Всичко за дърводелството
markov_75 - специалист
Привет на всички!Преди време си бях купил аспирация за работилницата ми от еди дърводелец,с трифазен двигател,но така и не можах да ползвам поради липса на време като работилницата не беше у нас.Сега вече си имам работилница у дома,но понеже нямам трифазен ток,ми направиха двигателя да работи на монофазен като му вързаха един кондензатор.Само че сега му паднаха оборотите и като взех да го ползвам ми се струва че не дърпа хубаво.Та въпроса ми е мога ли да му възвърна мощноста като го карам на монофазен с друга схема на свързване,или да го сменя с монофазен двигател?Ако работата върви на смяна на двигателя,с какви параметри да го търся?
dyaneff - майстор
Вентилатора се изчислява последен в една аспирация. Така, че за тебе остава да си намериш монофазен електромотор с обороти и мощност като стария мотор. В краен случай ако оборотите на стария мотор ги няма в монофазен вариант трябва да се смятат ремъчни шайби.
kuger - майстор
Въпроса ти е за ел. раздела. Как така паднаха оборотите, мотора е направен за определени обороти и трябва да ги държи, ако правилно е преоразмерен за монофазен режим.
Дай данни на мотора, още по-добре снимка на табелата му.
markov_75 - специалист
Прикачен файл:
14375219_4_585x461.jpg
14375219_4_585x461.jpg (18.13 KиБ) Видяна 3473 пъти
Извинявам се че пуснах тука темата,но вече я бях пуснал когато се усетих.Иначе двигателя е свързан на звезда и ми свързаха един кондензатор между двете фази.Тръгва постепенно и определено е с по-слаби обороти отколкото когато бе на трифазен.Когато отворих капака на клемата вътре бе начертано че на монофазно се свързва на триъгълник,но няма означен кондензатор.Оборотите на табелката не личат,само ампеража.Поръчах си от Елпром Харманли нов монофазен 3000об.и 0.25kW,1.9А,дано да върши работа.
kuger - майстор
Щял е да ти върши работа, само да се преобвърже в триъгълник, захранването е по абсолютно същия начин.
markov_75 - специалист
Прикачен файл:
13608167_3_585x461.jpg
13608167_3_585x461.jpg (25.56 KиБ) Видяна 3427 пъти
Ето от този модел е моята аспирация,и доколкото разбрах двигателя на 220волта трябва да е 400W на 3000оборота,пък аз взех че поръчах 250W,а в завода в предлагат за моя размер 370 и550W.Според вас коя от трите мощности ще ми върши работа?
kuger - майстор
370W ще е на ръба, по-добре 550W

Тема "Двигател за аспирация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: