• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
rap66 - специалист
Здравейте. Преди 4 години си правих мебелите за кухнята и хола. Поръчвах ги няколко пъти от двата "Айзберг"-а, Варна, защото плоскостите им бяха еднакви и да ги пробвам. Та кантовете на едната фирма (по пътя за Каменар) на 2-рата година започнаха да се отлепят, но пък само те кантираха детайли с произволна форма. Сега правя бюро за щерката че е първокласник и пак ми се наложи да кантирам нелинейни детайли. Цената на „Айзберг” е 10 лв/м. рязане и кантиране, но след горчивия опит реших да търся друга фирма. От магазините от които пазарувам обкова ми препоръчаха „Ники стил”. Поговорихме си, обясниха ми как перфектно работят (на фреза, по шаблон, не като конкуренцията на ръка), че плокостите, които съм купил (от "Хосе") колко трудно се работят, защото вътре няма нищо, ) и съответно цената е 60 лв. за 3 м. (ако стане от първия път). След кратък размисъл реших да приема офертата, поне кантове да не лепя. Наложи се да стоя в цеха докато ми изпълнят поръчката (няма да разказвам защо стоях там) и като дойде време за кантирането …”Ааааа, ще си имаме проблем с тоя кант, много твърд. Те "Хосе" цял тир кантове върнаха, никой не ще да ги купува, отлепят се, нямат грунд …”. Ама това не го ли знаехте преди 8 часа – си мисля. Та може ли някой компетентен да ми каже защо се отлепят кантовете (от лепило, вид на канта или от :майсторлъка) и как да разберем предварително (щото след 2 години много боли, а и май гаранция няма).
-Тони- - специалист
с хосе работя рядко. Преди година или две не си спомням..., клиент си хареса техните плочи и му направих мебелите с тях. След няколко месеца трябваше да му правя всичко на ново - половината кантове му се бяха разлепили.
Върнаха ме на зад с няколко "хилки" и много излагация ... те така
Иначе техните плочи с други кантове не съм имал проблеми. Явно в кантовете им беше проблема
shadowman - майстор
Аз се сещам за няколко варианта за отлепените кантове. Значи зависи от лепилото, после колко лепило са използвали понеже съм виждал (когато канта се разлепи) колко количество са използвали, тоест нищо. Ако се кантират заоблени детайли има голямо значение R-а, тоест колкото по-малък е толкова по-зле понеже канта с дебелина 2 мм трудно се огъва, когато се кантира на машина минималния R който се предлага е 8см, ся има тънкости как да стане R 2см, но никой няма да се наеме да го прави във фирмите за разкрой. Отделно от това където са казали, че го правят "на фреза, по шаблон, не като конкуренцията на ръка" е меко казана нагло понеже точно това значи на ръка, когато е на машина си е на машина, това, че се използва фреза не значи, че е а машина.

Ето машината за заобляне и сума други неща.
Изображение
Ето фреза за работа на ръка.
Изображение
rap66 - специалист
За "Айзберговите" - кантовете се отлепят произволно, като "ръчно" кантираните засега държат - само плота на бюрото се отлепи по вътрешните R-рове.

И аз си мисля че проблема е в лепилото :?

Прикачен файл

neli-plot.gif
плот
neli-plot.gif (66.09 KиБ) Видяна 5084 пъти
shadowman - майстор
Вътрешните дъги се обработват по-трудно, трябва и по-голям R.
Делян - специалист
Кухнята я правих в Хосе (около 140 детайла), само заоблените детайли (20-ина) ги носих в Айсберга. Две години по-късно нямам проблеми с разлепени кантове.
Холната секция (130 детайла), гардероба, спалня, две нощни шкафчета, портманто пак ги поръчах в Айсберг и година по-късно пак нямам проблеми. Явно са сменили лепилото.
Само на две остъклени вратички се разлепиха кантовете, но те са правени в една фирма на Цирковата площадка.
-Тони- - специалист
По това време и други колеги се оплакаха от тези кантовете. Имаше си доволно лепило по ПДЧто, но канта паднал. Преди случката не съм имал проблеми.
ribnikolaevi - майстор
Да задам въпроса си тук, надявам се че няма да ми се разсърдят.
Днес ми казаха, че се ползва специално бяло лепило при бяла плоча и бял кант. Така ли е наистина?
-Тони- - специалист
Хубаво е да се ползва, но е сложно. Лепилото не е специално - обикновено си е, но е бяло. Проблема е, че седи кофти на дървесните декори, а те се кроят по често. С две думи, трудно ще накараш някой да смени лепилото в машината за една две плочи, но не е невъзможно :wink:
shadowman - майстор
Лепилата се водят натурални и някакви други бяха като едното изглежда прозрачно а другото е по-скоро бежаво отколкото бяло, друг е въпроса, че при 100 и кусур градуса може да си промени цвета. Има машини които са с "патрони" и спокойно може да смениш бялото с черното лепило.
  • 1
  • 2

Тема "Отлепени PVC кантове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: