Всичко за дърводелството
Стефко - специалист
Искам да задам въпрос към всички професионалисти, занимаващи се с дърводелство. Съвсем сериозен. Състои се в няколко аспекта. За циркуляр с диаметър на диска 600 мм, колко е препоръчителната периферна скорост/ от практиката/? На теория е от 10 до 100 м/сек. Зная, че зависи от много фактори - вид на диска, начин на заточване, вида на рязания материал, и т.н. Но практически каква е осреднената скорост? От там лесно ще се изчислят оборотите на диска. Тоя диск с диаметър 600 мм може ли да се задвижва от трифазен двигател с мощност 2,5kW и обороти 1500 об/мин с ремъчна предавка 1:1 така, че оборотите на диска да са 1500 об/мин, и периферната скорост малко под 50м/сек?

Моля за сериозни отговори. За да знам дали да търся по-мощен двигател и с обороти 3000. Знам, че това е по-добрия вариант, но с такъв двигател разполагам, и се опитвам да го нагодя.

ПП. Питам тук, защото не намерих отговор с търсачката точно по моя въпрос.
profesionalist_wood - майстор
По-добре 3,5 киловата да е мотора иначе само ще вие с този огромен диск.Имам на село такъв и дядо ми го ползва.3500 оборота са достатъчни колкото да не се заклини в някой чеп.
Стефко - специалист
Явно за сериозни въпроси няма специалисти.
duco - специалист
За какво мислиш да го ползваш този циркуляр?Ако мислиш да бичиш трупи ти трябва сериозен мотор 5,5 -7,5 колкото по голям толкова по добре, не се натоварва мотора харчи по малко ток а и ще изкара повече .Ако ще маисториш този диск 600 мм го забрави купи си някои 250-350мм каквито се ползват масово по принцип за всичко си трябва различен диск за цепене трябва с по малко зъби за окраичване с повече за ПДЧ пак е друг .Този диск 600 знаеш ли какъв шум вдига а и с по малките си е по безопасно.Не знам точно каква ти е конструкцията на циркуляра но ако не се вдига и смъква диска с този 600 си опасничко.
Стефко - специалист
Замислил съм да си правя резачка за дърва за огрев. Даже мисля диска да е с диаметър 650 мм., за да мога да режа дърва с диаметър малко под 300 мм. Мисля да го поставя на люлка, и да го задвижвам с двигателя чрез два ремъка. На единия край на люлката да е поставен диска, а на другия двигателя. Двигателя трябва да може да повдига диска от собственото си тегло. От страната на диска ще има дръжка, чрез която ще извършвам движение надолу, и да режа дървата напречно. Естествено ще взема всички предпазни мерки за злополука. Такава ми е идеята.
mavryt4o - майстор
Стефко написа:
Замислил съм да си правя резачка за дърва за огрев. Даже мисля диска да е с диаметър 650 мм., за да мога да режа дърва с диаметър малко под 300 мм. Мисля да го поставя на люлка, и да го задвижвам с двигателя чрез два ремъка. На единия край на люлката да е поставен диска, а на другия двигателя. Двигателя трябва да може да повдига диска от собственото си тегло. От страната на диска ще има дръжка, чрез която ще извършвам движение надолу, и да режа дървата напречно. Естествено ще взема всички предпазни мерки за злополука. Такава ми е идеята.
Нищо не ти пречи да пробваш но всеки ще ти каже слагай по-голям мотор.А до колкото знам към 70м/с са оптималните ако можеш вдигни до 2000 ако ли не на мен ми се подмяташе едно трифазно 5,5 .....
Стефко - специалист
Върху диск на Пилана Ф600 пише максимални обороти 1200 об/мин., а това е 40 м/сек. Пиши ми на ЛС колко пари искаш за тоя двигател 5,5 kW, и от къде си?
mavryt4o - майстор
Стефко написа:
Върху диск на Пилана Ф600 пише максимални обороти 1200 об/мин., а това е 40 м/сек. Пиши ми на ЛС колко пари искаш за тоя двигател 5,5 kW, и от къде си?
запазен е до понеделник на 120лв от пловдивско съм
mavryt4o - майстор
Намерих диск за циркуляра пилана 350 мм 70 зъба с твърдосплавна пластина дават му максимални обороти 5500 което е 100 метра в секунда моя циркуляр е на 3000 това са някаде 55 метра в секунда мотора е 2.2 киловата трифазен искам да го ползвам за домашни нужди да си режа дъски гредички някои парче педече не за безформени дърва за огрев.Още не съм зглобил конструкцията но като цяло как мислите ще се получи ли или трябва да нагласям други обороти?
Здравейте,искам да ви попитам нещо.Ще си правя циркуляр,имам двигател и вал.Обаче ми се иска диска да може да се слага директно на мотора.Може ли да ми кажете как може да стане това или е по-добре да си го направя с вала?На самия циркуляр искам на диска да се регулира височината(да е подвижен),но с мотор и вал не ми е ясно как ще стане.Много съм на зор и чакам вашите отговори.

Тема "Въпрос за циркуляр" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: