Всичко за дърводелството
davido - специалист
Здравейте,
искам да направя поредната плъзгаща врата в къщи (първите ги правих със съвети оттук :) ),
но поради липса на място мисля за странен вариант, при който вратата да е разделена на две части едната 70 см, а другата 20 см, захванати една за друга с клавирна панта.
Ето така мисля да изглежда горе долу вратата -
Прикачен файл:
door.JPG
Така би трябвало да изглежда вратата - пдч 18 мм ( без стъкло)
door.JPG (11.09 KиБ) Видяна 2524 пъти
Въпроса е дали мога някъде да намеря механизъм за плъзгащи врати, който да прави завой
Идеята ми е малката част на вратата да завива покрай стената.
Проблема е, че нямам достатъчно място за цяла врата -
ето скица на хола
Прикачен файл:
room.JPG
Рисунка на хола и липсата на достатъчно място за цяла врата
room.JPG (16.8 KиБ) Видяна 2524 пъти
Ако имате идеи къде да намеря подобен механисъм, ще съм ви много благодарен.
Ако не успея - ще оставя малката част висяща без механизъм и ще намеря начин, в момента, в който опира до стената, да завива.
Така си го представям погледната отгоре -
Прикачен файл:
механизъм.JPG
така си представям механизма за плъзгащи врати - визия отгоре
механизъм.JPG (4.65 KиБ) Видяна 2524 пъти
Благодаря предварително за всяко мнение
maroka - специалист
Имаш няколко варианта:

1 - Плъзваш вратата на другата страна, но явно нещо те спира.
2 - Правиш 2 врати по 45 см. и ги плъзгаш в желаната от теб посока заедно.
3 - няма никакъв проблем да направиш врата около 70 см. и към нея да прикрепиш 20 см. подвижно крило, както и сам каза на панти. Нека да са шарнирни, клавирните не са толкова "дизайнерски" :)
davido - специалист
maroka написа:
Имаш няколко варианта:

1 - Плъзваш вратата на другата страна, но явно нещо те спира.
2 - Правиш 2 врати по 45 см. и ги плъзгаш в желаната от теб посока заедно.
3 - няма никакъв проблем да направиш врата около 70 см. и към нея да прикрепиш 20 см. подвижно крило, както и сам каза на панти. Нека да са шарнирни, клавирните не са толкова "дизайнерски" :)
Здравей, благодаря за мнението.
1 - няма как защото има контакти, осветление, вградени рафтове и т.н. които пречат.
2 - не става, пробвах така на друга врата, но ме дразни това което прозира между двете и ги махнах
3 -явно така и ще пробвам, май само в БГ няма таки неща, защото в чужбина ги намирам, но
не пасват на нашите сситеми :(
Относно шарнирната панта, то ва не е ли същото като клавирна, но не по цялата дължина ?
намерих това, но ако се бъркам , моля покажи какво имаш предвид -
Прикачен файл:
thumb_aed871541ad9b9b4b3c2875596598ebe.jpg
Това намирам като шарнирна панта
thumb_aed871541ad9b9b4b3c2875596598ebe.jpg (4.71 KиБ) Видяна 2424 пъти
Относо подвижното крило се чудя - първо - да не натежи и да се откъсне ?
и второ - какво да сложа на стената ( гума, пластмаса ? ) което го отклонява и да завива покрай стената а да не се забива ? някаква идея ?
maroka - специалист
Да, в общи линии разликата между 2-та типа панти е в дължината.
Макар, че има далеч по-прилични клавирни панти от показаната от теб.

Това, че имаш фуга между 2-те крила се рещава с лепяща прахова четка. Същата се използва при гардеробите с плъзгащи врати.

Ако направиш 20 см. крило то няма как да завива. Поне не с нормално струващ механизъм :)
Крилото ще ти е крайно, а посредством пантите ще го отваряш, за да получиш целият светъл отвор.
Ще се клати доста неприятно при движение на вратата, иначе ще е стабилно с пантите от конструктивна гледна точка. Вариант за спиране- стопер, горен или долен.
Ако направиш цяла врата на 90 см. пак ще имаш достатъчно място за преминаване - всичко над 67 см. е плюс, а тези сантиметри са достатъчни за нормално преминаване.

Помисли и за врата тип хармоника, има няколко варианта на пазара с различни цени и изпълнение.

Тема "ПЛЪЗГАЩА ВРАТА СЪС СТРАННА ФОРМА - ПОМАГАЙТЕ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: