Всичко за дърводелството
Крис - напреднал
Здравейте,
искам да попитам съвсем информативно, какви машини и инструменти са ми нужни за изработката на врати, маси, столове, легла и други подобни предмети от масивно дърво? :) :-D
Последна промяна от Крис на чет фев 02, 2017 4:51 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
Влез в една фабрика, дето правят мебели, и питай кое как се казва...
EDI - майстор
Мммм, бая инструменти, дори и да работиш с калиброван предварително материал.Зависи и от технологията и сглобките, които ще използваш.Минимума - за врати /понеже искат най-много инструмент и най-много операции/ - мощна оберфреза, комплект фрезери - профил, контрапрофил, таблен, герунг и циркуляр, ексцентър или вибро.Стяги също много се харчат и то стабилни тръбни /най-евтини - по 30 лева/.Ако ползваш груб материал добави абрихт и щрайхмус.В общи линии това ти трябва като минимум и за другите изделия.Иначе другите дреболии са много - лепила, шкурка, болтове, видии и разни други такива.
sbh - специалист
torbalan написа:
Мисля че не е в духа на форума да пращате човека да чиракува в някоя фабрика за да научи нещо.

Аз бих му препоръчал да започне със хубав циркуляр, абрихт и щрайхмус. Ако иска вратите и мебелите му да не са съвсем плоски, ще трябва да си вземе и фреза. Във всички случай ще трябва да има някаква аспирация или подходяща прахосмукачка за да не се трови със прах. За обработката на масив ще му трябват и шлайф машини - орбитален и лентов. Ще му трябват и дърводелски стеги - колкото повече толкова по-добре.
torbalan - Дървен философ
Тезгях.
sbh написа:
...
Мисля че не е в духа на форума да пращате човека да чиракува в някоя фабрика за да научи нещо.
...
Ами на такъв въпрос - такъв отговор...
profesionalist_wood - майстор
.....и най вече да не се работи на тавана в кооперация да не го ядат че им вдига шум.
Хубаво е да има гараж и предварително да обмисли какво ще е разположението на машините в помещението и дали са нужни комбинирани при малка площ на помещението
nikolson - майстор
Банциг, циркуляр, абрихт, фреза, щрайхмус са задължителни. Според вида изделия може да трябват бормашина, преса за слепване, шлайфмашина, струг. Всички машини трябва да са оборудвани добре с необходимите принадлежности като ленти, циркулярни дискове, профилни ножове и т.н. Ще са нужни и ръчни инструменти като стяги, пили, триони, дрелка и т.н. Разбира се и помещение.
Крис - напреднал
torbalan написа:
Щом нямаш желание да помогнеш просто подмини темата... Не е нужно да подхождаш негативно :)
Крис - напреднал
Благодаря на другите който имаха търпението да ми отделят малко време. :) :-D

По темата...
Имам удобно място за работа, и малко познания за какво се ползват машините. Кой инструменти да си набавя като за първо време според вас? Според мен Абрихт-Щрайхмус Metabo hc 260 и герунг Metabo KGS 216 са добро начало( Какво мислите за Метабо като марка? ). И още нещо... мога ли да мина без банцига :?
profesionalist_wood - майстор
Крис написа:
torbalan написа:
Щом нямаш желание да помогнеш просто подмини темата... Не е нужно да подхождаш негативно :)

Прав е Торбалан. Тези машини са много опасни и изискват опит при работа с тях. Не става да започваш ей така. Има си чалъми. Най добре е да потърсиш стар дърводелец да ти показва срещу заплащане разбира се. Почти всичките ми колеги имат отрязани пръсти и ръце в това число и аз. Представи си примерно ако се скъса лентата на банциг!? Става страшно и съм бил много пъти свидетел как хората се разбягват като видят как цвърчи лентата....
Да не говорим за прахоляка който не е шега работа и почти всички колеги имат миньорска кашлица

Тема "Дървообработващи машини???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: