Всичко за дърводелството
estario - специалист
Здравейте,
Занимавам се с катерене и искам да си направя Кампус Борд. Това е плоскост с летвички, която много помага за катерене.
Изображение
Имам идея как да го направя, но не знам откъде да намеря нужните ми материали.
Ето и схема: Изображение
Размерите са във футове. 1 фут = 30 cm.
Нуждая се от плоскост 120 см на 50 см от дърво. За прагчетата са ми нужни летвички 50 см дълги със следната форма:
Изображение Това са размерите на най-лесните прагчета в залата на НСА.
Чудя се как да закрепя цялата конструкция за стената. Има най-различни начини. Представях си конструкция от тръби. Може ли да ми дадете предложения?
Изображение
bulhomes2 - майстор
В Крушуна има фирма, която прави лапи за катерачески стени. Ако искаш да ти търся телефони.
estario - специалист
Благодаря за предложението, може да ми го дадеш, но ми се иска сам да го направя. Искам лесно и евтино да се получи, а не би трябвало да ми е толкова трудно. Имам инструментите, просто ми трябват изрязани дъската и летвичките.
griffin - майстор
Летвичките първо направи правоъгълна летвичка с по голяма височина спрямо тази която си дал, за закръгляването отгоре може да ползваш фрезер за закръгляване или ренде и поле шкурка. След това летвичките ги скосяваш до ъгъла който си дал и ги подрязваш на височина до твойте изисквания. След това готовите заготовки ги нарежи на дължината която ти трябва не разбирам много от скално катерене така че не знам колко трябва да са дълги. Самата стена 1,5 или 2 см шперплат за фасата, направи скара от летви отзад и ги завинти за стената с винтове така че да и придадеш структурна якост. За монтажа не знам дали има изискване да е толкова далече от стената колкото си дал на снимките но като идея има вземаш талпа 10х10 примерно в долния край режеш парчетата по къси в годния край по дълги ако стената трябва да има обратен наклон, изчисли какъв трябва да е наклона на сряза на талпите откъм стената така че да ледне плътно на тях. Закрепи стената с винтове за талпите а самите талпи към стената с метални планки(може да си направиш от винкел планки).
Другия вариант е да направиш заварена конструкция зад стената която да може да си променя ъгъла :-). Но т.к не знаем с какви умения и инструменти разполагаш това е като идеи за сега :-)
ttt - специалист
Летви може да си намериш във всеки склад за дървен материал (по южната дъга на околовръстното има колко искаш). Това закръгление отгоре не мисля че ще ти трябва щом си опрял до кампус борд. Тези които съм виждал обикновенно са слагани над касата на вратата. Явно ти искаш нещо по големичко.

Най-точно и достатъчно подробно ще ти отговорят във форума на http://www.climbingguidebg.com. Там има хора които са наясно с правенето на такива неща.
Помисли дали не е добре това чудо да може да се свяля, както и да се променя ъгъла спрямо стената.
bulhomes2 - майстор
estario написа:
Благодаря за предложението, може да ми го дадеш, но ми се иска сам да го направя. Искам лесно и евтино да се получи, а не би трябвало да ми е толкова трудно. Имам инструментите, просто ми трябват изрязани дъската и летвичките.
Това намерих, че търсили дизайнер. Иначе булката, дето я познавам се оказа, че и нямам номера.

Desislava Stoynova
с. Крушуна
0887609932
desi@composite-x.com

Намерих им сайта - http://www.walltopia.com/
estario - специалист
griffin написа:
Летвичките първо направи правоъгълна летвичка с по голяма височина спрямо тази която си дал, за закръгляването отгоре може да ползваш фрезер за закръгляване или ренде и поле шкурка. След това летвичките ги скосяваш до ъгъла който си дал и ги подрязваш на височина до твойте изисквания. След това готовите заготовки ги нарежи на дължината която ти трябва не разбирам много от скално катерене така че не знам колко трябва да са дълги. Самата стена 1,5 или 2 см шперплат за фасата, направи скара от летви отзад и ги завинти за стената с винтове така че да и придадеш структурна якост. За монтажа не знам дали има изискване да е толкова далече от стената колкото си дал на снимките но като идея има вземаш талпа 10х10 примерно в долния край режеш парчетата по къси в годния край по дълги ако стената трябва да има обратен наклон, изчисли какъв трябва да е наклона на сряза на талпите откъм стената така че да ледне плътно на тях. Закрепи стената с винтове за талпите а самите талпи към стената с метални планки(може да си направиш от винкел планки).
Другия вариант е да направиш заварена конструкция зад стената която да може да си променя ъгъла :-). Но т.к не знаем с какви умения и инструменти разполагаш това е като идеи за сега :-)
Благодаря. Горе долу разбрах какво да правя. Ще си купя някой евтин фрезер и скоро се захващам за работа. Ще гледам да поствам в темата всяка стъпка от процеса, за да остане в помощ и на други ентусиасти.

Тема "Кампус Борд - нужда от помощ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: