Всичко за дърводелството
miliad - майстор
Аз пък, съдейки по твоя чертеж, имаш покрит кант.
Третата панта , ако се налага за този случай се слага непосредствено под горната.
Според твоя чертеж имаш застъпване 18 мм - фуга 1мм=17 припокриване на канта.
От таблицата четем, че при основа 0 и припокриване 17мм , отстъпа за чашката е 6мм( или 23,5мм от ръба до центъра на отвора).
И 22 да го направиш реглажа ще обере разликата.
kozl - майстор
Предишния чертеж го правих с друга панта. Постарах се от чертежа на блум 155 да мащабирам и направих нов чертеж:

Прикачен файл:
Рев врата с панта blum_155.jpg
Рев врата с панта blum_155.jpg (106.95 KиБ) Видяна 241 пъти


И този чертеж ми е доста по-близо до "Открит кант" на 155. Е разликата е в основата на пантата, която аз приех, че се нарича "монтажна пластина". Аз съм закупил такава за покрит или полупокрит кант и съм я начертал на чертежа. Тези основи се продават отделно от пантата 155. Но ще трябва да монтирам профил м-у CD профила за ГК и основата на пантата, така че тази основа на пантата ще ползвам.
А въпросът е колко е размерът от CD-то до основата на пантата :? Липсва ми размера в каталога на Блум, който съм обозначил с "?". С мерки директно от пантата измервам, че чашката е на 10 мм от повърхостта на основата, която се захваща към стената. Или профилът, за който ще хващам пантите трябва да закрепя на 10 мм от чашката или 10 мм + 6 мм +1 мм луфт=17 мм мерено от края неподвижната плочка (плочката до рев.врата)

Това, което на моят последен до момента чертеж е 8,4 мм не е толкова, а трябва да е 16 мм. Така излезе по чертеж след като мащабирах картинката от каталога на Блум по посочения размер 74 мм.
miliad - майстор
Тръгваш по погрешна логика да си изчисляваш нещата и не мога да ти проследя мисълта.
Така отговора на червената питанка е : 37мм(константа) +1.5 + дебелина врата + допълнително потъване в корпуса ако искаш=?

Покрит кант - вратата покрива 16-19мм страница.
Полупокрит -покрива 8-9мм от страницата
Открит кант -вижда се цялата страница.


При 26мм дебелина на вратата, минималната фуга ти е 0.5мм според таблицата.

Ако мислиш, че ще ти е по-лесно. Смятай с разликата между основата и ръба на чашката.
При полупокрит кант ти е 1.5мм, при открит 7,5мм
kozl - майстор
miliad написа:
Така отговора на червената питанка е : 37мм(константа) +1.5 + дебелина врата + допълнително потъване в корпуса ако искаш=?
37мм + 1,5мм + 25,5мм + 0 = 64мм
На моят чертеж е 63,8 мм. Са къде ми се губят 0,2мм :?
Моят чертеж съм правил по мерки от пантата, която и в момента е в ръцете ми.
Но тази константа 37мм аз измервам като 39мм от пантата. Тази панта в напълно затворено положение осигурява ъгъл по-малък от правия и тогава разстоянието може да е 37 мм. Когато разтворя пантата в положение прав ъгъл измервам 39 мм.
По този чертеж:


Изображение


М-у страницата и вратата има луфт 1,5мм. Но това е мебелен чертеж, а моят случай е друг и такъв луфт няма и въпросът е как да разположа пантата, за да не се удря плочка в плочка при отваряне. За това са ми необходими чертежи с криви на заход на крайни точки при движение на пантата, а такива чертежи не съм открил. И почнах по емперичен път. Наблюдавайки движението на вратите по мебелите с врати 18мм установих, че при леко отваряне луфта м-у вратите се намалява с към милиметър, което в моя случай ще е критично за допир на плочките. И така стигнах до панта 155. В магазина има мостра с врата 25 мм и поставяйки до вратата прав ъгъл, като граница м-у плочките и видях, че при отваряне вратата не се доближава до правият ъгъл, т.е. фугата м-у плочките с такава панта няма да се намалява.
По този път на логиката избрах "Открит кант" и по таблицата за FD 26 и луфт 1 мм, ТВ е 4 или 5 мм. То в моят чертеж кант няма. Логиката е дали да не избера още по малко ТВ, за да имам по-голяма гаранция, че плочките няма да се срещнат с ръбовете си при отваряне :?
И основнията загадка си остава как да определя къде да монтирам профила, на който ще закача монтажната пластина, която е от вида за покрит и полупокрит кант?
До тук теоретично и емперичено разстоянието от фронта на вратата до центъра на отворите за монтажна планка е с разлика 0,2мм, т.е. приемам, че на практика няма разлика. Това еедното от двете необходими разстояния.
По каталозите ми липсва разстоянието, на което пантата се отмества от страницата по чертежа "Открит кант". Това за сега ми е липсващият елемент. Може би ще се наложи да купя и монтажна пластина по схема "Открит кант" и пак емперично да си измеря разликата.
Или ползвайки този чертеж:


Изображение


на който е обозначено разстояние 11мм от чашката до повърхнината на монтажната пластина към страницата и като прибавя ТВ 6мм по последният ми чертеж, получавам 17мм, а на чертежа ми е 8,4мм. Но аз в предния пост съм обяснил защо е 8,4мм. Е да защото разчертаването на пантата е по картинка, а картинката, която ползвах е видно неточна.

Та като се има в предвид, че моят случай не е мебелен, може ли да намаля още разстоянието ТВ, като на практика ще мога да постигна минимум 1,5мм, колкото е дебелината на ламарината?
miliad - майстор
Твърде много мериш и изпадаш в излишни детайли.
Основното е :
*Винтовете за основата се монтират на 37 мм от ръба на страницата при покрит и полупокрит кант.Това е стандарт. За открит формулата то я дадох. Аз даже не смятам и половинките, няма смисъл.
*Преценяваш колко мм вратата ще застъпва страницата. По това си правиш сметка каква панта ползваш. После по таблицата избираш позицията за отвора на чашката.

Ако ти е дерт взимаш една летва 26мм , дупчиш за монтаж на пантата и правиш проба.
В каталога е отбелязано, че е препоръчително за някои случаи.

Тема "Монтаж на панти" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: