Всичко за дърводелството
Здравейте , решил съм да направя една беседка в двора на къщата. Иска ми се да е с двоен покрив ,като японските пагоди.Покрива ще бъде с битумни керемиди , като от долу ще има ламперия.Въпроса ми е дали тази конструкция която съм измислим според вас ще е здрава и ще издържи зимата :yawinkle:
Представям си го нещо такова
Прикачен файл:
pokriv1.jpg
pokriv1.jpg (66.3 KиБ) Видяна 3449 пъти
VLADO66 - майстор
Ще държи.Сложи и на вътрешните ъгли на квадрата Г-образни планки.Лошото е за цялата консрукция трябва да предвидиш гредички поне 10/10см.
Тъй като площта не е голяма мислих да е по олекотена и затова поръчах гредички 0,05х0,05 Реално дължината на гредичките ще е около 1,20 от края до вътрешната рамка .Дали да не направя рамката по дебела примерно 0,05 х0,10
VLADO66 - майстор
Рамката 5/10 става тъкмо скосеното на ребрата ще легне на нея с цялата си площ.Помисли ребрата дали да не са 8/8 колкото и да са къси все пак носят/примерно 70см. сняг,обшивка,шнидли/.
masterval - майстор
Обемно тегло (кг/м­­.куб.): сняг пресен 200, уплътнен 350, топящ се 500
schuldiner - майстор
И аз съм за 8х8. Не че и 3х4 няма да издържи, ами в чудо ще се видиш как да хванеш винтовете, дори и с предварително разпробиване. Замисли се, с какви винтове ще работиш при 5х5 и колко ще хващат?
Това сигурно е само скица, ама трябва да се посгъстят (двойно) ребрата.
Ламперия ако имаш предвид 2-2,5 см е ок, тук-там също по някой винт за нея. С вагонна шарка (сачак) 1-1,2 см няма да стане здраво. Да не говорим къде ще ковеш битума...

Горното покривче не го виждам с битумни керемиди - на 0,6 няма цял лист в началото и става една... повече билни капаци, отколкото керемиди...

ПП Двускатен 2х1 м2 от 3х4 летви и вагонна шарка 1,2 см с 3 см винтчета и гвоздейчета ме издържа без проблеми (както и половин метър пряспа зимата), но не ми харесва и това е. Аз сбърках да гоня пропорции на къщичката и на материала спрямо нормална... Не вярвам да се справиш по-добре, затова карай по лесния...
Почнах я преди 1 седмица . Утре отивам да взимам дъски 2 сантиметра за покрива и смятам да покривам

Тема "японски покрив на беседка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: