• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
ZEDYCUS - майстор
Показвам последната заигравка на вилата от преди две седмици. Отдавна се канех да направя капаци на прозорците, но се наложи да ги правя бързо(шетали са апаши :axe: ) , че нямах много време от други задачи. Трябваше да повдигна беседката с хидравличен крик за да я нивелирам, заради потъването на две от стъпките, което се получи за 5 години, около 5 см само на единия крак и 2 см на другия, а и да измажа стената пред нея заради която дойде проблема.(стана перфектно)
Та капаците бяха между другото и затова ги правих с дюшеме за по бързо и лесно, не им правих и украса , напролет след като заприходя и една малка челна фреза, ще ги поукрася с някоя и друга резба.
Материалите са 15 броя дъски дюшеме и 6 кофражни всички по 4метра-цена около 87лв. Имах греди и от тях направих само страниците на касата където са пантите за здравина. Панти обикновени- оказа се, че са само десни, а в наше село нямаше никакви други. Та се наложи да ги направя половината на леви върху менгемето с чука. Половинките на крилата са хванати с клавирна панта и се прибират плътно към другата част. Заключването е временно с ъгли и болтове за касата, търся резета, ако не намеря ще правя от шина или тръба. Нямах и лак, и засега е мината само с градински акрилен байц, взимах го от Баумакс преди 3 години в туба 10литра. Напролет ще ги лакирам с хубав лак на водна основа. Остава да се направи и заключване на крилата, като са отворени да не ги блъска вятъра.
Поздрави. :partyman:

Прикачен файл

DSC03748.JPG

Прикачен файл

DSC03749.JPG

Прикачен файл

DSC03750.JPG

Прикачен файл

DSC03751.JPG

Прикачен файл

DSC03752.JPG
ZEDYCUS - майстор
Капаците съм ги правил по моята си технология(не само моя :-D ) лепене с Ц 200 в нута и стягане с колани за багаж. Напречните летви съм ги лепил също с Ц 200 и винтове от вътрешната страна. Отвън се виждат само пантите. :wink:

Прикачен файл

DSC03753.JPG

Прикачен файл

DSC03754.JPG

Прикачен файл

DSC03759.JPG

Прикачен файл

DSC03761.JPG
EDI - майстор
:supz: знаех си ,че ще измислиш нещо пак.Много добре са станали :partyman: съвсем по форумски.И аз ще правя същото упражнение, ама чак напролет, че тази година време не остана.
ZEDYCUS - майстор
Напролет и мен ме чакат още два, но по малки само половинки.Наковах само дъски сега.
Сега има други задачи, шарани и пълнени мисири до след Нова година. :partyman:
colyo - специалист
Като прочетох темата, първото нещо, което ми дойде на ум е, че си направил жалузи :((( Много ми допадат като решение във възрожденските къщи.
EDI - майстор
И такива съм планирал аз, ама пак догодина или през зимата, ако остане време.
peterdimov - специалист
Малко да съживя темата.Колега Еди,как смяташ да направиш механизма на жалюзите?Питам от чисто любопитство.
ZEDYCUS - майстор
Предполагам, че няма да ги прави подвижни като щори, а само с постоянен наклон като вали да се стича водата. И вътре да влиза светлина.
Но по добре Еди да си признае сам. :razz:
шоп - майстор
Здравейте,
на мен капаци на прозорците също много ми харесва и жената от няколко години ме ръчка да направя такива на къщата. Самата изработка и монтаж на капаци с фиксирани жалузи не ме притеснява.

Притеснява ме грижата, която ще имат за в бъдеще - лакиране, шкурене и т.н.

Много искам да ги направя от друг материал различен от дърво, но успешно имитиращ го. Да кажем ал. профили или ПВЦ.
Дайте идей ако се сещате за такъв заместващ материал.
vladilen - специалист
а друг вариант (който видях в Гърция) е плъзгащи се капаци за прозорци (също като вратите на гардероб).
плъзгането е по 2 П-образни профила горе и долу
струва ми се добро решение - отпадат панти и фиксиране при отворено положение
почвам да се оглеждам за профили (метални или за предпочитане алуминиеви), че на пролет и аз ще се пробвам...
идеи за профили от къде (мисля 40х25х40 или 40х30x40 с дебелина 2/3мм)?
  • 1
  • 2

Тема "Капаци за прозорци на вилата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: