• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
entusiast - специалист
Здравейте.
Понеже си правя едни шкафчета от ПДЧ (първи собствен проект :-D ), сглобките ще бъдат с дибли или директно с винтове (в смисъл, че няма да са разглобяеми), та вчера минах през Бриколаж да си взема разни материали и лепило, ама тези на Хенкел Момент лепилата за дърво ми се видяха много скъпи - 10 лв. за 750 мл. лепило за дърво... :?

Та да ви питам - какво лепило за дърво да си избера? Google изплю доста видове, които не ми говорят нищо, а има и разни български...
Иска ми се да е по-водоустойчиво, че ще го използвам и за шкафовете в кухнята, и по дървента дограма имам малко работа, а и да не съхне с часове, защото нямам много стеги и като почна сглобките не ми се чака по 2-3 часа след всяка сглобка.
TACHO - специалист
Колега, направих си сам огромна кухна, т.е. не на мен а на жена ми де, и големи мултифункционални шкафове да коридора. Сглобката беше с дибли и винтове.
Лепилото, което ползвах и се убедих, че върши чудесна работа беше С200 - 0,5 л. за 2-3 лв. на някаква пловдивска фирма с червен етикет - от Бриколаж. Нещо на Хенкел им изгубях ама много вяра, след като попаднах на два три големи техни БОКЛУКА за големи пари.
Може да си вземеш малка опаковка от това, което ти предложих и да пробваш на някакъв малък детайл да видиш дали ще те удовлетвори. Според не си струват многото пари лепилата специално за дърво.
Успех!
TACHO - специалист
Освен това с това лепило съм намазал и срезовете за мивка и друго дупки край влажни места, след две ръце става идеално. Иначе май няма лепило за дърво, което да съхне като каноколит, така, че на някои места наистина си трябва малко чакане, ама чак часове в това топло време....
entusiast - специалист
по принцип всички обикновеннни лепила за дърво са на базата на С-200 - поливинилацетатни лепила май се водеха, като разликата между отделнте лепила е в разните добавки за по-бързо съхнене или по-висока водоустойчивост и точно затова, тези на Хенкел ми се видяха излишно скъпи!

но ако някой е ползвал някой от тези разновидности на С-200, водещи се "Лепило за дърво" може да сподели, препоръча или да се оплаче :)
гледам че BORO имат някакво такова:
http://www.boro-bg.com/articledetails.php?ArticleID=38
Лакпром Световрачене имат също някакво ДХВ-500, уж за дограма, значи водоустойчво:
http://www.lackprom.bia-bg.com/zadurvo.htm
тук попаднах на някакви друго, ама тази фирма EMFI нищо не ми говори на мен:
http://www.maxim.bg/emfi/bois860.htm
Случайно попаднах на секундно лепило за МДФ профили - съжалявам но марката немога да се сетя. Лепи ПДЧ без никакви проблеми.... Неочаквано но факт..ХИ-хи-хи диблите просто не са необходими. А да да не забравя самото лепило се състои от лепило и ускорител във флакон. :lol:
Тани - модератор
Бизон май имаха такова лепило.А за какви профили става въпрос?
TACHO написа:
Нещо на Хенкел им изгубях ама много вяра, след като попаднах на два три големи техни БОКЛУКА за големи пари.

Успех!
Тук нещо не съм съгласен специално за лепилото. От няколко години работя само със лепило за дърво на Хенкел (Аз си го взимам от Бриколаж не искам да прозву4и като реклама оба4е :) ) Мисулта ми беше че лепилото им за дърво е най-доброто лепило за дърво на българския пазар. Лошото е че е доста скъпо. Мисля 4е най малката им расфасовка е 1кг и струваше към 8лв. В по големи количества цената спада до към 6 лв на кг.
Gogo55 - специалист
аз от три години лепя само с хенкел момент или стандарт, но унгарко производство, с черните капаци,немското производство със сините капаци изобщо не ми хареса нямам си на идея защо така немското производство е по скапано от унгарското.Унгарското го купвам от практикера на 34лв за 5кг или 62лв за 10кг,в по-малки разфасовки няма смисъл-набутация голяма е.Много ме учуди също че в един склад на едро точно за лепила и прочие германски стоки цените беха по скъпи от колкото в практикера??? и от този склад се излъгах да взема 10 литра 67лв германско произведен хенкел след горещи обяснения на продавача че било много хубаво, а то се оказа някво менте и нищо не лепеше като хората.
преди да мина само на хенкел смених доста видове и марки-всичко що се продава в пловдивска област го изпробвах за опит и статистика.
Ако се работи само бор и ракола върши работа-наливно по 6,5лв за килограм=колкото хенкела?!изобщо едни такива цени за съвсем различни видове лепила има,а лепилото е много важен елемент :lol: без него не може.различните лепила лепят различно според температурата.сега зимата само хенкела залепя на 10 градуса,аз поне не съм намерил друго което да лепи добре при 10 градуса както широколистно,така и иглолистно дърво.
горното се надявам да свърши работа -това ми е 10 годишен опит с каквото се продава като съотношение цена-качество.
apis1964 - специалист
Здравейте на всички,прочетох горещата дискусия на тема лепила за дърво и реших да споделя и аз .
Използувал съм лепила на Хенкел,Емфи-в опаковка до 1 кг просто са много добри,в последно време използувам наливно лепило за дърво което се продава в магазините на фирма"Каммартон" не се сещам за марката -там се предлагат само шведски инструменти и фирмата държи на реномето си.
С лепилата от горе изброените фирми си изработвам пчелни кошери за свои нужди,досега нямам дефекти или разлепено ,правя уточнение ,че лепилата са влаго устойчиви ,а не -водо.Има водоустойчиви но към тях се прибавя специална добавка и е много скъпа. :? :-D
Stefan2000 - специалист
Здравейте,
Темата е стара, но и аз искам да ви помоля за съвет, какво лепило да ползвам? Още повече, че с времето може да се е натрупала още информация и опит.
Работата ще бъде изключително отговорна! Искам да направя основната куприя на традиционна бългаска къща. Намеренията ми са да я направя от слепени талпи. Трябва да се получи греда с 8м. дължина, височина 25см., широчина 20см. Материала е букови талпи 4м. на 25см. на 4см дебелина. Ще бъдат така разпределени, че да няма 2 снадки на едно и също място. Освен, че при лепенето ще се ползват стеги, талпите ще бъдат постоянно притегнати една за друга и с винтове за директен монтаж 202мм. Куприята ще бъде подпряна на 2 попа.
Та, моля ви за съвет. Търся най-здравото и трайното! Не изключвам възможноста и за ползване на епоксидна смола.
  • 1
  • 2

Тема "Какво лепило за дърво да взема?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: