Всичко за дърводелството
ipp007 - помощник
Здравейте на всички!
От известно време се запалих по дърводелство, но вече и началото на работата е факт. Започнал съм изработването на 8 диванчета, 8 масички и 10 табуретки. Всичко това е за собствени нужди без претенции за перфектност. Почвайки и ударих на чуденка :cry:
Става въпрос за монтаж на планки за краката. Първия тестов диван (120х50 см) е направен вече:
Прикачен файл:
IMG_20121030_131826.jpg
Проблема(първия за сега :-D ) е в металната планка за крака.
Прикачен файл:
IMG_20121030_141036.jpg
Тестовия диван го направих като последователно монтирах всички елементи (планките също) но не съм сигурен че се прави по този начин. Предполагам че ако се монтират две съседни дъски, след това планката върху тях и накрая крака, ще се получи подобен резултат.
Въпроса ми е - има ли точно определена последователност за монтаж на това чудо? Има ли по разумен заместител за масите и табуретките, понеже там няма такова натоварване?

Надявам се на вашата помощ(сигурно ще има и други въпроси по-натам)

Иван
mladkal - майстор
Колега, Иване!
Отиваш в един голям маркет, където продават готова мебел. Хващаш един стол. Обръщаш го и гледаш. Задаваш си въпроси.(Даваш си отговори) И!?... Оставаш изненадан, че там няма планки или почти няма такива. Всичко жлеб и нут, лепило и подобни дърводелски сглобки...Извода -серийно производство и наличие на машини. Твоето решение - да е здрво, да не изисква много машини и инвестиции и в същото време да е здраво и надеждно.Ако щевъртиш алъш вериш със своето производство в твотя околия - е те това е една друга бира...

Поздрави.
ipp007 - помощник
знaЧи дa обясня...
от годинa съм безрaботен. от нaЧaлото нa тaзи годинa съм зaпоЧнaл изгрaждaнето нa детски пaрти център(поЧaсово гледaне, зaнимaлня и пaртитa). ВсиЧко си прaвя сaмиЧък- бутaне нa стени, зидaне, шпaкловки, плоЧки, боя ит.н. стигнaх веЧе до обзaвеждaнето. търсих мaйстори, но или попaдaх нa несериозници или нa голееееми скъпЧии. зa едно детско столЧе ми искaт 55 левa...
зaтовa си нaкупих мaлко инструменти и се зaхвaнaх(предстояaт ми и ремонти в aпaртaментa). зa дивaнЧето от снимкaтa ходих и гледaх по мaгaзините. крaйния резултaт съм го постигнaл, но дaли пътя е верен - зa товa рaзЧитaх нa Вaс от форумa...
все пaк ти блaгодaря зa съветa.
Фло - специалист
ipp007 написа:
знaЧи дa обясня...
от годинa съм безрaботен. от нaЧaлото нa тaзи годинa съм зaпоЧнaл изгрaждaнето нa детски пaрти център(поЧaсово гледaне, зaнимaлня и пaртитa). ВсиЧко си прaвя сaмиЧък- бутaне нa стени, зидaне, шпaкловки, плоЧки, боя ит.н. стигнaх веЧе до обзaвеждaнето. търсих мaйстори, но или попaдaх нa несериозници или нa голееееми скъпЧии. зa едно детско столЧе ми искaт 55 левa...
зaтовa си нaкупих мaлко инструменти и се зaхвaнaх(предстояaт ми и ремонти в aпaртaментa). зa дивaнЧето от снимкaтa ходих и гледaх по мaгaзините. крaйния резултaт съм го постигнaл, но дaли пътя е верен - зa товa рaзЧитaх нa Вaс от форумa...
все пaк ти блaгодaря зa съветa.
Колега,първо искам да ти пожелая успех и второ да ти заостря вниманието,че както много дейности в България,заради което сме на 66-то място в света по условия за бизнес, много вероятно е и тази да попада в обхвата на някакъв регулационен режим и да трябва да вадиш разрешителни.Тогава например ще ти искат Декларация за съответствие със стандарта за детските столчета.Доколкото помня ,без да съм напълно сигурен Директива EN-71.За статута на помещенията,изискванията за определена квадратура,стени,санитарни възли,осветеност и т.н. пък не ми се мисли в какъв филм може да те вкара бюрокрацията.Затова ти желая здрави нерви и късмет!
miliad - майстор
Това е сглобка за маса. Изпозва се тогава, когато краката трябва да могат да се свалят. При тази сглобка трябва да има разстояние между крака и планката. В крака се навива специален болт, който минава през голямата дупка и с навиване на гайка се притиска крака към царгите.
nikolson - майстор
Прекалено много и прекалено дълбоки зарязвания има.
ipp007 - помощник
колега Фло, благодаря ти за пожеланията. Вече почти година (може и повече да е) се боря с бюрокрацията в държавата. Усвояването на 8 кв.м. тераса ми го таксуват като строеж на нова кооперация, от което следват - категории на строежа, надзорници, строител, технически, актове и т.н. До момента грубия стоеж ми е над 10000 лева (проект, разрешителни, надзорници, строители(аз и малко поизпълнители за ВиК и дограма) и материали). Отделно са изискванията за безопасност на продуктите и детските площадки, осветеност, микроклимат и т.н. На всичко отгоре кандидаствах като безработен за финансиране за започване на собствен бизнес по европейските програми, а там каква е бюрокрацията ... не ми се говори! За сега всичко е законно и съобразено с изискванията, но винаги има къде да те изклатят...

Колега miliad, благодаря за коментара, но не ми помагаш много. Да, сгблобката я взех като пример от една маса. Реших че ми се струва достатъчно здрава и за "пейка". Да разбирам ли че се монтират първо двете дъски(незнам как се казват) и след това кракът? Има ли стандарт за отстоянията? Може ли да се изпълни с нещо друго и да е достатъчно здраво?

Колега nikolson, благодаря и на теб че се включи. Приемам всякаква критика, понеже ми е първи проект в дърводелството. Ще съм ти благодарен ако дадеш и някакви напътствия относно показаното.

Скоро ще публикувам снимки и на барплота, който си направих...

Поздрави,
Иван

Тема "Моля за помощ относно планка за крак на маса/диван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: