Всичко за дърводелството
manito - напреднал
Здравейте майстори :)

...залепих фурнир на една обикновена фазерна врата, който изщкурих и лакирах. Последно ми остана да я полирам, но тук идва въпроса - как?

Лака е за дърво. Няма втвърдител в него и съхне вече 3-ти ден и още седи мек на пипане. Исъхнал е но няма да стане на камък - както е при лака за колите примерно. С какво точно да приключа - водна шкурка 2000 би матирала, паста за полиране или полиращ препарат и стоманена вълна 0000 ?

Чудя се трети ден, а не ми се пробва всичко (поради финансови причини) първо за да видя какво ще стане. Някой да има опит с това и да знае какво няма да стане, за да го изключа и да тествам другите вариянти?

Снимката е кофти малко ама е от лаптопа :-D (клик върху нея за увеличение)

Изображение

Поздрави,
Ники
tripioo - специалист
така .... с какъв лак за дърво ??? после колко студено е при вас ? ниските температури забавят съхненето ... а няма втвърдител в него защото лака е 2 компонентен или защото неще да съхне ??
пс като се втвърди полираща паста , повъзможност и машина...
manito - напреднал
Обикновен лак за дърво, сатен някакъв, на Декоратор мисля - 10 лв беше кутията. У нас си е топло и лака е изсъхнал.

Полирал съм си мотора и него като го пръснахме, след като изсъхна лака стана на камък, втвърди се като стъкло. И той се полира без проблем. Само че този за дървото явно стои по мек. Като го натисна с нокът и потъва. А не е от лака, защото на вилата лакирах една стая, над 100 м2 ламперия, с лак на AkzoNobel, някакъв паркетен за сума ти пари и резултата е същия.

Някой да е минавал на водна подобен елемент? - чудя се като е по мек няма ли да се напълни шкурката?!...

Поздрави,
Ники
tripioo - специалист
manito написа:
Само че този за дървото явно стои по мек. Като го натисна с нокът и потъва.
Ники
не че нещо , но дървото е по мек матерял... тествай с нокътпо нелакиран фурнир и ще разбереш ... а можеш да нанесеш 2 слой и после с полирпаста ...
с шкурка .. след като си шлайфал вече намя нужда (междинно шлайфане се прилага когато дървесните влакна са настръхнали след 1 слой лак)
и да попитам , ако не е тайна , какъв мотор :supz:
manito - напреднал
Ясно ми е че дървото е мек материал, но не потъва само дървото, в лака остава следа. Лака е мек някак... както и да е...

Днес ще си направя няколко мостри, ще лепна няколко парчета фурнир върху някое пдч и след 2-3 дни (2-3 ръце лак, както е на вратата) ще пробвам различните варианти. Мисля че със стоманена вълна ще стане най-добре, но да видим...

А мотора е Honda Hornet 600 2002г. Миналата седмица смених веригата и пиньоните. За него сега си правя ойлер - една венозна система ще дозира, плика с масло ще е под седалката. То така или иначе място за друго няма там :-D и маркуча ще минава зад протектора на веригата и ще капе на задния венец... на приказки съм го докарал ама дозирането - четох някъде че трябва да пуска по 1 капка на минута - а друсането, вибрациите... много неизвестни...

Поздрави,
Ники
toni_g79 - специалист
Като искаш да ти е лъскаво да си беше взел лъскав лак.Или аз не мога да ти схвана идеята нещо.С тая стоманена вълна ще го матираш .............
manito - напреднал
Не искам да е лъскаво а да е гладко. Затоплих лака преди да лакирам, той се разля, но независимо от това без полиране винаги седи на вълнички. Затова и се полира. В противен случай вълничките пречупват светлината под различен ъгъл.

Благодаря ви мненията, като я свърша някаква ще пиша.

Поздрави,
Ники
tripioo - специалист
готин мотор , браво :)
оообаче затоплянето на лака не е добра идея ... изпаряват му се карантииите и лошо ..
по добрият вариянт е с разредител за да стане по течлив .. лака за да не е на вълнички трябва да се подготви добре основата ... и да се " пречупи китката " ако нанасяш с четка ... ако искаш да разкараш тези вълни шлаифш и после пак лак и накрая полирпаста .... (ама наистина не загряваи лака , току виж го запалиш и или надрусаш)
manito - напреднал
Е аз не го варя, само леко го загрявам... а основата трябва е ок. Фурнира го минах с въброшлайфа с 150 - гладко си стана.

А тези дунапренените валячета за еднократна употреба ли са? Чистят ли се някак изобщо?!...

http://kana.eu/_angl/_englnew/p_val_mal.html

Поздрави,
Ники
tripioo - специалист
ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА

Тема "Полиране?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: