Всичко за дърводелството
forski - специалист
Здравейте колеги,става въпрос за ето тази дървена веранда
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 15&t=34727

Конструкцията е изградена изцяло от чамов материал,от миналата година е само на байц защото исках дървото да изсъхне преди да положа финиш/запечатващия слой.Въпроса ми е кой е най подходящия запечатващ продукт като лак или някакво масло с което да намажа конструкцията за да стане максимално устойчива на атмосферните условия.
Пак искам да отбележа че става въпрос за чамов материал който целогодишно е изложен на сняг,слънце и дъжд.
Както казах до момента конструкцията е намазана само с байц на водна основа на Акрома Бекер.
EDI - майстор
Мога да ти кажа какво ползвам аз от години и никога не съм имал проблеми със слънце, сняг и дъжд.Ползвам лакове на ДУФА, водоразтворими - http://ivel-iv.bg/?q=product/81/323 , http://ivel-iv.bg/?q=product/81/477 .Сигурно има и по-добри химии, но специалистите могат да кажат по-точно.
v_tan - специалист
Според мен първо импрегнация с подходящ импрегнант, след това с лак на водна основа. Не "запечатвай" с алкиден лак защото вероятността да повредиш дървото е доста по-голяма.
bisermonov - специалист
От няколко години ползвам продуктите на OSMO нямам оплаквания но те се предлагат и в различни цветове но вече си намазал твоята веранда, търси лакове на същата основа, пробивай със Сократес те също са на водна основа аз съм ги ползвал един път за външна употреба по точно плотове за маси от чам, след 2г. клиента ме потърси за други и каза че старите плотове не са мръднали.
toni_g79 - специалист
И друг път съм писал,аз до колкото съм запознат,за най-дълготрайно покритие на външното дърво не се слага лак,а само байц за външна употреба...... какъвто и лак да се сложи след 2-3 години се поврежда (бели),и едно прелакиране е доста по-трудно и с възможност за получаване на видими петна.Докато байца понеже не образува покритие е невъзможно образуването на люспи и обелване на места,необходимо е само освежаване на няколко години,в зависимост вида на байца....
Sharkolia - специалист
toni_g79 написа:
И друг път съм писал,аз до колкото съм запознат,за най-дълготрайно покритие на външното дърво не се слага лак,а само байц за външна употреба...... какъвто и лак да се сложи след 2-3 години се поврежда (бели),и едно прелакиране е доста по-трудно и с възможност за получаване на видими петна.Докато байца понеже не образува покритие е невъзможно образуването на люспи и обелване на места,необходимо е само освежаване на няколко години,в зависимост вида на байца....
Тони ,байцът е цветен пигмент ,който няма ама никави свойства да запечатва.Може би имаш в предвид безир.
Иначе по темата предполагам имаш за цел да запазиш текстура и що годе цвят на дървото щом си го байцвал ?
Ако решиш друго аз иама една идея за един вид ламинираща смола?
forski - специалист
Конструкцията я байцнах заради цвета и защото дървото може да съхне през байца, идеята е да запечатам дървото с някакъв финиш слой.Инъче ми е най лесно да го намажа с лака на Акрома Бекер за външна употреба,понеже и байца ми е на същата фирма двата продукта са на водна основа и са напълно съвместими.
Имам и градинско олио пак на същата фирма, и се чудя кои продукт е най подходящ и издръжлив за външна употреба?
Примерно продуктите на ОСМО които са на основата на растителни масла.
Или някакъв вид смола, или класическия вариант с лак за дърво или ако в последно време са измислили някакво друго мазило?
Просто ме интересува кой е най подходящия финиш слой за външна утотреба.
друмчо - специалист
Опитай с продуктите на Нинахим ЕООД - Русеhttp://www.ninachim.com/
Sharkolia - специалист
forski написа:
Конструкцията я байцнах заради цвета и защото дървото може да съхне през байца, идеята е да запечатам дървото с някакъв финиш слой.Инъче ми е най лесно да го намажа с лака на Акрома Бекер за външна употреба,понеже и байца ми е на същата фирма двата продукта са на водна основа и са напълно съвместими.
Имам и градинско олио пак на същата фирма, и се чудя кои продукт е най подходящ и издръжлив за външна употреба?
Примерно продуктите на ОСМО които са на основата на растителни масла.
Или някакъв вид смола, или класическия вариант с лак за дърво или ако в последно време са измислили някакво друго мазило?
Просто ме интересува кой е най подходящия финиш слой за външна утотреба.
Е в такъв случай аз няма да съм ти много полезен ала доколкото съм наясно маслата изискват ежегодно павтаряне и са за по прецизно финиширани детайли. А лакове квито и да сложиш все ще трябва някво повторение след 2 до 3 години .
Моята идея беше за един вид ламинираща смола с ,който се правят яхтени конструкции. Ала тва нещо поне което аз съм виждал до сега е само снежно бяло.Или с други думи ако го нанесещ няма да се вижда дървото ала е такава химия която се слага един път и завинаги . Няма махаме ,мяма климатични влияния и тнт. :)
toni_g79 - специалист
Sharkolia написа:
Тони ,байцът е цветен пигмент ,който няма ама никави свойства да запечатва.Може би имаш в предвид безир.
Иначе по темата предполагам имаш за цел да запазиш текстура и що годе цвят на дървото щом си го байцвал ?
Ако решиш друго аз иама една идея за един вид ламинираща смола?
И ти си прав,от гледна точка на това,че тук май му казват лазурен лак.След голямо ровене намерих,какво може да се намери тук,понеже и на мен ми предстои подобна задача напролет.Не знам защо му казват "лак",като буквално преведено си е байц.Дори при нанасянето им се държат като байц,не образуват покритие като лака и не могат да се обелят.Продуктите които открих са http://limexco.com/?page=products&catalogue=1&id=19 и на http://www.johnstonestrade.com/what%27s ... stain.aspx .Идеята ми беше,че ако байца който е купил колегата е даден за външна употреба и не изисква изрично покриване с друг продукт,да го остави така .......
П.П Ако parketmilanov прочете тази статия и е ползвал някой от горните продукти да каже какво мисли за тях.

Тема "Запечатване на дървена конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: