• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
bonevvv - специалист
Здравейте,

Имам стар буков люлеещ се стол, който искам да реставрирам. За сега съм го разкостил на колкото може парчета защото повечето сглобки са лепени и съм започнал да махам старото му покритие (някакъв лак) с виброшлайфа и шкурене на ръка. Ползвам шкурка 100 като за начало и мисля после да го мина веднъж с 150 и веднъж с 220 преди нанасянето на финиша.

Впоследствие искам да му сложа някакъв финиш, с който да се запази и дори да изпъкне естествения вид на дървото (тоест да не е лъскаво лаково покритие). Цветово бих искал да се запази светлия цвят. Гледам в разни чуждестранни сайтове за дърводелство, но продуктите, за които говорят не са ми познати, а и не съм ги виждал тук на пазара.

Дайте някакви идеи, ако може и ликнове или адреси на магазини.
miliad - майстор
Да шлайфаш дърво с 220 номер е безмислено.С 60-80 сваляш лака, с 120-150 правиш финиш. Минаваш първа ръка с рядък матов лак като за грунд, после леко пришлайфаш влакната, които ще щръкнат-aко ти е кеф с N220.После втора
ръка с мат лак и си готов.
SoWhat - специалист
В тон с горния пост може да ползваш безцветен лак на водна основа. По не си личи, че има лаково покритие. Иначе от бук-а не трябва да очакваш кой знае какви текстурни ефекти.
bonevvv - специалист
Благодаря за съветите,

miliad Мисля да пробвам с матовия лак.

Четох за това датско масло и се чудя дали е вариант. Някой ползвал ли го е? Имате ли отзиви за него?
bonevvv - специалист
Четох доста за това датско масло "danish oil". Разпитах и по няколко тукашни магазина. Оказа се че го няма почти никъде. Намерих само едно място, от което да си го купя, но цената беше 29 лв за 250ml. Оказа се че по оръжейните форуми го ползват за приклади или за дръжки за ножове. В крайна сметка си го поръчах от Англия - 1 литър за 26лв и доставката още 5 лв.

За момента още шкуря, че не намирам много време, но като напредна и като дойде маслото ще понащракам малко снимки и ще пусна.
forski - специалист
Акрома Бекер имат масло за градинска мебел,цената беше около 20лв. за литър,ще ти свърши същата работа :)
bonevvv - специалист
Колеги, най-после получих този "Danish Oil". Искам да ви кажа, че продукта е много добър и с него се работи изключително лесно. Нанася се с памучно парцалче, изчаква се няколко минути (10-15) и се избърсва със сухо памучно парцалче. Леко оцветява дървото (потъмнява в кафявата гама). Нанасят се 3 ръце като за начало и впоследствие може веднъж годишно да се нанася по една ръка за да се освежи.

Дървото го изшкурих първо с шкурка 100, после с 180. На подлакътниците го минах и с 300 и се получи перфектно.
bonevvv - специалист
Дал съм възглавничките от стола на тапицер! Веднага щом станат ще направя снимки и ще пусна.
bonevvv - специалист
Ето и някои от обещаните снимки. Като пристигнат възглавничките ще има и още.
Прикачен файл:
IMG_1675.jpg
Стол
IMG_1675.jpg (98.3 KиБ) Видяна 5001 пъти
Прикачен файл:
IMG_1678.jpg
Подлакътник
IMG_1678.jpg (94.09 KиБ) Видяна 5001 пъти
Прикачен файл:
IMG_1680.jpg Седалка
Прикачен файл:
IMG_1691.jpg Детайл