Всичко за дърводелството
torbalan - Дървен философ
Дошла ми е идеята да си направя стълбището за втория етаж сам.

Обаче в мен изниква един въпрос - как да захвана стъпалото към носещата греда?

Носещите греди и стъпалата смятам да са от 5 см. дебели слепени греди.

Сещам се за два начина:

1. С дебели дибли - примерно 3 или 4.
или
2. В носещата греда се прави канал дълбок 1 см. да кажем, в който влиза стъпалото.

И в двата случая смятам да намажа добре с С200 всички повърнхости, които ще се допират, както и да вкарам по два винта за дърво да кажем 10 см. дълги.
ribnikolaevi - майстор
Я пусни снимка, нали си фотограф :-D . Да видим тия носещи греди.
Как да снимам нещо, което още не съм поръчал...

Това съм харесал, и след като си направя чертежите и сметна колко ще ми трябва - ще си поръчам...

И между другото - не съм фотограф, а машинен инженер :)
stiv1961 - майстор
Имам на компа една стара книга/ Учебник столарство се казва/ за врати, стълби и т.н., но е в ПДФ формат. Как да ти я пратя?
ribnikolaevi - майстор
Имам чувството, че е добре да зарежеш гредите (съответно по-голям размер) и да вкараш стъпалата частично в тях.
stiv1961 написа:
Имам на компа една стара книга/ Учебник столарство се казва/ за врати, стълби и т.н., но е в ПДФ формат. Как да ти я пратя?
dimitar.j.stefanov@gmail.com
ribnikolaevi написа:
Имам чувството, че е добре да зарежеш гредите (съответно по-голям размер) и да вкараш стъпалата частично в тях.
Така със сигурност ще стане, но за да "зарежа" качествено ще ми трябва някаква специализирана машина (фреза вероятно), каквато нямам :)

За това ако става с дибли ще ми е по-лесно :)
stiv1961 - майстор
Изпратих го. За стълбите мисля, че започва от стр. 199. Успех :)
ribnikolaevi - майстор
Виж това дали ще ти свърши някаква работа:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=23803
Сещам се и друг варинат, но не знам дали ще ти хареса. Стъпалата да стъпят на едни "летви", които летви са захванати към гредите по подобаващ начин (болтове). Само с дибли и винтове не ми звучи сериозно.
За фотографията знам, че ти е хоби, помайтапих се. :)
Хи хи... Един колега тук ме навива да слагам Г-образни винкели вместо летвите ;)

Ще стане, сигурен съм... сега ще поровя в учебника да видя как се смятат тия дибли и дали изобщо се смятат :)

Тема "Захващане на стъпало към носеща греда?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: