Всичко за дърводелството
menka - напреднал
Евтина алтернатива на разбичването с банциг ли е? Примерно с едно обръщане на дъската, поне теоретично, би могло да разбичи дъска широка 150мм.

Този циркуляр със такъв диск например, вариант ли са за гореспоменатото упражнение?

Иска ми се да мога да си поръчвам дъски, от Йаф примерно, и да мога да си ги разбича когато си пожелая, на колкото си пожелая.
Става въпрос за хоби занимание, и не ми се инвестира по-голяма сума, за банциг който да може да бичи 150мм дъски.

Поздрави!
mitko64 - майстор
Много изнервящо занимание. Така изпуших двигателя на моя цикуляр. Колкото и да настройвам линеала, циркулярният диск постоянно заклинява. Не е зле да се помисли за монтиране на разцепващ клин, подобно на ръчните циркуляри. Но като гледам този от линка май си има монтиран.
messershmit77 - специалист
Колега, по_добре ползвай диск с около десетина зъба ,с 500 вата циркуляр съм разбичвал греди 5/10 см,диска е с 8 зъба "видии",машинката е скил,успех.
griffin - майстор
Може да разбичваш дъски с диск с по малко зъби както каза колегата. Тоя тип дискове с невидирани зъби мисля че относително рядко се ползват вече заради по голямата поддръжка :-). Проблема да бичиш дъските на циркуляра е че губиш около 3мм от материала на банцинга е около 1мм. Ако нямаш подходящ банцинг може и на циркуляра.
brad4edat - специалист
При бандзиг се губят от 2.5 до 3 мм. в зависимост от чепраза. Но бандзига бичи по принцип по криво и грапаво и при последвалото рендосване се хваща повече материал. Циркуляра бичи много по-право, по-гладко и по-бързо, стига да не е такава детска играчка като тези настолните. Но за любителски занимания стават.

Колко дебела дъска искаш да бичиш? Броя и профила на зъбите се изчислява спрямо дебелината на материала Има си едни хубави формулки за целта.
Казано много грубо, трябва да имаш минимум 3 и макисмум 4 зъба винаги в челния прорез на материала, и колкото по тънко и твърдо бичиш- толкова по-прави, че дори и с обратен наколн са зъбите. За разбичване ти трябват прави зъби ( правоъгалните пластини, не говоря за атакуващия ъгъл на зъба тук!) ако са с пластина, ако са без пластина се точат с наклони ( има една моя тема за такива триони, някъде тук), а за окрайчване се ползват триони с пластина с наклонени лев и десен зъб, и без пластини пак да са наколнени. Идеята на наколнените лев-десен зъб е, че така имаш повече наброй зъби в материала 6-8, но реално се равняват на необходимите за добро рязане 3-4 зъба в дъската, а и така не ти налапва малките дъски, и реже много по-лесно влакната на дървесината.

Абе тя не е лесна тая с избора на трион, доста си е замотана работата, както казах се смята по разни формули в зависимост от доста неща. Не ми се обяснява чак толкова, трябва някой да ти го обясни наживо и да ти го покаже как се смята и определя. Но в магазините не им дреме, те гледат само да пробутат стоката. Ще ти дадът някой наличен подобен на нужния трион, но няма да е оптималния за твоите нужди :yawinkle:

Тоя диск дето си посочил е с прекалено много зъби за мека дървесина! За мека дървесина и диаметър 250 в зависимост от тава как ще се точи в последствие триона ти трябват около 18-35 зъба. Ама не гарантирам, че е така, понеже незнам какво ще бичиш и формулите са ми в каталозите на работата.

Тема "Разбичване с циркуляр?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: