Всичко за дърводелството
ribnikolaevi - майстор
Намерих си накрая достатъчно твърда дървесина с необходимите ми размери. Сибирска лиственица, 120х22х3300 е. Къде могат да ми я фрезоват. Търся цех или в района на Военна рампа или на Дървеница-Дианабад-Мусагеница.
ribnikolaevi - майстор
Опаа, намерих и една на талпи, излиза по-евтино, но трябва да се набичат, защото са 50-65 мм.
null - специалист
Би ли споделил от къде са талпите и на какви цени?
ribnikolaevi - майстор
JAF - Мусачево, 1420 лв/м3 без ДДС.
torbalan - Дървен философ
всичко това, дето пише в тазистатия вярно ли е?
ribnikolaevi - майстор
Сибирската лиственица и канадският червен кедър имат много устойчива дървесина. Но не намерх размери на кедъра, трябваше да отида на перваз тип паркет, обаче не ме кефи.
Между другото с какъв лак да си ги лакирам тия первазчета? Мога ли да се справя сам в домашни условия, или си трябва цех?
EDI - майстор
Вярна е, и аз съм чел, че пилони във Венеция са от сибирска лиственица, които вече сотици години не са мръднали.Това чудо явно не гние, то и чама е така донякъде, ама лиственицата е върха.
Отиди някъде да ти ги набичаш и шлайфат на размер, у дома ми се струва, че ше е трудна работа.Иначе лак на водна основа, ще ти препоръчам на ДУФА, имам лакирани от преди 3-4 години дървени неща - колони на навеса, кашпи и други, които са навън и до сега не са мръднали.
torbalan - Дървен философ
аз лакирах челните дъски на къщата с лак БЕКЕР (май за шведски го продават) на водна основа...

лака си е предназначен за дограма...

трикомпонентен е...

импегранд
байц (това сигурно е по желание)
и лак...

лака се нанася задължително на два слоя...
ribnikolaevi - майстор
Още не съм купил материала за первазите. Ако някой има мнение за това кое дърво е подходящо - нека пише, че вече ще купувам. Целта ми е да бъде от една дъска (да няма фуги-снаждания) и да е от твърда и устойчива дървесина. Максималния размер, който търся е дължина 2,5 метра, ширина 16-18 см.
Това, което ме колебае е наличието на канадския червен кедър. Може да има и други подходящи дървесни видове.
Последна промяна от ribnikolaevi на чет яну 27, 2011 8:47 am, променено общо 1 път.
crez - майстор
torbalan написа:
всичко това, дето пише в тазистатия вярно ли е?
Всичко е вярно. Лиственицата бива два вида, сибирска и европейска. Европейска можеш да видиш в София в Борисовата градина. Това и единственото иглолистно на което иглите падат през есента и пролет му растат нови. Единственото природно импрегнирано дърво, нищо не го яде, много трудно гние, като е сухо е с твърдоста на дъба. Има текстура близка до ореховата. Цвета е червеникаво-кафяв. Има прекрасно сцепление с гумата. Колостадиона в Крилатское в Русия е от лиственица и е най-бързата писта. Много скъпа дървесина, расте много бавно и масивите с нея са в ограничено количество.

Тема "Фрезоване на подпрозоречен перваз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: