• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте,

След дълго мислене реших да си направя спалнята /леглото/ с повдигащ механизъм с цел да използвам не малкото пространсво под нея, а тя е 160/200см с еднилицев матрак и доста тежък :) . Отидох до магазина за обков и .... изненада, продават само механизма без каквато и да е било документация към него.Съответно и продавача се оправда с коментара - "ми аз само продавам не знам как се поставя". Най-странното че и в другите два магазина в които проверих ми отговориха по този начин. Ами сега .... някои има ли си на идея как се поставя този механизъм и били споделил??? А самият той представлява един газов амортисьор, но предполагам че има значение как и на колко сантиметра се монтира. За експерименти си помислих но както споменах самият матрак не е хич лекичък и пробите няма да са много леки - ангажиращи поне двама души и цяло стекче хубаво винце :)

Благодаря за отделеното време и споделените съвети!
velsi - Почетен майстор
Като начало не е зле да направиш една снимка на въпросния механизъм да видим за какво става дума, как се захваща и т.н. После като го видим ще дадеш разни разстояния, ход и ... с общи усилия ще стане работата.
Прилагам една снимка на механизъма .. за съжаление не е кои знае колко добра, нямам цифров фотоапарат и я свалих от един сайт /дано не ми се разсърдят много/ . Но сега идва интересната част... Долната част която се закрепя към основата на леглото дали има някакво стандартно разтояние за монтаж от ръба на плоскостта....С червена линия съм отбелязал евентуално матрака и страничната плоскост на леглото. Но дали съм прав .... Забравих да кажа че това е може би 90% разтегнат механизъм.

Прикачен файл

mehanizym_.jpg
така евентуално трябва да се гледа :)
mehanizym_.jpg (9.03 KиБ) Видяна 59238 пъти

Прикачен файл

mehanizym_shema.jpg
това е с размерите
mehanizym_shema.jpg (62.92 KиБ) Видяна 59238 пъти
velsi - Почетен майстор
Да ти кажа как монтирахме скоро един такъв механизъм, но не с амортесьор, а с пружини. Принципа е същия. :lol: Завинтихме първо горната част към матрака, после го затворихме (матрака), но преди това колегата легна отдолу под матрака с фенерче с ръка и беляза отворите за закрепване. Отворихме и завинтихме. Стана от първия път.
Стефан - майстор
velsi, може и без фенерче :lol: Има изучаем предмет ТММ/ теория на механизмите и машините/, според който има план на скоростите и план на ускоренията :? Извинявам се, ако някой не разбере за какво става дума.
velsi - Почетен майстор
Абе може да речем да си направи един шаблон на парче картон като отбележи съответно в сгънато и в разтегнато положение къде са отворите и как се движат. После налага този шаблон на място. Вероятно няма да стане от първия път, но това е начина. Аз просто споделих по-нестандартен начин.
Здравейте,

Това с Теорията на механизмите и машините ми звучи мноого грубо ;) :-D понеже нищо не разбирам :), а това да затворя някои приятел ми се стори по вероятно и .... забавно :). А сега малко по сериозно по темата - velsi как го монтирахте тоя механизъм и по специално с какви винтове, за страничната плоскост с винтове за дърво или с т.н. коларски болтове ??? Май без няколко "сухи" проби няма да се размина... :?

Мерси за идеите и стискайте палци да стане поне от вторият път :)
velsi - Почетен майстор
С винтове за дърво го монтирахме, по-дебелички, с винтоверта ги навихме. Само не си спомням на основата (не на матрака) имаше ли някакво парче от масивна дървесина, щото винтове за дърво в пдч-то не хващат много здраво, ама май имаше. Става и с такива коларски винтове дето казваш стига да не се виждат, а и първо намери точното място пък тогава дупчи за тях.
Тани - модератор
Понеже матрака е голям , за да облекчиш механизмите , а и за да употребяваш по-малко сила при вдигането му , трябва да ги сложиш на късите страни (160)
-Да приемем условно за предна страна едната от дългите страни на матрака - тази , която ще вдигаш. Колкото по-близо са механизмите към предната страна , толкова по-леко ще вдигаш матрака.Има обаче граница , която не бива да преминаваш, ако я преминеш няма да може да се отвори докрай, защото задната част на матрака ще опре в долната част на спалнята! За да определиш точното положение на механизма
При затворено положение го постави на късата част , така че горната част на механизма да е в една равнина с ръба на спалнята , на която после ще лежи матрака .

Отбележи с молив отворите и после начертай права черта , която минава през центъра на отворите .

Отвори механизма и постави на горната му (там където ще лежи матрака) част нещо дълго и право - летва , мастар , нивелир или нещо подобно. Постави го (механизма) на чертата плътно до задната дълга част и започни да го движиш по чертата напред докато летвата ( или каквото там имитира матрака) стигне ръба на спалнята .

Отбележи мястото и затвори механизма . Постави летвата така ,че да стърчи от задната страна , колкото ще стърчи матрака и отвори механизма. Той повдига матрака( в случая летвата) нагоре , така че вероятно летвата ще се намира на по- високо от ръба на спалнята , ако е така затваряме механизма и го издърпваме леко напред и повтаряме тази точка докато летвата стигне максимално близо до ръба Мястото на механизма е там!

Може да го захванеш за долната част вече! На същото разстояние монтираш и срещуположния механизъм.

При затворено положение на механизми мериш междуосовите разстояния и разстоянието от задния край на спалнята до центъра на отворите за монтаж на рамката на матрака и ги чертаеш на матрака.

Сега вече знаеш къде трябва да монтираш матрака . Ако имаш по-яки помощници може да ти го държат да го монтираш или може да свалиш механизмите и да ги монтираш първо на матрака и после във вече готовите отвори на долната част.

Доста дълго стана , но се надявам да е разбираемо , ако нещо все пак не е ясно - питай!

ПП

Ама вие даже сте си писали докато изпиша този роман! :-D :-D
  • 1
  • 2

Тема "Монтиране на повдигащ механизъм за матрак - как???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: