Всичко за дърводелството
Durvoqd - помощник
Здравейте, колеги! Дали ще искате да бутнете едно рамо?

Изпаднаха ми едни дървени трупи. С най-различна дължина и дебелина - много на брой. Почти същите, като тези - http://dariknews.bg/uploads/news_images ... 490936.jpg. Имам циркуляр с големина на диска г/д, като този http://www.petolevka.com/adpics/491b2b0 ... 128490.jpg. От дядо ми имам и абрихт. Един другар има стабилен банциг, който също ще помогне. Интересува ме, ако някое дърво е твърде голямо за тези две машини.. как да го разбича? Поне на две части и вече би трябвало да мине скойно през машините и да стане на дъски. Клинове и хамалогия яко?

Следващата стъпка е в направата на самите дъски. Всъщност в тяхното запазване. Как да ги изсуша? Как да ги предпазя от гадини? Как да останат прави и да не се усучат? И последно... как да предотвратя пукнатите и сцепванията?

Ще се радвам на всякаква информация и колкото повече е тя - толкова по-добре.
tripioo - специалист
ами оставяш трупите на сянка от 6 до 12 месеца- атмосферно сушене ... сваляш кората бичиш на банциг (с циркуляр няма нищо да стане) сушилня и след това правиш каквото правиш с тях...
до 1 година атмосферно съхмеме кората се остава за да не се напука дървото ...след това се маха заради дървоядите
е можеш и директно да бичиш на талпи , но после се редят във фигури и отгоре нещо тежко за да не се измятат много...
mcm - специалист
Ако е чам, бели ги веднага. Аз не бих чакал и за биченето, бичиш на талпи, редиш на фигури на покрито, сенчесто и проветриво място. Размера на талпите е според това какъв материал ще вадиш после от тях. Като ги редиш помежду редовете сложи летвички за по добро съхнене,под фигурата също подложи скара, ако имаш възможност стегни фигурата например с колани ако не, не е проблем. По дебелите които не искат да минат през банцига можеш да отнемеш малко от тях с резачка.
tripioo - специалист
летвичките са 2на 2 см на саответната дължина а ако имаш тежко желязо (релса) може да сложиш отгоре - вместо колани
Durvoqd - помощник
Хм, ако ги оставя на атмосферно съхнене да не се напукат? Предполагам, когато дървото е цяло и почне да съхне - опъна е по-силен и по-лесно може да се напукат? А, когато трупата е нарязана - опъна и силата се освобождават? Аз имам малки цепеници за печката, които са с кората и гледам, че пак са се напукали. Имам и изцяло кръгли с кората и пак са се напукали (ще направя снимка). Седят на сухо место.

Ако ги грее слънце ще се напукат задължително?
tripioo - специалист
идеален вариант няма винаги се напукват... зада сезабави това на челата се маже я парафин я боя за да запуши порите (това за дъски) а силата като се освободи ще видиш на живо какво представлява самолетна перка ... така ще ти се усучат ако не са сахранени правилно... аз затова казах че се оставя кората (в началото) защото тя стяга ствола... а трупите се окрайчват за да се премахната тези пукнатини ... около 10 см .... а иначе аз също съм виждал дурва за оган които даже са се разпуквали на половина , барабар с кората ...но това е при дължина 20 -30 см ... при 2-3 метра дулги трупи ще отпаднат 10-25 см и вс. е ок ..
без пукнатини няма да стане . каквото ще да правиш... просто може да ги сведеш до минимум
mcm - специалист
За какво ще ползваш дъските. Не писа чам ли са, както писах оставиш ли чам с кората, гадините го почват веднага, затова облият иглолистен материал едно време го белеха още на сечището.

П.П. Ако има наблизо край теб склад за дървесина, иди виж как са набичени, подредени и стегнати фигурите.
smaili_73 - напреднал
Тези трупи дето си снимал невиждам как щеги разбичиш на тоя циркуляр, пък и на най големия банцинг
Без гатер ще е доста трудно, неи невъзмождо де ама ще е голямо цепене първо
Алексов - напреднал
Най-добре е веднага бичене, белена на остатъчната кора по яновете или талпите и редене на проветриво място.
Оставени с кората почти всички иглолистни и широколистни се нападат от корояди, дървояди и редица гъби, особено с покачване на околната температура, защото влагата излиза доста трудно от необелените трупи. Доколкото съм запознат оставянето с кора се практикува при ореховите трупи за около 6 месеца - като се цели допълнително оцветяване на беловината /в следствие на някаква реакция между кората и дървесината/, което повишава качеството на дървесината.
tripioo - специалист
е аз знам за липата ... защото гние лесно и даже се бичи с кората , но трябжа да се сахраняват на сянка ако са бичени иначе се напукват ..

Тема "Дървесина, сушене, запазване и избягване на пукнати." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: