следните операции:
да се нивелират крилата
да се наредят стоперите в релсата
да се монтират долните водачи
да се фрезоват отвори за вкопаване на дръжки
да се монтират декоративни лайстни пред релсата и по стените

Гардеробът няма страници, нито гръб.
Размерите на крилата са 640 х 2530 мм. Нямат обтегачи. Времето ще покаже дали това няма да се окаже препъни камък.
Всичко излезе около 550 лева.

Успех на всички майстори.
vice5554 - напреднал
станало е прилично ама защо 550 лв ... вратите и механизъма ли на толкова стъпиха ?
tyrnokop - специалист
Вертикалните прегради също са купувани. Фирмата, от която купувах си залага и странични разходи за труд като
цена на срез, цена на 1 м кант, разкрой на ПДЧ платно.
shadowman - майстор
Аз бих сложил две големи врати, така малко няма фасон... инак "стиигнем ли там сме".
valqk - специалист
Браво!
Добре се е получило.
Понеже и аз сигурно ще правя такива неща, ми е интересно - така както си наредил вратите една до друга как се отварят? На различни нива ли са релсите или самите врати могат да се плъзгат в различна равнина с избутване?
Относно страниците, наскоро някой ми философстваше, че трябвало да има страници, иначе нещата вътре мухлясвали заради влага от стените, мислил ли си по въпроса?
:supz:
tyrnokop - специалист
valqk написа:
Понеже и аз сигурно ще правя такива неща, ми е интересно - така както си наредил вратите една до друга как се отварят? На различни нива ли са релсите или самите врати могат да се плъзгат в различна равнина с избутване?
На две от снимките се вижда, че релсата е една (двупътен алуминиев профил). По единия път нареждам две от крилата, а другите две закачам на втория път. Купил съм дръжки с формата на много тясна елипса. Те са за вкопаване в ПДЧ-то. Тъй като нямам фреза, единия отвор опитах да го изкопая с бормашина и обикновен фрезер 35 мм за панти. Пълен провал. Дълбах дупка до дупка, фрезерът отскачаше, надра ПДЧ-то изобщо - нищо. Разкачах крилото и го обърнах с наранената страна към дрехите. Без инструмент не става, или поне аз не успях. Ако някой може да помага - на лични. Става дума за 4 фрезования.
valqk написа:
Относно страниците, наскоро някой ми философстваше, че трябвало да има страници, иначе нещата вътре мухлясвали заради влага от стените, мислил ли си по въпроса?:supz:
Ако положа фазер за страници и гръб остава един затворен обем въздух между стените и фазера. Каква е влажността на този въздух не мога да знам. Виждал съм изгнили фазерни гърбове на големи секции, които навремето се поставяха в коридорите на панелките. Смело напред, пък времето ще покаже.

Един прът релса беше 4 м. Остана ми отпадък от около 1.50 м. Ако ти върши работа - казвай.
Успех.
valqk - специалист
tyrnokop написа:
На две от снимките се вижда, че релсата е една (двупътен алуминиев профил). По единия път нареждам две от крилата, а другите две закачам на втория път. Купил съм дръжки с формата на много тясна елипса. Те са за вкопаване в ПДЧ-то. Тъй като нямам фреза, единия отвор опитах да го изкопая с бормашина и обикновен фрезер 35 мм за панти. Пълен провал. Дълбах дупка до дупка, фрезерът отскачаше, надра ПДЧ-то изобщо - нищо. Разкачах крилото и го обърнах с наранената страна към дрехите. Без инструмент не става, или поне аз не успях. Ако някой може да помага - на лични. Става дума за 4 фрезования.
Много ти благодаря за уточнението, не забелязах, че е двупътен и затова и питах как е направено. Механизми за мебели има много сбъркани, та знам ли ги какво са измислили за просто нещо като плъзгащи врати. За съжаление аз нямам как да помогна с фрезата. :(
tyrnokop написа:
Ако положа фазер за страници и гръб остава един затворен обем въздух между стените и фазера. Каква е влажността на този въздух не мога да знам. Виждал съм изгнили фазерни гърбове на големи секции, които навремето се поставяха в коридорите на панелките. Смело напред, пък времето ще покаже.
Мене ми се върти нещо от сорта фазер с 1см отстой от стената и с някакво гофре евентуално да извадиш вентилационен отвор отдолу/отгоре, ако се налага и някакъв малък вентилатор с вкл/изкл. Ама май е най-добре първо да видиш дали ще имаш такъв проблем де, няма какво да го мислиш от сега, просто аз съм имал драми с един такъв и затова си мисля, пък токувиж съм ти помогнал малко. Дано не ти се налага! :)
tyrnokop написа:
Един прът релса беше 4 м. Остана ми отпадък от около 1.50 м. Ако ти върши работа - казвай.
Успех.
Ще покажа на жената, все пак тя е основна инстанция за последно да като идея, мен лично плъзгащи врати много ми харесват.
Ако каже да ще меря и ще пиша дали ще свърши работа и дали го искам, ако някой друг колега не го е грабнал преди това :)
Благодаря за предложението!
milen56 - специалист
А долу вратите с какво ги водиш?При мен плоскостите ги взех готови от Практикер.От горе и от долу съм сложил по една 10см греда хваната с анкери.От горе пак е двупътна шина, а долу можеше с фреза да направя канали за водачите, но тогава нямах (не, че сега имам, но имам познат с такава машинка) и си направих водачи от ал.ъгли.Всичко това е на мястото на стария гардероб в панелка.
tyrnokop - специалист
milen56 написа:
...и си направих водачи от ал.ъгли.Всичко това е на мястото на стария гардероб в панелка.
Tочно.
  • 1
  • 2

Тема "Гардероб с плъзгащи врати от под до таван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: